Agenda

De BLWG organiseert excursies, weekends en bijeenkomsten voor leden en geïnteresseerden. Hieronder staan alle geplande activiteiten. Bij veel excursies staat vermeld dat ze ook geschikt zijn voor beginners: ook niet-leden van de BLWG en KNNV zijn dan van harte welkom. Kom je voor het eerst mee, denk dan aan de juiste kleding en schoeisel voor een buitenactiviteit, een lunchpakket en een loep om de mossen of korstmossen goed te kunnen bekijken. Excursies duren gewoonlijk tot 15:00 uur. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden, tenzij anders vermeld staat. Opgave is gewenst.

Zaterdag 19 januari - Mossenexcursie Gamerensche Waarden AFGELAST

Wegens vorst en hoogwater gaat deze excursie niet door. Onder leiding van Jurgen Nieuwkoop wordt een mossenexcursie gehouden naar de Gamerensche Waarden, ten westen van Zaltbommel. In de Gamerensche Waarden is eind jaren negentig veel zand en klei gewonnen voor de dijkverzwaring naar aanleiding van het hoge water van 1995/96. De Gamerensche steenfabriek is gesloopt en er werd een nieuwe winterdijk aangelegd. In 2009/10 zijn er meestromende nevengeulen aangelegd en zijn de zandgaten verondiept met baggerspecie. In 2013 werd een leeflaag aangelegd. Inmiddels is het gebied dus vijf jaar 'oud'. Tijd om eens te gaan kijken hoe de mosflora er bij staat. Tijdens een wandeling in de zomer van 2018 zag het gebied er veelbelovend uit met o.a. hoge afslagkanten en droogvallende oevers. We gaan kijken of daar ook kenmerkende mossen groeien. Aanvang: 10.00 uur. Aanmelden verplicht, laarzen handig. In overleg is vervoer vanaf NS-station Zaltbommel mogelijk. We verzamelen bij een van de dijkafgangen, afhankelijk van waterstanden, en wordt kort tevoren aan de deelnemers doorgegeven. Deze excursie is volgeboekt.
16 aanmelding(en) | Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 

Zaterdag 19 januari - Korstmossenexcursie Hierden (Veluwe)

De vele oude bomen in en rond het Veluwse dorp Hierden staan bekend om hun zeldzame soorten. Onder leiding van Henk Timmerman gaan we daar naar op zoek. Hier vind je dicht bij elkaar verschillende Pertusaria's (coccodes, hemisphaerica, pertusa, misschien subviridis), Ochrolechia androgyna, Physconia distorta en verschillende boomspijkertjes. Groeien er nog Ramalina fraxinea's en wat is er meer veranderd sinds de laatste opnames in 2002? Er is vast ook nog tijd om wat interessante gebieden in de buurt te onderzoeken (Bloemkampen, Hulshorst). Start om 10.00 uur, ingang parkeerterrein welnesscentrum De Zwaluwhoeve, tegenover Molenweg 2, 3849 RM Hierden. Vlakbij is hier ook de bushalte Molenweg van lijn-111 Harderwijk-Nunspeet. Bij sneeuw, vorst of te bar weer blazen we de excursie af. Er kunnen zich nog enkele deelnemers aanmelden voor deze excursie.
16 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zaterdag 26 januari - Mossen- en korstmossenexcursie Landgoed Mattemburg

Volgeboekt. Onder leiding van Petra van der Wiel en Klaas van Dort wordt op het landgoed Mattemburg bij Bergen op Zoom een mossen- en korstmossenexcursie gehouden. We gaan op zoek naar soorten van oud loofbos; onder meer Grof snavelmos. Er ligt veel dood hout, waardoor we een goede kans maken op het vinden van Breed moerasvorkje en Krulbladmos. Een inspectie van veteraanbomen levert wellicht zeldzame Schorssteeltjes op. We bezoeken het deel van Brabants Landschap waar in april 2018 de opnames voor Vroege Vogels zijn gemaakt. Er ligt hier veel doodhout en er zijn enkele natte laagten. Start om 10.00 uur. Parkeren langs het halfverharde bospad in de buurt van de kruising Zuidgeest-Zandven, circa honderd meter voorbij Camping De Nieuwe Drenck (Zuidgeest 17, Bergen op Zoom). De coördinaten zijn: 081,971-386,149. Laarzen aanbevolen. Informatie over het gebied is te vinden in dit bericht op NatureToday en het filmpje van Vroege Vogels van april dit jaar (tip doorspoelen naar 7.00 minuten). Deze excursie is volgeboekt.
15 aanmelding(en) | Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 

Zaterdag 2 februari - BLWG Lezingendag Tilburg

Jaarlijkse lezingendag van de BLWG met negen sprekers over uiteenlopend onderzoek aan mossen en korstmossen. We zijn te gast in het Natuurmuseum Brabant in Tilburg. Bekijk het programma...
43 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zaterdag 2 maart - Korstmossenexcursie Spanderswoud (Hilversum)

Onder leiding van Henk Timmerman bekijken we de groene buitenwijken van noordwest-Hilversum (Trompenberg en Nimrodpark) en een deel van het Spanderswoud; plekken waar nog weinig korstmossen van genoteerd zijn. Vooral in het Spanderswoud zijn bijzondere soorten te verwachten. Als we tijd hebben, nemen we nog een aangrenzende buitenplaats van 's-Graveland mee. Aanvang: 10.00 uur. Verzamelen aan het zuidelijke uiteinde van het westelijke perron van Station Hilversum-Media Park (dus niet de trappen op naar de loopbrug). Aanmelden gewenst.
9 aanmelding(en) | Aanmelden >
 

Zaterdag 2 maart - Mossenexcursie De Strubben-Kniphorstbosch

Op de Hondsrug tussen Schipborg en Anloo ligt het natuurgebied De Strubben-Kniphorstbosch. Het gebied is vooral in cultuurhistorisch en archeologisch opzicht van grote betekenis en heeft, als eerste en tot nu toe enige gebied in ons land, de status van archeologisch reservaat. We bekijken onder leiding van Dirk Blok de mosbegroeiing op zowel eeuwenoude eikenstrubben als ook jonge eiken, op boswallen en greppels. In het recente verleden zijn hier nog soorten gevonden als Frullania tamarisci, Kurzia sylvatica en Scapania nemorea. Meer informatie volgt.
4 aanmelding(en) | Aanmelden >
 

Zaterdag 9 maart - Mossenexcursie Hierden

Onder leiding van Jan Pellicaan gaan we naar de Kievitslanden bij Hierden. We bekijken natte graslanden met veel, waaronder ook zeldzame, Sphagnum-soorten. Ook een oude griend staat op het programma. Vanwege de kwetsbaarheid van het gebied is er toestemming verleend voor een beperkt aantal deelnemers.We starten om 10.00 uur bij de haakse rechterbocht aan de Killenbeekweg te Hulshorst. Bij sneeuw en vorst gaat de excursie niet door. Aanmelding verplicht.
9 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zondag 10 maart - KNNV Beginnersexcursie Korstmossen AWD

Thijs van Trigt neemt ons mee in de wondere wereld van korstmossen en mossen.  We gaan naar de Amsterdamse Waterleiding duinen ingang de Zilk. Neem een loepje mee en als je dat hebt een mossen- of korstmossenboek. Kleed je warm, aan want we staan veel stil. Start: AWD ingang de Zilk, om 10.00 uur. De excursie duurt tot ongeveer 12.30 uur. Deze excursie wordt georganiseerd door KNNV afdeling Bollenstreek.
7 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zaterdag 16 maart - Korstmossenexcursie Julianadorp

Korstmossenexcursie onder leiding van Lukas Verboom en Laurens Sparrius naar Julianadorp. In Julianadorp is langs de wegen en op de parkeerplaatsen een tiental jaren geleden veel graniet neergelegd. Hierop zijn recent wat leuke soorten gevonden. Vandaag gaan we de soortenlijst compleet maken. Als we tijd hebben gaan we gaan we nog even de duinen in. Start om 10:00 uur op de parkeerplaats aan de westkant van station Den Helder Zuid.
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zondag 24 maart - Korstmossenexcursie Brabantse Biesbosch

De laatste BLWG-excursie naar de Biesbosch is al weer enige tijd geleden (Ottergriend, Sliedrechtse Biesbosch 2010). Vooral op korstmossengebied zijn er sindsdien interessante ontwikkelingen. Daarom dit keer onder leiding van Arno van der Pluijm een excursie naar de Grienden van de Dood in de Brabantse Biesbosch. Het oostelijk deel van de Grienden van de Dood is nog regelmatig door enkele lichenologen bezocht. Echter, het middendeel, de percelen Keizersdijk, Rektor en Halfweg zijn nog relatief onbekend (in de oostelijke helft van km-hok 114/417). In deze verouderde wilgenbossen zijn potentieel rijk oude, rechtopstaande wilgenstammen, dood opstaand hout, regeneratietakken van wilgen (met pioniers) en elzen. Je moet er wel veel meters maken, maar in lage dichtheden zijn hier bijvoorbeeld gezien: Arthonia cinnabarina, Graphis inustuloides, Phaeographis ssp., Chaenotheca furfuracea, C. 'gracillima' en C. chlorella. Strigula taylorii is er algemeen. Het gebied is alleen per boot bereikbaar. Staatsbosbeheer is bereid om te varen. Start: 9:00 uur op het parkeerterrein van Staatsbosbeheer aan de Noordwaardweg in polder Steenenmuur (Bloemplaat), km-hok 118,0/419,2. Na een boottocht zullen we dan om ca. 10.00 uur op pad kunnen, startend te voet vanaf het Buitenkooigat. Op dit kaartje staat aangegeven de mogelijke aanlegplek van de boot en het excursiedoel. De excursie is vrij zwaar; geen paden, wel veel omgewaaide bomen met klauterwerk, niet geschikt voor mensen die moeilijk ter been zijn. Als enkele dagen tevoren duidelijk is dat het waterniveau extreem hoog zal zijn, gaat de excursie niet door. Aanmelding verplicht. Max. aantal deelnemers 20 personen.
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Vrijdag 26 april t/m zondag 28 april 2019 - BLWG Voorjaarsweekend Noordoostpolder

In 2019 organiseert de BLWG haar jaarlijkse voorjaarskamp in de Noordoostpolder. De hele excursiedagen zijn vrijdag 26 en zaterdag 27 april. Op zondag 28 april is een halve excursiedag gepland. De excursies beginnen om 09.00 uur van de camping. Glansmos is verdwenen, maar wellicht vinden er op epifytengebied net zulke spannende ontwikkelingen plaats als in Zuid-Flevoland. Dé kenner van deze gebieden is Piet Bremer. Onder zijn leiding gaan we een dag de omgeving van het Voorsterbos bekijken. Rond het Voorsterbos is een aantal nieuwe natuurgebieden ontstaan zoals het Kraggenburger-, Voorster-, Kadoeler- en Leemringveld. Voorts staat het Kuinderbos met daarbij het Schoterveld, waar we pioniermossen kunnen verwachten, op het programma. In de polderbossen zijn de epifyten sterk toegenomen, bij Schokland en Urk zijn minder veranderingen gebleken. We verblijven op Recreatiepark De Voorst, gelegen aan de rand van het Voorsterbos. Recreatiepark De Voorst, Leemringweg 33, 8317 RD Kraggenburg (www.campingdevoorst.nl). Naast tentkamperen is hier ook de mogelijkheid tot het huren van een lodge of chalet. Het verblijf dient individueel rechtstreeks geboekt te worden bij de camping naar Sharon Top: st@vdbrecreatie.nl,  onder vermelding van Voorjaarskamp BLWG. De reservering voor de tentkampeerders is op het veldje Grutto.
5 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

3 t/m 5 mei - Spring meeting Danish Bryological Society

Naar aanleiding van de deelname afgelopen voorjaar door de Deense bryologen aan het BLWG Voorjaarsweekend in Oude Pekela, ontving de BLWG een uitnodiging van de Danish Bryological Society om deel te nemen aan hun Springmeeting. Die wordt van vrijdag 3 t/m zondag 5 mei 2019 gehouden in de omgeving van Silkeborg, Jutland (DK). Het gebied rond Silkeborg is heuvelachtig met meren, beukenbossen en veentjes met kans op het vinden van zeldzame soorten zoals Hamatocaulis vernicosus, Paludella squarrosa, Tomentypnum nitens, Helodium blandowii en Warnstorfia speudostraminea; een soort die slechts van twee vindplaatsen bekend is in Denemarken. In 2018 is in dit gedeelte van Jutland voor het eerst Buxbaumia viridis gevonden. Ook Buxbaumia aphyla en Diphyscium foliosum zijn hier aangetroffen. Antitrichia curtipendula, Sphagnum strictum en S.majus zijn hier bekend. Verblijfplaats is het onderzoeksstation van de Universiteit van Copenhagen, Salten Skov Laboratoriet, Ryvej 13, 8653 Them. Overnachtingskosten bedragen ongeveer Euro 35,-- per nacht, plus Euro 6,--/7,-- voor huur beddengoed. Er wordt gezamenlijk ingekocht voor ontbijt en lunch. Diner is meestal elders. Aanmelden bij Irina Goldberg, irina.goldberg@gmail.com, uiterlijk 1 april 2019.
Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 


Het activiteitenprogramma wordt samengesteld door Margriet Bekking margrietbekking@gmail.com. Zelf een excursie organiseren? Mail ons jouw voorstel.