Agenda

De BLWG organiseert excursies, weekends en bijeenkomsten voor leden en geïnteresseerden. Hieronder staan alle geplande activiteiten. Bij veel excursies staat vermeld dat ze ook geschikt zijn voor beginners: ook niet-leden van de BLWG en KNNV zijn dan van harte welkom. Kom je voor het eerst mee, denk dan aan de juiste kleding en schoeisel voor een buitenactiviteit, een lunchpakket en een loep om de mossen of korstmossen goed te kunnen bekijken. Excursies duren gewoonlijk tot 15:00 uur. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden, tenzij anders vermeld staat. Opgave is verplicht.

Zaterdag 3 september - Mossenexcursie Aaltense Goor

Onder leiding van Rudi Zielman gaan we naar het Aaltense Goor naar een variatie aan terreinen met mogelijk veel mossen soorten. Enkele jaren geleden zijn hier inrichtings maatregelen getroffen. Het gaat om een kleinschalig verkaveld graslanden complex (geen schraal grasland, meer traditioneel productiegrasland) met veel elzensingels. Mogelijk kunnen we ook nog naar de Vennebulten, een vochtig heide gebied dat door de plaatselijke boerenmarke wordt beheerd. Start om 10:00, plek wordt nader bekend gemaakt aan de deelnemers (max. 14). Aanmelden verplicht.
7 aanmelding(en) | Aanmelden >
 

Zaterdag 17 september - Beginnerexcursie mossen Maarn

Op zaterdag 17 september gaan we met deze speciale beginnerexcursie mossen kijken in de zandafgraving bij Maarn samen met Jan Pellicaan. Allereerst is er een introductie in de meest voorkomende bossoorten waarna er een variatie aan veenmossen, levermossen en epifyten (mossen op bomen) wordt bekeken. Een loep met een vergroting van minimaal 10x is onmisbaar bij een excursie. De excursie begint bij de parkeerplaats aan de Bergweg te Maarn en duurt tot ongeveer 15:00 uur. Maximaal 10 deelnemers, aanmelden verplicht.
5 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zaterdag 24 - Vrijdag 30 september - Week van de Veldbiologie

Diverse activiteiten van KNNV-afdelingen en werkgroepen in land.
Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 

Zaterdag 24 september - Mossenexcursie Boeschoterbos

Samen met Rudi Zielman gaan we naar het Boeschoterbos voor hopelijk een dag met veel mossen. Aan de rand van de Veluwe bij Voorthuizen is een mengeling van betrekkelijk droge bossen met open heideveldjes en loofsoort lanen die ons wel eens een dag met veel mossoorten kunnen tonen. Start om 10:00 uur, plek wordt nader bekend gemaakt aan de deelnemers (max. 14). Aanmelden verplicht.
6 aanmelding(en) | Aanmelden >
 

Zaterdag 8 oktober - Korstmossenexcursie Amelisweerd

Korstmossenexcursie naar Amelisweerd onder leiding van Laurens Sparrius. Korstmossen in kleibossen hebben zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld, waardoor leuke soorten niet alleen op oude bomen, maar vooral op jonge bomen en struiken te vinden zijn. Start: 10.00 uur, parkeerplaats Oud-Amelisweerd (Koningslaan 9, Bunnik). Maximaal 15 deelnemers, aanmelden verplicht. We hebben toestemming van de gemeente Utrecht om buiten te paden te komen.
15 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelding gesloten (vol)
 

Zaterdag 5 november - Korstmossenexcursie de Zanderij bij Maarn

Met Koen Verhoogt gaan we op korstmossenjacht in de Zanderij bij Maarn. Dit gebied is een oude zandput waar zich inmiddels een interessante schrale vegetatie heeft ontwikkeld welke hopelijk rijk is aan Cladonia's (bekermossen). Ook liggen er op verschillende plekken grote keien welke goed zijn voor de steensoorten. Om ook de epifyten niet te vergeten gaan we ook nog langs enkele bosranden waar wellicht leuke verrassingen te vinden zijn. We verzamelen om 10:00 uur bij de parkeerplaats (zie kaart. Maximaal 15 deelnemers, aanmelden verplicht.
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 


Het activiteitenprogramma wordt samengesteld door Koen Verhoogt k.verhoogt@live.nl. Zelf een excursie organiseren? Mail ons jouw voorstel.