Agenda

De BLWG organiseert excursies, weekends en bijeenkomsten voor leden en geïnteresseerden. Hieronder staan alle geplande activiteiten. Bij veel excursies staat vermeld dat ze ook geschikt zijn voor beginners: ook niet-leden van de BLWG en KNNV zijn dan van harte welkom. Kom je voor het eerst mee, denk dan aan de juiste kleding en schoeisel voor een buitenactiviteit, een lunchpakket en een loep om de mossen of korstmossen goed te kunnen bekijken. Excursies duren gewoonlijk tot 15:00 uur. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden, tenzij anders vermeld staat. Opgave is verplicht.

Zaterdag 30 september - Korstmossenexcursie de Kleine Dommel (Eindhoven)

Korstmossenexcursie onder leiding van Jan Mudde en Lukas Verboom. Langs de Kleine Dommel, ten oosten van Eindhoven, liggen eiken, stenen en vochtige bosjes. In de jaren 90 is er goed naar korstmossen gekeken, maar sindsdien is niemand er meer geweest. Er moeten vast mooie dingen te vinden zijn. Deze excursie is geschikt voor beginners en gevorderden. Start om 10:00 uur.
3 aanmelding(en) | 12 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden (verplicht) >
 

Woensdag 18 oktober - Korstmossenexcursie Noord Holland

Onder leiding van André Aptroot gaan we naar Noord Holland. We gaan die dag als het lukt vijf uurhokken bezoeken waarvandaan bijna geen korstmossen bekend zijn; maar die zijn er vast wel ergens te vinden. We beginnen om 10:00 uur bij het kerkje van West-Graftdijk, en gaan daarna naar de Schermer en Beemster en als we aan het einde van de dag nog zin en tijd hebben heen en weer met het pontje naar de Woude. Niet geschikt voor beginners of voor fotografen die veel tijd nodig hebben, meer voor gevorderden. We verwachten geen grote zeldzaamheden maar je weet nooit wat er aangewaaid is uit Engeland of uit de duinen.
2 aanmelding(en) | 8 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden (verplicht) >
 

Zaterdag 21 oktober - Korstmossenexcursie Moerputten

Korstmossenexcursie voor gevorderden onder leiding van Laurens Sparrius naar de omgeving van de Moerputten. Tijdens de excursie bekijken we de Moerputtenbrug en het bos rond het vlonderpad en op meer plekken in bos in nabijheid van paden. Hiervoor hebben we een vergunning. Reken op modderige paden, stekelstruiken en ander ongemak. Start 10:00 uur parkeerplaats Moerputten, of 9:10 uur NS-station 's-Hertogenbosch uitgang westzijde/Magistratenlaan (hierna circa 40 minuten lopen).
8 aanmelding(en) | 7 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden (verplicht) >
 

Zaterdag 21 oktober - Beginnersexcursie korstmossen Amsterdam

Onder leiding van Henk Timmerman kijken we naar soorten op vooral bomen die je regelmatig tegen kunt komen, maar snel verwarring kunnen opleveren. Daarbij geven we ook aandacht aan de zeer kleine soorten die je snel over het hoofd ziet. Het Amstelpark en de Kalfjeslaan ten zuiden daarvan herbergen vrijwel alle stedelijke soorten (ook zeldzame) die je tegenwoordig hebt, dus een mooie kans om ze allemaal te zien! Start: 10.30 uur, noordelijke ingang Amstelpark aan de Europaboulevard (bij het blauwe toegangshek). Goed te bereiken via station Amsterdam-RAI (5 minuten lopen), parkeren is goed mogelijk bij P&R Rai. Bij verwachte regen wordt deze excursie afgelast. Deze excursie is speciaal voor beginnende en nieuwe leden van de BLWG (of personen die van plan zijn lid te worden).
6 aanmelding(en) | 9 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden (verplicht) >
 

Donderdag 26 oktober - IVN: Minicursus korstmossen Stein

IVN Westelijke Mijnstreek organiseert een mini-cursus korstmossen voor geïnteresseerden binnen de regio. Na de theoretische inleiding van docent Hub Bonten duiken we met behulp van binoculaire of gewone microscoop verder in de fascinerende wereld van korstmossen. De twee veldlessen zijn in een stedelijke en een natuurlijke omgeving. Meer informatie en aanmelden...
Je kunt je aanmelden via de website van de organisator
 

Zaterdag 28 oktober - Beginnersexcursie Cladonia's Solleveld

In Solleveld, het duingebied  tussen Den Haag en Monster wordt onder leiding van Hans Toetenel gekeken naar de Cladonia’s in de duinen. We kijken zowel naar soorten van een kalkarm milieu als soorten van de kalkrijke duinen. De excursie is bedoeld voor beginnende korstmossers. We kijken natuurlijk ook naar bijzondere korstmosflora op boom en struik. De excursie begint om 10 uur. Verzamelpunt is infobord Solleveld bij zijweg (fietspad) Schelpenpad aan de Monsterseweg.

5 aanmelding(en) | 7 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden (verplicht) >
 

Zaterdag 28 oktober - Mossenexcursie zuidelijke waaloever Brakel

Samen met Jurgen Nieuwkoop bekijken we enkele km-hokken waarin nog nauwelijks riviersoorten gevonden zijn. In theorie kunnen we alle voor dit biotoop kenmerkende soorten verwachten, zoals Cinclidotis, Dialitrichia en Octodiceras. Wat we daadwerkelijk vinden blijft een verrassing en hangt ook van de waterstand af. We bekijken kribben, beschoeiingen, strandjes, duintjes, graslanden en dijktaluds. Dit zijn de laatste Waalhokken in de Bommelerwaard die geïnventariseerd moeten worden. Iets verder naar het westen werd twee jaar geleden Physcomitrium sphaericum opgegeven. Mocht er tijd en belangstelling over zijn, dan kunnen we nog over het Landgoed Brakel wandelen, waar enkele kenmerkende soorten van oude bossen op klei groeien. We lopen een kilometer of 6. Verzamelen op de grote parkeerplaats bij de kerk in Brakel (135.045-425.705). Start van de excursie 10:00 uur. 
13 aanmelding(en) | 2 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden (verplicht) >
 

Zaterdag 4 november - Mossenexcursie Leusden

Samen met Jan Pellicaan gaan we naar Groot Zandbrink en terreinen in de omgeving. Hier is de laatste jaren veel natuurontwikkeling gedaan en we gaan eens kijken wat de resultaten zijn. Groot Zandbrink was vroeger bekend om de enige binnenlandse groeiplaats van Schoenus nigricans maar die staat er niet meer. Plaatselijk komt kalkrijk water omhoog wat aan de mosflora te zien is. Er is een aantal veenputjes in het terrein met interessante levermossen. In een nabij gelegen terrein komt leem aan de oppervlakte wat ook interessante soorten kan opleveren. Waarschijnlijk gaat de beheerder van Stichting De Boom mee en dan hij kan ons vertellen over het terrein en wat ermee gebeurd is de laatste jaren. Om 10 uur verzamelen we bij Hoeve Groot Zandbrink, Postweg 2, Leusden, hier is volop parkeergelegenheid.
12 aanmelding(en) | 3 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden (verplicht) >
 

Zaterdag 11 november - Korstmossenexcursie Ruinen

Onder leiding van Henk-Jan van der Kolk gaan we op zoek naar korstmossen in Ruinen. In dit Drentse dorp zijn er veel oude bomenlanen vol met interessante korstmossen. We kijken ook op zwerfstenen, oude muurtjes en op de begraafplaats. Verzamelen om 10:00uur op de parkeerplaats aan De Kaamp, Ruinen.
12 aanmelding(en) | 0 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelding gesloten (vol)
 

Zaterdag 18 november - Korstmossenexcursie Utrechtse singels

Beginnersexcursie korstmossen in Utrecht in het singelpark onder leiding van Laurens Sparrius (BLWG) en Tim Claerhout (Hortus botanicus Leiden). We lopen een halve cirkel om het centrum heen langs de Catharijnesingel, het Zocherpark tot aan Park Lepelenburg. Hier staan veel monumentale bomen. Daarna lopen we terug via groene plekken in de stad aan de Nieuwegracht, Domplein en Mariaplaats. Tijdens de excursie kijken we ook naar de effecten van het stadshitte-eiland op de begroeiing van bomen in het kader van het citizen science project van Hidden Biodiversity. Start: 10:00 uur bij de Marga Klompébrug bij adres Rijnkade 1.
13 aanmelding(en) | 7 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden (verplicht) >
 

Zaterdag 25 november - Microscopiecursus korstmossen

De korstmossenwerkgroep KNNV Wageningen en de BLWG organiseren een ééndaagse cursus waarin de technieken voor microsopisch onderzoek aan korstmossen worden doorgenomen. De cursus bestaat uit een uitleg over de verschillende soorten microscopen (binoculair en lichtmicroscoop) en over de structuren die onder de microscoop aan een korstmos te zien zijn. Vervolgens gaan de deelnemers zelf aan de slag om korstmossen microscopisch te bekijken. De microscopiecursus wordt verzorgd door Henk-Jan van der Kolk, Christa Heyting en Hans Toetenel. Er is geen voorkennis over microscopie vereist, maar enige basiskennis over de uiterlijke kenmerken van korstmossen is wel wenselijk. Eigen lunch meenemen. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Geef bij het aanmelden door of je een eigen microscoop kan meenemen. Er zijn een aantal microscopen op locatie beschikbaar.  Start 10:00 uur. Het Groene Wiel, Hendrikweg 14b, Wageningen. Info en aanmelden: Christa Heyting (c.heyting10@hetnet.nl; 0318-41 56 73)
1 aanmelding(en) | 14 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden (verplicht) >
 

Maandag 27 november - Minicursus korstmossen KNNV Eindhoven

Deze minicursus van de KNNV afdeling Eindhoven over korstmossen bestaat uit een lesavond op maandag 27 november en een excursie op zaterdag 2 december en is bedoeld om deelnemers de basiskennis over korstmossen bij te brengen. Meer informatie en aanmelden op de website van KNNV afdeling Eindhoven >
Toon locatie in Google Maps | Je kunt je aanmelden via de website van de organisator
 

Zaterdag 2 december - Mossenexcursie Nieuw Wulven

Mossenexcursie naar het bos Nieuw Wulven, ten noorden van Houten onder leiding van Jan Pellicaan. Het is eigendom van Staatsbosbeheer en is aangelegd vanaf het jaar 2000. Het is een multifunctioneel bos met verschillende boomsoorten en bostypen. Zowel nat als droog bos met ieder een verschillende mosflora. Dankzij de vruchtbare kleibodem oogt het bos al aardig volwassen. Door de verschillende boomsoorten is het bos rijk aan epifyten, vorig jaar is hier onder andere Orthotrichum rogeri gevonden. De kans dat we die soort vinden is niet groot maar geeft wel de potentie van het gebied aan. We mogen van de paden af. We verzamelen op de parkeerplaats ten noorden van het bos, de Marsdijk 4, Bunnik. Bij vorst en/of sneeuw gaat de excursie niet door.
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 3 februari - BLWG Lezingendag

Jaarlijkse lezingen- en ontmoetingsdag voor bryologen en lichenologen in Utrecht. We werken nog aan het programma. Wil je iets presenteren, meld het dan bij één van de contactpersonen.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 


Het activiteitenprogramma wordt samengesteld door Koen Verhoogt k.verhoogt@live.nl. Zelf een excursie organiseren? Mail ons jouw voorstel.