Veldgids Korstmossen van duin,
 
heide en stuifzand

André Aptroot, Kok van Herk & Laurens Sparrius (2011) Veldgids Korstmossen van duin, heide en stuifzand. BLWG.

De Veldgids korstmossen van duin, heide en stuifzand is een handzame gids die 65 soorten grondbewonende korstmossen uit de Nederlandse duinen, heide- en stuifzandgebieden behandelt. Het boekje omvat daarmee alle grotere en karakteristieke korstmossen uit deze milieus.

Ten opzichte van eerdere veldgidsen zijn meestal meerdere foto's per soort opgenomen, die door een groep van tien fotografen zijn gemaakt. Ook zijn tekeningen uit het boekje 'De Nederlandse Cladonia's' (1978) overgenomen en aangevuld met nieuwe tekeningen. Zo komt de variatie in groeivormen en kleur goed tot uitdrukking. De determinatietabellen van Cladonia (bekermossen, rendiermossen en heidestaartjes) en Peltigera (leermossen) zijn ook nieuw en voorzien van diverse nieuwe kenmerken. Ook is van elke soort een korte karakteristiek opgenomen, die ervoor moet zorgen dat het de lezer snel duidelijk is of de determinatie klopt.

Grondbewonende korstmossen zijn een goede indicator voor de zuurgraad van de bodem. Voor elk soort is daarom een beschrijving van het milieu opgenomen. In de inleiding staat per biotoop, zoals kalkrijke duinen, kalkarme duinen, stuifzanden en heiden de te verwachten soorten.

Naast grondbewonende soorten zijn in de veldgids de geslachten Cladonia en Peltigera volledig opgenomen, inclusief enkele soorten die in bossen op dood hout en boomschors voorkomen.

ISBN: 9789081149501
Afmeting: 126 x 217 mm (353 gram)
158 pagina's, full color, hardcover
 

Bestellen

Tijdelijk uitverkocht, verschijnt zomer 2023

 

Download het Register op volgorde van Nederlandse naam (pdf)
 
Bekijk een voorbeeldpagina

Omslag van de Veldgids Korstmossen

Recensies

De belangrijkste reden om deze veldgids aan te schaffen is de determinatiesleutel. (Vakblad Natuur Bos Landschap september 2011)

Voor de meeste soorten worden meerdere foto's in een hoogstaande kwaliteit getoond. (Natuur.focus oktober 2011)

... een zeer verzorgde uitgave met per soort meerdere foto's, ... een verspreidingskaartje en vaak ook nog 1 of 2 tekeningen. (De Levende Natuur januari 2012)

< Terug

Zie ook de Veldgids Korstmossen

Wilt u deze uitgave inkopen voor uw boekhandel? Neem dan contact op met Laurens Sparrius.