Agenda

De BLWG organiseert excursies, weekends en bijeenkomsten voor leden en geïnteresseerden. Hieronder staan alle geplande activiteiten. Bij veel excursies staat vermeld dat ze ook geschikt zijn voor beginners: ook niet-leden van de BLWG en KNNV zijn dan van harte welkom. Kom je voor het eerst mee, denk dan aan de juiste kleding en schoeisel voor een buitenactiviteit, een lunchpakket en een loep om de mossen of korstmossen goed te kunnen bekijken. Excursies duren gewoonlijk tot 15:00 uur. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden, tenzij anders vermeld staat. Opgave is verplicht.

Zaterdag 10 t/m 17 augustus - Zomerkamp Polen 2024

Het tweejaarlijkse BLWG zomerkamp gaat in 2024 naar Polen, van 10 t/m 17 augustus, dit zijn de eerste en laatste excursie dag. In het noordwesten van Polen ligt het nationaal park Drawienski, de thuisbasis van Jacob Koopman die ons alle mooie plekken van het park kan laten zien. Er zijn prachtige meren en vennen (zowel zuur als kalkrijk), waar de bryologen hun hart op kunnen halen aan soorten als Helodium blandowii, Paludella squarrosa en nog veel meer. Voor lichenologen is er ook veel te zien. Het gebied staat bekend om haar soortenrijke beekdalen met oude hellingbossen bestaande uit o.a. Beuk, Haagbeuk en Eik. Ook wordt het gebied doorkruist door oude lanen met daarnaast zeer oude laanbomen. Voor steensoorten moeten we het hebben van enkele plekken met zure stenen bij rivieren en oude verlaten kerken in het Nationaal park.Voor de kampeerders is er in het stadje Drawno een fraaie camping, vlakbij het nationaal park. Voor de mensen die wat meer luxe prefereren is er op iets verdere afstand een leuk hotelletje genaamd Razem in Choszczno. Aanmelden kan tot 23 februari als je het hotel via de BLWG wilt laten boeken, en tot 28 maart als je de camping via de BLWG wilt laten boeken.
23 aanmelding(en) | 2 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelding gesloten (vol)
 

Zaterdag 19 oktober - Korst-Mos bijdrage 1000 soortenjaar Vechtdalpark Hardenberg

Na het voorjaars rondje gaan we nu met lager water (?) nogmaals langs de Vecht kijken. Dat levert nieuwe mossoorten op en ook bij de korstmossen waren er na het voorjaarsweekend nog open einden. Deze excursie wordt ook lokaal aangekondigd en is ook voor beginners geschikt. Start is om 10:00 bij Natuur educatie centrum De Koppel.
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 16 november - Korstmossenexcursie Bakkeveense Duinen

Onder leiding van Henk-Jan van der Kolk en Hinko Talsma bezoeken we de Bakkeveense Duinen. We bekijken vooral grondbewonende korstmossen op de nog open plekken tussen de heide. Er groeit hier in ieder geval Hamerblaadje (Cladonia strepsilis) en Mosoogje (Micarea leprosa), maar mogelijk komen er meer bijzondere soorten voor. In de middag bekijken we ook de korstmossen op bomen. Verzamelen om 10:00uur op de parkeerplaats Mjûmster Wei 16, Bakkeveen.
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 


Het activiteitenprogramma wordt samengesteld door Rudi Zielman activiteiten@blwg.nl. Zelf een excursie organiseren? Mail ons jouw voorstel.