Agenda

De BLWG organiseert excursies, weekends en bijeenkomsten voor leden en geïnteresseerden. Hieronder staan alle geplande activiteiten. Bij veel excursies staat vermeld dat ze ook geschikt zijn voor beginners: ook niet-leden van de BLWG en KNNV zijn dan van harte welkom. Kom je voor het eerst mee, denk dan aan de juiste kleding en schoeisel voor een buitenactiviteit, een lunchpakket en een loep om de mossen of korstmossen goed te kunnen bekijken. Excursies duren gewoonlijk tot 15:00 uur. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden, tenzij anders vermeld staat. Opgave is gewenst.

Zaterdag 29 september - Schoonmaakactie Korstmossen Zeedijk Putten

Help mee met het verwijderen van gras- en mostapijten op één van de mooiste gebieden voor korstmossen in Nederland: de Putterzeedijk. Thijs van Trigt en André Aptroot organiseren deze dag waarbij naast het schoonmaakwerk een wandeling langs de bijzondere korstmossen wordt gemaakt. Krabbers en persoonlijke beschermingsmiddelen worden verzorgd door Waterschap Vallei en Veluwe en Landschapsbeheer Gelderland. Start: 10:00 uur, nabij Zeedijk 7 in Putten ongeveer 1 kilometer ten oosten van de rotonde van de N301 voor het Nijkerkernauw.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 13 oktober - Mossenexcursie Coepelduinen bij Noordwijk

Mossenexcursie onder leiding van Niko Buiten in de Coepelduinen bij Noordwijk, een onderdeel van het nieuwe Nationale Park Hollandse Duinen. Het natuurgebied bevat een dynamische kalkrijke zeereep en zeedorpenlandschap. In het kader van het 5000-soortenjaar in het NP Hollandse Duinen gaan we op zoek naar kenmerkende mossen van stuivende kalkrijke duinen zoals Kalksmaltandmos, Kalkvedermos, Duintrapmos en Getand knikmos. Verzamelen om 10:00 uur op het Pickeplein in Noordwijk. Aanmelding is verplicht.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 20 oktober - Mossenexcursie Hulkesteinse Bos, Flevoland

Mossenexcursie onder leiding van Jan Pellicaan naar het Hulkesteinse Bos. In dit natte bos zijn de laatste jaren bijzondere epifytische vondsten gedaan. Laarzen worden aanbevolen. Verzamelen om 10.00 uur op de parkeerplaats aan de Wielseweg, iets voorbij de manege Stal Hulkestein, Wielseweg 1, bij een informatiebord van Staatsbosbeheer. Ook aan de overzijde van de weg kan geparkeerd worden.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 27 oktober - Mossenexcursie De Zegge, Geel (België)

Mossenexcursie in samenwerking met de AMW (Antwerpse Mossenwerkgroep), onder leiding van Dirk de Beer, naar het natuurgebied De Zegge bij Geel (B.). Details volgen nog.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 10 november - Microscopiedag kroesmossen

Microscopiedag onder leiding van Henk Siebel. Nadat vorig jaar de moerasmossen onder de loep zijn genomen, gaan we ditmaal dieper in op de verschillende kenmerken van de kroesmossen. Na een korte inleidende presentatie, gaan we zelf aan de slag met (zelf meegebrachte) microscopen. Voor determinatiesleutels en herbariummateriaal ter vergelijking, wordt gezorgd. Deelnemers dienen zo veel mogelijk zelf (herbarium)-materiaal mee te nemen. Deze dag begint om 10:00 uur en duurt tot 15:00 uur. Voor koffie en thee wordt gezorgd; wel zelf een lunchpakket meenemen. Locatie: Het Groene Huis, Amersfoort-Schothorst.
2 aanmelding(en) | Aanmelden >
 

Zaterdag 17 november - Mossenexcursie Bemmel

Mossenexcursie onder leiding van Jan Pellicaan. Er wordt een zachthoutooibos bij Bemmel bekeken, waar in het recente verleden bijzondere soorten zijn gevonden. Daarna bekijken we de Waalkribben. Het te bezoeken gebied is niet overal even gemakkelijk begaanbaar! Verzamelen om 10.00 uur op de parkeerplaats iets voorbij de schoorsteen van de oude steenfabriek aan de Buitenpolder, Haalderen. Aanmelding verplicht.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 


Het activiteitenprogramma wordt samengesteld door Margriet Bekking