Agenda

De BLWG organiseert excursies, weekends en bijeenkomsten voor leden en geïnteresseerden. Hieronder staan alle geplande activiteiten. Bij veel excursies staat vermeld dat ze ook geschikt zijn voor beginners: ook niet-leden van de BLWG en KNNV zijn dan van harte welkom. Kom je voor het eerst mee, denk dan aan de juiste kleding en schoeisel voor een buitenactiviteit, een lunchpakket en een loep om de mossen of korstmossen goed te kunnen bekijken. Excursies duren gewoonlijk tot 15:00 uur. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden, tenzij anders vermeld staat. Opgave is gewenst.

Vrijdag 26 april t/m zondag 28 april 2019 - BLWG Voorjaarsweekend Noordoostpolder

In 2019 organiseert de BLWG haar jaarlijkse voorjaarskamp in de Noordoostpolder. De hele excursiedagen zijn vrijdag 26 en zaterdag 27 april. Op zondag 28 april is een halve excursiedag gepland. De excursies beginnen om 09.00 uur van de camping. Glansmos is verdwenen, maar wellicht vinden er op epifytengebied net zulke spannende ontwikkelingen plaats als in Zuid-Flevoland. Dé kenner van deze gebieden is Piet Bremer. Onder zijn leiding gaan we een dag de omgeving van het Voorsterbos bekijken. Rond het Voorsterbos is een aantal nieuwe natuurgebieden ontstaan zoals het Kraggenburger-, Voorster-, Kadoeler- en Leemringveld. Voorts staat het Kuinderbos met daarbij het Schoterveld, waar we pioniermossen kunnen verwachten, op het programma. In de polderbossen zijn de epifyten sterk toegenomen, bij Schokland en Urk zijn minder veranderingen gebleken. We verblijven op Recreatiepark De Voorst, gelegen aan de rand van het Voorsterbos. Recreatiepark De Voorst, Leemringweg 33, 8317 RD Kraggenburg (www.campingdevoorst.nl). Naast tentkamperen is hier ook de mogelijkheid tot het huren van een lodge of chalet. Het verblijf dient individueel rechtstreeks geboekt te worden bij de camping naar Sharon Top: st@vdbrecreatie.nl,  onder vermelding van Voorjaarskamp BLWG. De reservering voor de tentkampeerders is op het veldje Grutto.
18 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

3 t/m 5 mei - Spring meeting Danish Bryological Society

Naar aanleiding van de deelname afgelopen voorjaar door de Deense bryologen aan het BLWG Voorjaarsweekend in Oude Pekela, ontving de BLWG een uitnodiging van de Danish Bryological Society om deel te nemen aan hun Springmeeting. Die wordt van vrijdag 3 t/m zondag 5 mei 2019 gehouden in de omgeving van Silkeborg, Jutland (DK). Het gebied rond Silkeborg is heuvelachtig met meren, beukenbossen en veentjes met kans op het vinden van zeldzame soorten zoals Hamatocaulis vernicosus, Paludella squarrosa, Tomentypnum nitens, Helodium blandowii en Warnstorfia speudostraminea; een soort die slechts van twee vindplaatsen bekend is in Denemarken. In 2018 is in dit gedeelte van Jutland voor het eerst Buxbaumia viridis gevonden. Ook Buxbaumia aphylla en Diphyscium foliosum zijn hier aangetroffen. Antitrichia curtipendula, Sphagnum strictum en S. majus zijn hier bekend. Verblijfplaats is het onderzoeksstation van de Universiteit van Copenhagen, Salten Skov Laboratoriet, Ryvej 13, 8653 Them. Overnachtingskosten bedragen ongeveer € 35 per nacht, plus € 7 voor huur beddengoed. Er wordt gezamenlijk ingekocht voor ontbijt en lunch. Diner is meestal elders. Aanmelden bij Irina Goldberg, irina.goldberg@gmail.com, uiterlijk 1 april 2019.
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 

Zaterdag 11 mei - Mossenexcursie Deldenerbroek

Mossenexcursie onder leiding van Rudi Zielman. Langs de Hagmolenbeek zijn de afgelopen jaren veel werkzaamheden uitgevoerd om middels plas-dras situaties het langer vasthouden van water en het bergen van water mogelijk te maken, met natuurontwikkeling als prettige bijkomstigheid. Het deel waar we naar toe gaan loopt door het Demmersblok naar de ook aangepaste Regge. Het is in 2017 ingericht, dat zou kunnen betekenen dat 2019 een optimaal moment is om allerlei leuke pioniersoorten te vinden. Start 10.00 uur op de parkeerplaats met infobord aan de Rijssenseweg, iets noordelijk van de kruising met de Zomerweg (coördinaten 239.2/477.6). Het wordt een lange dag, dus loupe, laarzen en lunch zelf meenemen.
2 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zaterdag 18 mei - Korstmossenexcursie ten westen van Eindhoven

Auto-excursie onder leiding van Hans Toetenel. We bezoeken twee witte hokken ten westen van Eindhoven. Kilometerhok 150-380 (atlasblok 51-43) met o.a. kerk en begraafplaats in Oerle, gemeentelijke begraafplaats "De Hoge Boght" in Veldhoven, kerk en begraafplaats in Wintelre en het gebied Buikheide-Oost met bos, vennen en grafheuvels. Hok 145-380 (atlasblok 51-42) met o.a. kerk en begraafplaats Vessem, Buikheide-West en het oostelijk deel van de Landschotse heide. De excursie duurt tot in de middag; dus lunch meenemen. Verzamelen om 10.00 uur op de parkeerplaats tegenover de St. Jan de Doperkerk, Oude Kerkstraat, 5507 LV Veldhoven. Per openbaar vervoer: 30 minuten per bus 403 vanaf Eindhoven busstation, regel zelf onderling vervoer tijdens de excursie. Bij slecht weer (regen) gaat de excursie niet door. Bij twijfel eerst bellen: 06-51077222. Maximaal 15 deelnemers. Aanmelding verplicht.
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Weekend 8 en 9 juni - 1000-soortendag Naardermeer

De soortenorgansaties en Natuurmonumenten organiseren in het weekend van 8 en 9 juni een 1000-soortendag. Ben je expert op het gebied van mossen of korstmossen (of een andere soortgroep) en vind je het een uitdaging om zoveel mogelijk soorten in het gebied te vinden, meld je dan aan bij Ed Colijn (ed.colijn@naturalis.nl) van EIS-Nederland.
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 

Zaterdag 15 juni - Korstmossenexcursie Solleveld, Den Haag

Onder leiding van Hans Toetenel wordt een wandelexcursie voor beginners door het duingebied nabij Den Haag gehouden, met speciale aandacht aan het determineren met de nieuwe Veldsleutel Korstmossen. We bezoeken drie locaties: een gebiedje met bomen (schors), een steenstort (basalt en stortsteen) en heischrale graslanden met Cladonia's. De excursie duurt tot in de middag, dus lunch meenemen. Verzamelen om 10.00 uur aan het begin van het Schelpenpad ten zuiden van Solleveld (zijweg van de Haagweg, niet toegankelijk voor auto's), zie Google Maps. Met slecht weer (regen) gaat de excursie niet door. Bij twijfel eerst bellen: 06-51077222. Maximaal aantal deelnemers 15. Aanmelden verplicht.
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zaterdag 28 september - Schoonmaakactie dijk Schellinkhout

Onder leiding van Thijs van Trigt wordt er vandaag een schoonmaakactie gehouden bij Schellinkhout. Nadere informatie volgt later.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 19 oktober - Mossenexcursie Gamerensche Waarden en Breemwaard

Onder leiding van Jurgen Nieuwkoop wordt een mossenexcursie gehouden naar twee uiterwaarden van de Waal in de Bommelerwaard. In beide waarden is veel gegraven en heeft natuurontwikkeling plaatsgevonden. De steenfabriek is verdwenen, nu zijn er meestromende nevengeulen en uiterwaardplassen. Tijd om eens de kijken hoe de mosflora er voor staat. In januari ging de excursie niet door vanwege hoogwater, we hopen in het najaar op lage waterstanden zodat we ook drooggevallen bodems kunnen bekijken. Aanvang 10.00 uur. Aanmelden verplicht, laarzen handig. We verzamelen bij NS-station Zaltbommel, op het zuidelijk einde van het zuidelijke P&R terrein.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 23 november - Mossenexcursie witte gebieden Badhoevedorp

Badhoevedorp is wat mossen betreft een minder goed onderzocht deel van Nederland. Vandaag bezoeken we onder leiding van Niko Buiten het uurhok 110-480 met daarin het oude dorp Sloten in Amsterdam en het moderne Badhoevedorp met landbouwgebied in de Haarlemmermeer. In het uurhok bevindt zich Natuurpark Vrije Geer dat na het eerste referendum op initiatief van burgers in Amsterdam in 1995 werd opgericht. Een aanzienlijk deel van het uurhok wordt ingenomen door de ontoegankelijke luchthaven Schiphol. Verzamelen om 10.00 uur voor de Molen van Sloten (coördinaten 114.440-483.920) aan de Akersluis in Amsterdam-Sloten. Aanmelden verplicht.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 


Het activiteitenprogramma wordt samengesteld door Margriet Bekking margrietbekking@gmail.com. Zelf een excursie organiseren? Mail ons jouw voorstel.