Agenda

De BLWG organiseert excursies, weekends en bijeenkomsten voor leden en geïnteresseerden. Hieronder staan alle geplande activiteiten. Bij veel excursies staat vermeld dat ze ook geschikt zijn voor beginners: ook niet-leden van de BLWG en KNNV zijn dan van harte welkom. Kom je voor het eerst mee, denk dan aan de juiste kleding en schoeisel voor een buitenactiviteit, een lunchpakket en een loep om de mossen of korstmossen goed te kunnen bekijken. Excursies duren gewoonlijk tot 15:00 uur. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden, tenzij anders vermeld staat. Opgave is gewenst.

Zaterdag 12 september 2020 - Mossen- en korstmossenexcursie Eerde

Het landgoed Eerde is een uitdagende locatie om onder leiding van Henk-Jan van der Kolk en Erwin Goutbeek de mossen en korstmossen te inventariseren. Groot dooiermos (Xanthoria paritiena) is er zeldzaam! Maleboskorst (Lecanactis abietina) is er algemeen! Maar ook soorten als de bosknoopjeskorst (Bacidia circumspecta), boomoogje (Micarea peliocarpa) en zes soorten schorssteeltjes (Chaenotheca) groeien hier. Ook het krulbladmos (Nowellia curvifolia) is hier gevonden, samen met vele andere soorten bodemmossen. Het bos bestaat uit oude loof- en naaldbomen met diverse boomlijken, die er al jaren liggen. Daarnaast bekijken we de muren van het kasteel en de fruitbomen in de tuin. Hier groeien onder ander het grafstrontjesmos (Monerolechia badia) en het bruin boomspijkertje (Calicium salicinum). Verzamelen om 10.00 uur op de parkeerplaats Meiersbos, Meertjesweg 3-4 in Ommen. Dit is een uitgestelde excursie vanwege de coronacrisis. Deelnemers van destijds dienen zich opnieuw aan te melden. Aanmelden verplicht.
7 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 19 september 2020 - Mossenexcursie Twijzelermieden

Bij het dorp Buitenpost in Friesland ligt een 'natuurparel', de Twijzelermieden. Onder leiding van boswachter Jakob Hanenburg en Harry Waltje bekijken we dit gevarieerde gebied, dat onder andere bestaat uit hooilanden, broekbos en moeras. De laatste jaren is hier veel werk verzet om de aanwezige natuurwaarden te versterken; een aantal percelen is geplagd op klei, zand (keileem) en veen. Download als opwarmertje alvast het artikel in Twirre over de flora van dit gebied. Start om 10.00 uur. Parkeren bij de kruising Miedwei/Sânsleat ten zuiden van het dorp Twijzel. Dit is een uitgestelde excursie vanwege de coronacrisis. Deelnemers van destijds dienen zich opnieuw aan te melden.
7 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 10 oktober 2020 - Mossenexcursie bij Slot Loevestein

Mossenexcursie met Jurgen Nieuwkoop. Eind vorige eeuw zijn hier door Henry Kreeftenberg bijzondere mossen gevonden op een oude kade langs de Waal bij Slot Loevestein. Staat een soort als Rhynchostegium rotundifolium hier nog? In het verslag uit 1999 wordt de oever beschreven als een 'helling van een zomerkade aan de rand van een oeverruigte langs de Waal, waar de soort samen met en ook wel tussen Penseeldikkopmos groeit op sterk beschaduwde basaltstenen'. In ditzelfde kilometerhok werden ook Cirriphyllum crassinervum en Scleropodium cespitans gevonden. Iets zuidelijker liggen afgegraven terreinen en wilgenbosjes waar we - afhankelijk van toegankelijkheid - een kijkje kunnen nemen. Laarzen verplicht. Max. 15 deelnemers. Verzamelen om 10.00u op de parkeerplaats bij het Slot. Adres: Loevestein 1, 5307 TG Poederoijen. Dit is een uitgestelde excursie vanwege de coronacrisis. De deelnemers van destijds moeten zich weer opnieuw aanmelden.
10 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 24 oktober - Korstmossenexcursie Blaricum

Korstmossenexcursie naar de begraafplaats van Blaricum, Warandebergen en de voormalige zandgroeve Oostermeent onder leiding van Henk Timmerman en Laurens Sparrius. De drie gebieden liggen op loopafstand van elkaar en staan garant voor een grote variatie aan soorten en biotopen: oude natuursteen, eikenstruweel, loofbos en lemige heide. Start: om 10:00 uur op de parkeerplaats van de begraafplaats aan de Woensbergweg 11 in Blaricum. Dit is een uitgestelde excursie vanwege de coronacrisis. Deelnemers van destijds moeten zich weer opnieuw aanmelden.
13 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 7 november - Bescherming korstmossen dijk Nijkerk

In het kader van bescherming korstmossen op dijktaluds bij Nijkerk, vindt er vandaag een schoonmaakactie plaats op de oude zeedijk. Dit onder leiding van Thijs van Trigt. Tot nu toe zijn zeer zeldzame soorten als Groot dijkschildmos, Donkerbruin steenschildmos, Donkergrijze schotelkorst, Witte dijkringkorst, Granietspeldenkussentje, Zeedakpanmos, Soredieus dambordje van de ondergang gered. Er zijn mooie korstmos-reservaten ontstaan, die misschien over 20 jaar nog veel meer soorten en aantallen laten zien. Ook soorten als Steentandpastakorst, Steenstrontjesmos, Grauwe dijkringkorst, Gewoon kusttakmos, Granietschildmos, Zonnetjesschildmos, Dijkschotelkorst, Grof bekermos, Granietrookkorst en Zeedambordje zijn de moeite waard om te behouden. Daarom mijn oproep aan een ieder om met elkaar een deel van de dijk op te schonen bij het stoomgemaal Hertog Reijnout in de polder Arkemheem, waar je ook kunt parkeren. Zeedijk 6, 3861 MD Nijkerk. Start om 10.00 uur. Aanmelden verplicht.
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 21 november - Mossenexcursie Westervelde

Mossenexcursie met Dirk Blok en Johannes Tonckens in de omgeving van Westervelde in Noord-Drenthe. We bezoeken hier onder andere diverse bospercelen met al decennialang een beheer van (vrijwel) niets doen. Dicranum majus groeit massaal op sommige boswallen en greppeltaluds, op boomlijken is hier o.a. Nowellia curvifolia verschenen. Door het dichten van greppels zijn bosveentjes ontstaan met veenmossen. Laarzen mee. Start om 10.00 uur tegenover ijsbaan Eensgezindheid, Hoofdweg, Westervelde. Dit is een uitgestelde excursie. Deelnemers die zich destijds hebben aangemeld, dienen zich opnieuw aan te melden. Er is een maximum van 10 deelnemers, dit vanwege de 1,5 meter afstand-regel die nog geldt.
7 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 24 juli t/m zondag 1 augustus 2021 - BLWG Zomerkamp

Het BLWG-Zomerkamp is volgend jaar in Spanje van zaterdag 24 juli t/m zondag 1 augustus 2021. We gaan naar de regio Navarra in het noorden van Spanje, midden in Parque Natural de Urbasa-Andia. We verblijven op camping Urbasa Bioitza. Er is een ruim tentenveld en er zijn huisjes te huur.
15 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 


Het activiteitenprogramma wordt samengesteld door Margriet Bekking margrietbekking@gmail.com. Zelf een excursie organiseren? Mail ons jouw voorstel.