Agenda

De BLWG organiseert excursies, weekends en bijeenkomsten voor leden en geïnteresseerden. Hieronder staan alle geplande activiteiten. Bij veel excursies staat vermeld dat ze ook geschikt zijn voor beginners: ook niet-leden van de BLWG en KNNV zijn dan van harte welkom. Kom je voor het eerst mee, denk dan aan de juiste kleding en schoeisel voor een buitenactiviteit, een lunchpakket en een loep om de mossen of korstmossen goed te kunnen bekijken. Excursies duren gewoonlijk tot 15:00 uur. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden, tenzij anders vermeld staat. Opgave is gewenst.

Zaterdag 22 februari - Mossenexcursie Zenderen - Azelerbeek

Mossenexcursie onder leiding van bryoloog Rudi Zielman. We bekijken een afwisselend coulissenlandschap aan de westrand van Borne, waar over grond van Landgoed Twickel de Azelerbeek stroomt. Dit is een inventarisatie op verzoek van Stichting Twickel. Start om 10.00 uur op de parkeerplaats van het Racket&Fit Center Borne, Hosbekkeweg 5. Aanmelden verplicht.
6 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zaterdag 7 maart - Korstmossenexcursie Asserbos - VOL

Korstmossenexcursie onder leiding van Lukas Verboom naar het Asserbos. Het Asserbos, midden in Assen, is één van de oudste bossen van Nederland. In het bos staan dus veel oude bomen, en aan de zuidkant ligt een mooie beschaduwde begraafplaats. Rond de eeuwwisseling groeiden er nog allerlei zeldzame oudbossoorten, zoals Usnea hirta, Platismatia glauca, Tuckermanopsis chlorophylla en Thelotrema lepadinum. Ook op de begraafplaats zijn een paar zeldzame soorten gevonden. We zijn benieuwd wat daarvan nog over is. Guido Berger gaat mee om met de steensoorten te helpen. We verzamelen om 10.00 uur op de P+R van Station Assen, Stationsplein, 9404 RT Assen. Aanmelding verplicht. Deze excursie is volgeboekt.
15 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 

Zaterdag 14 maart - Bescherming korstmossen dijk Nijkerk

In het kader van bescherming korstmossen op dijktaluds bij Nijkerk vindt er vandaag een schoonmaakactie plaats op de oude zeedijk van Nijkerk. Tot nu toe zijn zeer zeldzame soorten als Groot dijkschildmos, Donkerbruin steenschildmos, Donkergrijze schotelkorst, Witte dijkringkorst, Granietspeldenkussentje, Zeedakpanmos, Soredieus dambordje van de ondergang gered. Er zijn mooie korstmos-reservaten ontstaan, die misschien over 20 jaar nog veel meer soorten en aantallen laten zien. Ook soorten als Steentandpastakorst, Steenstrontjesmos, Grauwe dijkkringkorst, Gewoon kusttakmos, Granietschildmos, Zonnetjesschildmos, Dijkschotelkorst, Grof bekermos, Granietrookkorst en Zeedambordje zijn de moeite waard om te behouden. Daarom mijn oproep aan een ieder om met elkaar een deel van de dijk op te schonen bij het stoomgemaal Hertog Reijnout in de polder Arkemheen, waar je ook kunt parkeren. Dit onder leiding van Thijs van Trigt. Start om 10.00 uur. Aanmelden verplicht.
4 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zaterdag 14 maart - Mossenexcursie Markelo

Mossenexcursie onder leiding van Rudi Zielman. We starten bij "Het Verbrande Gat" bij Markelo, een bosterrein van René de Wilde, één van de deelnemers aan onze excursies. Hij heeft hier zelf al diverse mossen gevonden en hij nodigt ons uit ook eens op zijn terrein te kijken. Nadien is er mogelijk nog tijd voor een kijkje elders in de nabijheid; enkele oude klei tichelgaten en de Borkeld liggen in de nabijheid. Start om 10.00 uur. Locatie wordt gemaild. Aanmelden verplicht.
1 aanmelding(en) | Aanmelden >
 

Zaterdag 21 maart - Mossenexcursie Westervelde

Mossenexcursie met Dirk Blok en Johannes Tonckens in de omgeving van Westervelde in Noord-Drenthe. We bezoeken hier onder andere diverse bospercelen met al decennialang een beheer van (vrijwel) niets doen. Dicranum majus groeit massaal op sommige boswallen en greppeltaluds, op boomlijken is hier o.a. Nowellia curvifolia verschenen. Door het dichten van greppels zijn bosveentjes ontstaan met veenmossen. Laarzen mee. Start om 10.00 uur tegenover ijsbaan Eensgezindheid, Hoofdweg, Westervelde. Aanmelden verplicht.
7 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zaterdag 28 maart - Mossenexcursie bij Slot Loevestein

Mossenexcursie met Jurgen Nieuwkoop. Eind vorige eeuw zijn hier door Chris Buter en Henry Kreeftenberg bijzondere mossen gevonden op een oude kade langs de Waal bij Slot Loevestein. Staat een soort als Rhynchostegium rotundifolium hier nog? In het verslag uit 1999 wordt de oever beschreven als een 'helling van een zomerkade aan de rand van een oeverruigte langs de Waal, waar de soort samen met en ook wel tussen Penseeldikkopmos groeit op sterk beschaduwde basaltstenen'. In ditzelfde kilometerhok werden ook Cirriphyllum crassinervum en Scleropodium cespitans gevonden. Iets zuidelijker liggen afgegraven terreinen en wilgenbosjes waar we - afhankelijk van toegankelijkheid - een kijkje kunnen nemen. Laarzen verplicht. Max. 15 deelnemers. Verzamelen om 10.00u op de parkeerplaats bij het Slot. Adres: Loevestein 1, 5307 TG Poederoijen.
5 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zaterdag 4 april - Korstmossenexcursie Blaricum

Korstmossenexcursie naar de begraafplaats van Blaricum, Warandebergen en de voormalige zandgroeve Oostermeent onder leiding van Henk Timmerman en Laurens Sparrius. De drie gebieden liggen op loopafstand van elkaar en staan garant voor een grote variatie aan soorten en biotopen: oude natuursteen, eikenstruweel, loofbos en lemige heide. Start: om 10:00 uur op de parkeerplaats van de begraafplaats aan de Woensbergweg 11 in Blaricum.
10 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zaterdag 4 april - Mossenexcursie Twijzelermieden

Bij het dorp Buitenpost in Friesland ligt een 'natuurparel', de Twijzelermieden. Onder leiding van boswachter Jakob Hanenburg en Harry Waltje bekijken we dit gevarieerde gebied, dat onder andere bestaat uit hooilanden, broekbos en moeras. De laatste jaren is hier veel werk verzet om de aanwezige natuurwaarden te versterken; een aantal percelen is geplagd op klei, zand (keileem) en veen. Download als opwarmertje alvast het artikel in Twirre over de flora van dit gebied. Start om 10.00 uur. Parkeren bij de kruising Miedwei/Sânsleat ten zuiden van het dorp Twijzel. Aanmelden verplicht.
6 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zaterdag 11 april - Mossenexcursie Gramsbergen

Mossenexcursie onder leiding van Rudi Zielman. We gaan een uithoek van ons land bekijken, nog nét in Overijssel. Van het te bezoeken uurhok zijn minder dan 40 soorten bekend en dat terwijl de Vecht er doorheen stroomt en er biotopen als oude muurtjes zijn. Vertrek om 09.25 uur! vanaf station Gramsbergen waar de trein uit richting Zwolle om 09.22 uur arriveert (deze trein gaat eens per uur). We starten na aankomst van deze trein. Aanmelden verplicht.
Aanmelden >
 

Vrijdag 24 april t/m maandag 27 april 2020 - BLWG Voorjaarsweekend West-Brabant

In de voorgaande jaren is het BLWG voorjaarsweekend in het noorden/oosten van ons land gehouden. Voor 2020 is als bestemming de keuze gevallen op West-Brabant. Start: vrijdag 24 april om 09.00 uur 's morgens. Ook zaterdag 25 en zondag 26 april zijn we de hele dag in het veld. Op maandag 27 april is alleen een ochtendexcursie gepland. Mogelijke excursiedoelen (voor mossen én korstmossen) zijn het Oudland, Fort de Roovere bij Bergen op Zoom, de met stenen beklede oevers van het Schelde-Rijnkanaal, eendenkooi, wegbomen, knotwilgen, kerken en begraafplaatsen van de Zeeuwse dorpen Sint-Annaland, Anna Jacobapolder, Sint Philipsland en Sluis, het Stellebos en de jonge bossen rond Tholen (vinden we hier inmiddels ook 'oud bos indicatoren', zoals elders in Zeeland?), oude sluismuren en essen bij Beneden Sas, De Dintelse Gorzen met wilgenstruweel en kleipioneers (staat vierkantsmos hier nog?). Verblijf op camping De Gorishoekse Hoeve, Gorishoeksedijk 25, 4694 PJ Scherpenisse, een combinatie van twee kampeerbedrijven met huuraccommodaties op het mooie eiland Tholen. Graag rechtstreeks aanmelden bij de camping voor huur- of tentplaatsen.
13 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zaterdag 9 mei - Mossen- en korsmossenexcursie Eerde, Ommen

Dit is de verschoven excursie die afgelopen 9 februari is afgelast vanwege het stormweer. Een uitdagende locatie om onder leiding van Henk-Jan van der Kolk en Erwin Goutbeek op landgoed Eerde de mossen en korstmossen te inventariseren. Groot dooiermos (Xanthoria paritiena) is er zeldzaam! Maleboskorst (Lecanactis abietina) is er algemeen! Maar ook soorten als de bosknoopjeskorst (Bacidia circumspecta), boomoogje (Micarea peliocarpa) en zes soorten schorssteeltjes (Chaenotheca) groeien hier. Ook het krulbladmos (Nowellia curvifolia) is hier gevonden, samen met vele andere soorten bodemmossen. Het bos bestaat uit oude loof- en naaldbomen met diverse boomlijken, die er al jaren liggen. Daarnaast bekijken we de muren van het kasteel en de fruitbomen in de tuin. Hier groeien onder ander het grafstrontjesmos (Monerolechia badia) en het bruin boomspijkertje (Calicium salicinum). Verzamelen om 10.00 uur op de parkeerplaats Meiersbos, Meertjesweg 3-4 in Ommen. Aanmelden verplicht.
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

25 juli t/m 2 augustus 2020 - BLWG Zomerkamp

Voor het zomerkamp van 2020 is bestemming Navarra (Spanje) gekozen. Het kamp zal worden gehouden in het Parque Natural de Urbasa-Andia. We verblijven in het natuurpark gelegen op camping Urbasa Bioitza. Er is een ruim tentenveld en er zijn huisjes te huur. Reservering van een plaatsje op de camping of een huurhuisje kan tot 1 maart 2020. Meer informatie...
13 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 


Het activiteitenprogramma wordt samengesteld door Margriet Bekking margrietbekking@gmail.com. Zelf een excursie organiseren? Mail ons jouw voorstel.