Veldgids Korstmossen

Omslag van de Veldgids Korstmossen (2022) Kok van Herk, André Aptroot & Laurens Sparrius (2022) Veldgids Korstmossen. KNNV Uitgeverij. ISBN 9789050118804 (tweede druk, januari 2022). 293 pagina's.

De Veldgids Korstmossen is al jarenlang een begrip voor iedereen die graag korstmossen op naam wil brengen. Deze geheel herziene editie beschrijft alle 650 in Nederland voorkomende soorten; 410 daarvan worden uitgebreid behandeld en afgebeeld. Voor het eerst worden de soorten gerangschikt op verwantschap; recent onderzoek op dit gebied heeft geleid tot nieuwe inzichten en nieuwe namen.

Het boek is gericht op herkenning in het veld. De beschrijvingen behandelen behalve de kenmerken ook de ecologie, en voor de hand liggende verwisselingsmogelijkheden. Samen met de gedetailleerde kleurenfoto's en kaartjes met de verspreiding in Nederland is het ook voor beginners mogelijk de soorten snel en betrouwbaar op naam te brengen.

Nieuw in deze editie:

  • twee keer zoveel foto's van de beste fotografen
  • meestal twee foto's per soort
  • een iets groter formaat
  • verspreidingskaarten voor alle soorten
  • indeling op verwantschap: alle schildmossen, schotelkorsten, citroenkorsten en 16 andere groepen staan nu bij elkaar
  • nieuwe inzichten op het gebied van habitatvoorkeur en gevoeligheid voor luchtvervuiling

Voor wie aan de veldgids niet genoeg heeft, of voor wie korstmossen in het buitenland wil bestuderen, is er een overzicht van buitenlandse literatuur.

Dit boek wordt uitgegeven door de KNNV Uitgeverij en is verkrijgbaar in de boekhandel.

Zie ook de Veldgids Korstmossen van duin, heide en stuifzand

< Terug