Agenda

De BLWG organiseert excursies, weekends en bijeenkomsten voor leden en geïnteresseerden. Hieronder staan alle geplande activiteiten. Bij veel excursies staat vermeld dat ze ook geschikt zijn voor beginners: ook niet-leden van de BLWG en KNNV zijn dan van harte welkom. Kom je voor het eerst mee, denk dan aan de juiste kleding en schoeisel voor een buitenactiviteit, een lunchpakket en een loep om de mossen of korstmossen goed te kunnen bekijken. Excursies duren gewoonlijk tot 15:00 uur. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden, tenzij anders vermeld staat. Opgave is gewenst.

Zaterdag 7 november - Bescherming korstmossen dijk Nijkerk

In het kader van bescherming korstmossen op dijktaluds bij Nijkerk, vindt er vandaag een schoonmaakactie plaats op de oude zeedijk. Dit onder leiding van Thijs van Trigt. Tot nu toe zijn zeer zeldzame soorten als Groot dijkschildmos, Donkerbruin steenschildmos, Donkergrijze schotelkorst, Witte dijkringkorst, Granietspeldenkussentje, Zeedakpanmos, Soredieus dambordje van de ondergang gered. Er zijn mooie korstmos-reservaten ontstaan, die misschien over 20 jaar nog veel meer soorten en aantallen laten zien. Ook soorten als Steentandpastakorst, Steenstrontjesmos, Grauwe dijkringkorst, Gewoon kusttakmos, Granietschildmos, Zonnetjesschildmos, Dijkschotelkorst, Grof bekermos, Granietrookkorst en Zeedambordje zijn de moeite waard om te behouden. Daarom mijn oproep aan een ieder om met elkaar een deel van de dijk op te schonen bij het stoomgemaal Hertog Reijnout in de polder Arkemheen, waar je ook kunt parkeren. Zeedijk 6, 3861 MD Nijkerk. Start om 10.00 uur. Aanmelden verplicht.
5 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zaterdag 14 november - Korstmossenexcursie Wolfheze - VOL

Onder leiding van Koen Verhoogt gaat deze excursie naar het gebied ten noorden van Wolfheze. Hier staat een houten afrastering, waar al enkele leuke doodhoutsoorten van bekend zijn en er is een heel mooi schraal heidegebied. Als er nog tijd over is, kunnen we nog wat oude bossen in de buurt bekijken. Verzamelen om 10.00 uur bij de P&R in Wolfheze, Parallelweg 5, 6874 BH Wolfheze. Aanmelden verplicht. deze excursie is volgeboekt.
14 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 

Zaterdag 21 november - Mossenexcursie Westervelde

Mossenexcursie met Dirk Blok en Johannes Tonckens in de omgeving van Westervelde in Noord-Drenthe. We bezoeken hier onder andere diverse bospercelen met al decennialang een beheer van (vrijwel) niets doen. Dicranum majus groeit massaal op sommige boswallen en greppeltaluds, op boomlijken is hier o.a. Nowellia curvifolia verschenen. Door het dichten van greppels zijn bosveentjes ontstaan met veenmossen. Laarzen mee. Start om 10.00 uur tegenover ijsbaan Eensgezindheid, Hoofdweg, Westervelde. Er is een maximum van 10 deelnemers, dit vanwege de 1,5 meter afstand-regel die nog geldt.
6 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zaterdag 28 november - Korstmossenexcursie Landgoed Zwaluwenburg

Op zoek naar korstmossen op Landgoed Zwaluwenburg bij 't Harde op de Noord-Veluwe onder leiding van Henk Timmerman en Laurens Sparrius. Op dit oude landgoed is veel parkbos te vinden en een gaaf agrarisch landschap. Vroeger zijn hier incidenteel enkele bijzondere vondsten gedaan (Pachnolepia pruinata, Chrysothrix candelaris). Start: 10:00 uur op de parkeerplaats van NS-station ’t Harde.
11 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Vrijdag 11 december - Korstmossenwandeling Stadspark Groningen

Stadsparken kunnen zeer rijk zijn aan korstmossen door de combinatie van oude bomen, verschillende bostypes, veel verschillende boomsoorten en een warm klimaat. In het Groningse stadspark is dat niet anders; er is een oude beukenlaan, er staan vrijstaande essen, populieren en eiken, en er is een heuvelrug met een warme en een koele kant die door het park heen loopt. Het afgelopen jaar zijn in dit park veel zeldzame soorten gevonden, zoals het Rood schorsvlekje (Coniocarpon cinnabarinum), Ramonia interjecta, Porina byssophila, Bruin olievlekje (Porina leptalea), Wimpermos (Anaptychia ciliaris), de onopvallende schotelkorst Rinodina pityrea en de boomcementkorst Diplotomma pharcidium. Op een wandeling laat Lukas Verboom de mooiste plekken zien en wordt aandacht besteed aan het herkennen van lastige soorten. Verzamelen om 13.00 uur op de parkeerplaats van het stadspark Groningen, Concourslaan1, 9727 KC Groningen. Aanmelden verplicht (max. 10 deelnemers).
6 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

donderdag 29 april t/m 3 mei 2021 - Jubileum Voorjaarskamp 75-jaar BLWG

Voor dit jubileum Voorjaarskamp, met een internationaal tintje, verblijven we op Molecaten Park Landgoed Ginkelduin in Leersum. Hier is het Landhuis gereserveerd met bijbehorende tweepersoons appartementen en is er ook de mogelijkheid om te kamperen. Nadere informatie volgt later.
1 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 

Zaterdag 24 juli t/m zondag 1 augustus 2021 - BLWG Zomerkamp

Het BLWG-Zomerkamp is volgend jaar in Spanje van zaterdag 24 juli t/m zondag 1 augustus 2021. We gaan naar de regio Navarra in het noorden van Spanje, midden in Parque Natural de Urbasa-Andia. We verblijven op camping Urbasa Bioitza. Er is een ruim tentenveld en er zijn huisjes te huur.
15 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 


Het activiteitenprogramma wordt samengesteld door Margriet Bekking margrietbekking@gmail.com. Zelf een excursie organiseren? Mail ons jouw voorstel.