Agenda

De BLWG organiseert excursies, weekends en bijeenkomsten voor leden en geïnteresseerden. Hieronder staan alle geplande activiteiten. Bij veel excursies staat vermeld dat ze ook geschikt zijn voor beginners: ook niet-leden van de BLWG en KNNV zijn dan van harte welkom. Kom je voor het eerst mee, denk dan aan de juiste kleding en schoeisel voor een buitenactiviteit, een lunchpakket en een loep om de mossen of korstmossen goed te kunnen bekijken. Excursies duren gewoonlijk tot 15:00 uur. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden, tenzij anders vermeld staat. Opgave is gewenst.

Zaterdag 24 juli t/m zondag 1 augustus 2021 - BLWG Zomerkamp - GAAT NAAR 2022

Op dit moment - mei 2021 - zitten we nog midden in de coronacrisis met de daarbij behorende maatregelen. Het is en blijft voorlopig nog onduidelijk of en hoe er de komende zomermaanden binnen Europa gereisd kan worden. Er zal zeker sprake zijn van beperkingen. Gezien de vele onzekerheden, is het besluit gevallen om het zomerkamp nog een jaar uit te stellen. We hopen en verwachten dat in 2022 de situatie rond de Covid-19 pandemie onder controle is, zodat we dan een fantastisch kamp kunnen gaan houden. De geplande datum wordt 23 t/m 31 juli 2022.
Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 

Zaterdag 18 september - Mossenexcursie Salland

Onder leiding van Rudi Zielman gaat deze mossenexcursie naar Salland, de omgeving van Heeten gelegen ten noorden van Deventer. Het is een afwisselend coulisselandschap met wat bosjes en watertjes. We houden ons aan de dan geldende Covid-19 maatregelen. Maximum 12 deelnemers. Start om 10.00 uur op een nader te bepalen locatie. De excursie duurt tot circa 16.00 uur (eerder afhaken is mogelijk). Aanmelden verplicht.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 25 september - BLWG-jubileumexcursie Wisselse Veen

Noteer 'm alvast in je agenda: op 25 september viert de BLWG haar 50-jarig jubileum. We doen dat op de Veluwe bij mossenhotspot Het Wisselse Veen (Epe), van 10 tot circa 16 uur. Het ochtendprogramma bestaat uit een aantal korte presentaties, een superkorte ledenvergadering, een kunstveiling, en een lunch. Voor het middagprogramma kun je kiezen uit diverse excursies in de omgeving. Wil je zeker zijn van een plek, dan kun je je nu aanmelden. De organisatie is in handen van Henk Timmerman.
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zaterdag 2 oktober - Mossen-/korstmossenexcursie Nationaal Bomenmuseum

We gaan met Miranda van Engelshoven naar het Nationaal Bomenmuseum (voorheen Von Gimborn Arboretum) in Doorn. Deze in 1924 door Max von Gimborn aangelegde bomentuin van 26,5 ha bevat een wereldberoemde collectie bomen en struiken uit alle delen van de wereld. Het arboretum is een hotspot van biodiversiteit met een enorme afwisseling aan biotopen. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar mossen en korstmossen. De entree voor dit Bomenmuseum is euro 6,50 p.p. (Museumjaarkaart is niet geldig). Verzamelen om 10.00 uur op de parkeerplaats bij de ingang van het museum aan de Velperengh 13, 3941 BZ Doorn. 
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 9 oktober - Mossenexcursie omgeving Neede-Noordijk, Achterhoek

Onder leiding van Rudi Zielman gaat deze mossenexcursie naar de omgeving van Neede - Noordijk. Hier is veel natuurontwikkeling tot stand gebracht in een oud coulisselandschap, waar al eerder tal van bijzonderheden gevonden zijn. Maximum 14 deelnemers. Laarzen wenselijk. Start om 10.00 uur op een nader te bepalen locatie, duur tot circa 16.00 uur (eerder afhaken mogelijk). Aanmelden verplicht.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 16 oktober 2021 - Mossenexcursie Hedelse Bovenwaard

Wie over de A2 rijdt, ziet net ten noorden van de Maasbrug bij 's Hertogenbosch aan de westkant van de weg de Hedelse Bovenwaard liggen. Ook wel eens gedacht: 'daar moet ik een keer naar toe', dan is dit je kans! De Maasuiterwaarden zijn door het lagere kalkgehalte van de klei net wat anders dan de Waaluiterwaarden. Ze hebben ook veel minder aandacht gekregen. We maken een rondwandeling om de grote zandwinplas, langs de Maasoever, door een stroomdalgrasland, een jong wilgenbos en we doorwaden een watergang. De doorwading is afhankelijk van de waterstand: als deze niet te hoog is, kunnen we er doorheen (waterschoentjes wenselijk vanwege de stenen), anders zit er niets anders op dan 3 kilometer terug te lopen. Excursieleider is Jurgen Nieuwkoop. Verzamelen om 10.00 uur op de parkeerplaats aan het einde van de Gementweg in de uiterwaard (coördinaten 147.710-417.490). Behalve stevige wandelschoenen zijn ook waterschoentjes wenselijk.
14 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 30 oktober - Korstmossenexcursie Baarn

Onder leiding van Miranda Engelshoven bekijken we twee landgoederen in Baarn; landgoed Groeneveld en het naastgelegen Buitenzorg, gelegen tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Eempolders. Op landgoed Groeneveld inspecteren we de 100-150 jaar oude veteraaneiken in de kasteeltuin (o.a. met Chrysothrix candelaris), als ook aftakelende laanbeuken met Chaenotheca hispidula en Mycocalicium subtile. Landgoed Buitenzorg heeft een gevarieerd bos met oud eikenhakhout. Hier zijn Punctelia reddenda en andere (stippel)-schildmossen te vinden. Verzamelen om 10.00 uur op de grote parkeerplaats van Kasteel Groeneveld, Groeneveld 2, 3744 ML Baarn. Aanmelden verplicht.
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 6 november - Mossenexcursie Hurwenensche Uiterwaard

De Hurwenensche Uiterwaard ten oosten van Zaltbommel werd in 1975 en 1982 voor het laatst door de werkgroep bezocht. Tijd voor een hernieuwde kennismaking. Het is een grote uiterwaard met diverse biotopen. Zo zijn er rivieroevers, wilgenbossen, dijktaluds, oude kleiputten en gegraven verlagingen op zand. De waterstand zal mede bepalen welke biotopen we bezoeken. Excursieleider is Jurgen Nieuwkoop. Laarzen zijn wenselijk. We starten om 10.00 uur. Verzamelpunt: volgt later omdat dit mede afhankelijk is van de waterstand en het aantal deelnemers. Er kunnen zich maximaal 10 deelnemers aanmelden.
11 aanmelding(en) | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 20 november - Mossenexcursie rivierengebied bij Rijswijk (Gld.)

Op 20 november houdt Jan Pellicaan een excursie naar het rivierengebied van de Neder-Rijn bij het plaatsje Rijswijk in Gelderland. In het verre verleden is hier vlakbij een van de twee Nederlandse vondsten van toen nog Pottia recta (nu Microbryum rectum) gedaan, zoals beschreven in Buxbaumiella 29-1. Die soort staat er waarschijnlijk niet meer, maar wel andere soorten van het rivierengebied. De beschoeiing van het Amsterdan-Rijnkanaal is plaatselijk begroeid met grote plekken Scleropodium cespitans. Als we tijd over hebben, kunnen we een bosje bij Maurik bezoeken waar in het verleden drie soorten Neckera en twee soorten Anomodon zijn gevonden. Garantie wordt echter niet gegeven. We verzamelen om 10.00 uur op de parkeerplaats tegenover Cafetaria 't Veer, De Heuvel, 4023 AA Rijswijk (Gld.).
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 23 juli t/m 31 juli 2022 - BLWG Zomerkamp - Urbasa, Navarra (Noord-Spanje)

Het al in 2020 geplande zomerkamp naar het Parque Natural de Urbasa-Andia in de provincie Navarra (Noord-Spanje) is nu verschoven naar 23 t/m 31 juli 2022. 
Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 


Het activiteitenprogramma wordt samengesteld door Margriet Bekking margrietbekking@gmail.com. Zelf een excursie organiseren? Mail ons jouw voorstel.