Mossen leren herkennen in drie stappen

1. inslagloepMossen leren herkennen? Ga een keertje mee!
Wie wil beginnen met het leren kennen van de verschillende soorten mossen, kan het beste een keer mee met een excursie van de BLWG, of deelnemen aan een mossencursus bij een KNNV- of IVN-afdeling. Deze activiteiten staan in onze activiteitenagenda. Bij 20 regionale mossenwerkgroepen worden vaak maandelijks activiteiten georganiseerd. Bekijk mossen met een 10x vergrotende triplet-inslagloep. Zo'n loep koop je bij een webshop of bij de betere opticien.

2. Een goed boek
Ben je in de greep de schoonheid van deze groene miniplantjes? Schaf dan een goed boek aan. De Basisgids Mossen bevat foto's en korte beschrijvingen van alle mossoorten die in Nederland en Belgiƫ voorkomen georderd naar biotoop. Met de Beknopte Mosflora kunnen mossen gedetermineerd worden. De basisgids is te koop bij de KNNV Uitgeverij, de Mosflora wordt af en toe tweedehands aangeboden.

3. Aan de slag met de microscoop en binoculair
Wat je onder de binoculair (4-40 x vergroting) en de microscoop (40-1000 x) kunt zien, staat beschreven in een artikel over mossen in MicScape Magazine over Muurmos (Tortula muralis). Microscopen en binoculairs zijn te koop bij o.a. Euromex, Microscoop-Expert, Zeiss en ABRO.

Mossen zoeken, determineren en samen met de BLWG helpen de mossen van Nederland in kaart te brengen is meer dan een leuke hobby voor de wintermaanden: mossen zijn er het jaar door.


 
     

Film over de systematiek, voortplanting en diversiteit van mossen