Agenda

De BLWG organiseert excursies, weekends en bijeenkomsten voor leden en geïnteresseerden. Hieronder staan alle geplande activiteiten. Bij veel excursies staat vermeld dat ze ook geschikt zijn voor beginners: ook niet-leden van de BLWG en KNNV zijn dan van harte welkom. Kom je voor het eerst mee, denk dan aan de juiste kleding en schoeisel voor een buitenactiviteit, een lunchpakket en een loep om de mossen of korstmossen goed te kunnen bekijken. Excursies duren gewoonlijk tot 15:00 uur. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden, tenzij anders vermeld staat. Opgave is gewenst.

Woensdag 10 maart - Lezing via Zoom: (Korst)mossen op begraafplaatsen

Veel oude begraafplaatsen hebben een hoge diversiteit aan mossen en korstmossen. Henk-Jan van der Kolk laat zien waarom begraafplaatsen zo waardevol zijn, welke mossen en korstmossen er voorkomen en wat nodig is om de biodiversiteit op begraafplaatsen te beschermen. Deze lezing start om 19:30 uur en duurt 45 minuten. De link naar de bijeenkomst vind je rond de start van de lezing op deze plek. Wanneer je je aanmeldt, brengen we je kort tevoren op de hoogte via de email. Vooraf en na afloop kun je nog elkaar spreken in de virtuele wereld van Wonder.Me.
65 aanmelding(en) | Aanmelden >
 

Woensdag 17 maart - Lezing via Zoom: Korstmossen als bioindicator

Korstmossen en mossen worden al sinds jaar en dag gebruikt als bioindicator om de effecten van zure regen en stikstof op de natuur te bepalen. Laurens Sparrius en Henk-Jan van der Kolk laten de laatste trends zien aan de hand van monitoring in de provincie Friesland. Veel interessanter dan voorlopige verkiezingsuitslagen en interviews met Wobke en Thierry! Deze lezing start om 19:30 uur en duurt 45 minuten. De link naar de bijeenkomst vind je rond de start van de lezing op deze plek. Wanneer je je aanmeldt, brengen we je kort tevoren op de hoogte via de email. Vooraf en na afloop kun je nog elkaar spreken in de virtuele wereld van Wonder.Me. 
30 aanmelding(en) | Aanmelden >
 

Zaterdag 20 maart - Korstmossenexcursie Baarn - VOL

Dit is de uitgestelde excursie van 23 januari 2021. Onder leiding van Miranda Engelshoven bekijken we twee landgoederen in Baarn; landgoed Groeneveld en het naastgelegen Buitenzorg, gelegen tussen de Utrechtse heuvelrug en de Eempolders. Op landgoed Groeneveld inspecteren we de 100-150 jaar oude veteraaneiken in de kasteeltuin (Chrysothrix candelaris), en aftakelende laanbeuken met Chaenotheca hispidula en Mycocalicium subtile. Landgoed Buitenzorg heeft een gevarieerd bos met oud eikenhakhout. Hier zijn Punctelia reddenda en andere (stippel)-schildmossen te vinden. Verzamelen om 10.00 uur op de grote parkeerplaats van kasteel Groeneveld, Groenveld 2, 3744 ML Baarn. In verband met de coronamaatregelen lopen we in groepjes van max. 4 personen. Deze excursie is volgeboekt maar er kunnen zich nog enkelen op de reservelijst laten plaatsen. 
17 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 

Zaterdag 27 maart - Mossenexcursie Hurwenensche Uiterwaard

De Hurwenensche Uiterwaard ten oosten van Zaltbommel werd in 1975 en 1982 voor het laatst door de werkgroep bezocht. Tijd voor een hernieuwde kennismaking. Het is een grote uiterwaard met diverse biotopen. Zo zijn er rivieroevers, wilgenbossen, dijktaluds, oude kleiputten en gegraven verlagingen op zand. De waterstand zal mede bepalen welke biotopen we bezoeken. Excursieleider is Jurgen Nieuwkoop. Laarzen zijn wenselijk. We starten om 10.00 uur. Verzamelpunt: volgt later omdat dit mede afhankelijk is van de waterstand en het aantal deelnemers. Er kunnen zich maximaal 10 deelnemers aanmelden. Deze excursie is volgeboekt.
11 aanmelding(en) | Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 

Zaterdag 10 april 2021 - Mossenexcursie Hedelse Bovenwaard

Wie over de A2 rijdt, ziet net ten noorden van de Maasbrug bij 's Hertogenbosch aan de westkant van de weg de Hedelse Bovenwaard liggen. Ook wel eens gedacht: 'daar moet ik een keer naar toe', dan is dit je kans! De Maasuiterwaarden zijn door het lagere kalkgehalte van de klei net wat anders dan de Waaluiterwaarden. Ze hebben ook veel minder aandacht gekregen. We maken een rondwandeling om de grote zandwinplas, langs de Maasoever, door een stroomdalgrasland, een jong wilgenbos en we doorwaden een watergang. De doorwading is afhankelijk van de waterstand: als deze niet te hoog is, kunnen we er doorheen (waterschoentjes wenselijk vanwege de stenen), anders zit er niets anders op dan 3 kilometer terug te lopen. Excursieleider is Jurgen Nieuwkoop. Verzamelen om 10.00 uur op de parkeerplaats aan het einde van de Gementweg in de uiterwaard (coördinaten 147.710-417.490). Behalve stevige wandelschoenen zijn ook waterschoentjes wenselijk.
12 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zaterdag 17 april - Mossenexcursie rivierengebied bij Rijswijk (Gld.)

Op 17 april houdt Jan Pellicaan een excursie naar het rivierengebied van de Neder-Rijn bij het plaatsje Rijswijk in Gelderland. In het verre verleden is hier vlakbij een van de twee Nederlandse vondsten van toen nog Pottia recta (nu Microbryum rectum) gedaan, zoals beschreven in Buxbaumiella 29-1. Die soort staat er waarschijnlijk niet meer, maar wellicht wel andere mooie soorten van het rivierengebied. De beschoeiing van het Amsterdam-Rijnkanaal is plaatselijk begroeid met grote plekken Scleropodium cespitans. Als we tijd over hebben, kunnen we een bosje bij Maurik bezoeken waar in het verleden drie soorten Neckera en twee soorten Anomodon zijn gevonden. Garantie wordt echter niet gegeven. We verzamelen om 10.00 uur op de parkeerplaats tegenover cafetaria 't Veer, De Heuvel, 4023 AA Rijswijk (Gld.). We houden ons aan de dan geldende maatregelen, zoals onderlinge afstand houden en beperkte groepsgrootte. Dit is een uitgestelde excursie van 6 februari 2021. Deze excursie is volgeboekt maar er kunnen zich nog enkelen op de reservelijst laten plaatsen.
14 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Donderdag 29 april t/m 3 mei 2021 - Voorjaarskamp 75-jaar BLWG

Het coronavirus houdt ons in de ban en beperkende maatregelen zullen nog wel enige tijd van kracht zijn. Het is nu nog onduidelijk welke beperkingen er volgend voorjaar nog gelden en gezien de vele onzekerheden is besloten de reservering voor Ginkelduin te annuleren en daarmee het jubileumvoorjaarskamp. Wanneer er meer duidelijkheid is over de situatie volgend jaar en er is de mogelijkheid om veilig voor onze gezondheid een voorjaarskamp te houden, dan wordt dat overwogen. De datum blijft daarom staan en hopelijk komt daar ook een bestemming bij.
1 aanmelding(en) | Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 

Zaterdag 24 juli t/m zondag 1 augustus 2021 - BLWG Zomerkamp

Het BLWG-Zomerkamp is volgend jaar in Spanje van zaterdag 24 juli t/m zondag 1 augustus 2021. We gaan naar de regio Navarra in het noorden van Spanje, midden in Parque Natural de Urbasa-Andia. We verblijven op camping Urbasa Bioitza. Er is een ruim tentenveld en er zijn huisjes te huur.
15 aanmelding(en) | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 2 oktober - Mossen-/korstmossenexcursie Nationaal Bomenmuseum

We gaan met Miranda van Engelshoven naar het Nationaal Bomenmuseum (voorheen Von Gimborn Arboretum) in Doorn. Deze in 1924 door Max von Gimborn aangelegde bomentuin van 26,5 ha bevat een wereldberoemde collectie bomen en struiken uit alle delen van de wereld. Het arboretum is een hotspot van biodiversiteit met een enorme afwisseling aan biotopen. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar mossen en korstmossen. De entree voor dit Bomenmuseum is euro 6,50 p.p. (Museumjaarkaart is niet geldig). We houden ons aan de dan geldende Covid-19 maatregelen. Dat zou kunnen inhouden dat we opsplitsen in groepjes van vier personen. Verzamelen om 10.00 uur op de parkeerplaats bij de ingang van het museum aan de Velperengh 13, 3941 BZ Doorn. 
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 


Het activiteitenprogramma wordt samengesteld door Margriet Bekking margrietbekking@gmail.com. Zelf een excursie organiseren? Mail ons jouw voorstel.