Agenda

De BLWG organiseert excursies, weekends en bijeenkomsten voor leden en geïnteresseerden. Hieronder staan alle geplande activiteiten. Bij veel excursies staat vermeld dat ze ook geschikt zijn voor beginners: ook niet-leden van de BLWG en KNNV zijn dan van harte welkom. Kom je voor het eerst mee, denk dan aan de juiste kleding en schoeisel voor een buitenactiviteit, een lunchpakket en een loep om de mossen of korstmossen goed te kunnen bekijken. Excursies duren gewoonlijk tot 15:00 uur. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden, tenzij anders vermeld staat. Opgave is verplicht.

Zondag 26 maart - Mossenexcursie Stuwwal Nijmegen

Samen met Iris Niemeijer gaan we naar de stuwwal bij Nijmegen. De excursie is samen met enkele leden van de mossenwerkgroep Nijmegen. De stuwwal bij Nijmegen bestaat een lemige grond waaruit lokaal een aantal bronnen ontspringen. Op de hellingen staan loofbossen(voornamelijk Tamme kastanje), bovenop de stuwwal is het wat droger, groeit er iets meer naaldhout en ligt er ook het nodige dode hout. De bronnen gelden als kwetsbaar gebied, daar zullen we niet in lopen. De lokale boswachter van Staatsbosbeheer loopt ook met ons mee, niet ter controle maar uit nieuwsgierigheid want ze is nieuw in het gebied.
We verzamelen zondag 26 maart om 10:00 uur bij de ingang van het Filosofendal, ter hoogte van Rijksstraat weg 186 in Beek-Ubbergen. Parkeren kan overal in de bebouwde kom langs de Rijsksstraatweg, en er is een piepkleine parkeerplaats op het verzamelpunt. De excursie is bedoeld voor alle kennis niveaus, van beginner tot gevorderde mossenspecialist. Neem zelf lunch en drinken mee. ik wil vooral de mensen die bij eerdere excursies dit jaar achter het net hebben gevist, uitnodigen om te reageren. Maximaal 10 deelnemers, aanmelden verplicht. 
10 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelding gesloten (vol)
 

Zaterdag 15 april - (Korst)mossenexcursie Flevohout, Lelystad

Het nog maar 20 jaar oude Flevohout aan de rand van Lelystad blijkt heel wat leuke en zeldzame soorten te bevatten. Interessant is het voorkomen van veel bijzondere haarmutsen, die rond deze tijd kapselen en dan veel beter op naam zijn te brengen. Verder zijn een echte hotspot van het korstmos Boommuggenstrontjesmos (Strangospora deplanata), een van de heel weinige exemplaren in Nederland van Gestippeld lichtvlekje (Phlyctis agelaea) en allerlei Bacidia/Bacidina-soorten te bewonderen. Haarmuts- en Bacidia/Bacidina-kenners en zij die dat willen worden, zijn bij deze excursie extra welkom! Deze excursie staat onder leiding van Henk Timmerman. Start: 10.00 uur, parkeren/verzamelen tegenover Breedenburg 64, 8219 BA Lelystad (bij de brug over de vaart). Bushalte Duinbeek is op loopafstand. Maximaal 15 deelnemers, aanmelden verplicht.
16 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelding gesloten (vol)
 

Woensdag 26 t/m 30 april - BLWG voorjaarsweekend Cochem (DE)

Voor het jaarlijkse voorjaarsweekend gaan we in 2023 iets verder van huis: naar het dal van de Moezel en omgeving. Aankomstdag 26 april en excursiedagen van 27 t/m 30 april (vier excursiedagen voor dit interessante gebied). We verblijven op een kleine camping in het dal van de Wilde Endert, niet ver van Cochem: Camping Zur Winneburg, Endertstraße 141, 56812 / Cochem, Duitsland. E-mail: info@camping-winneburg-cochem.de. Coördinaten: 50°9'30"N 7°8'41"E. Aangrenzend aan de camping ligt een hotelletje met dezelfde naam; Waldhotel zur Winneburg. E-mail naar info@hotelwinneburg.de . Het is een klein en eenvoudig hotel. Te bereiken via A48 afrit 4 Kaisersesch, richting Cochem (ca. 5 km). Camping aan de rechterkant bij hotel Winneburg. Gezien het feit dat we op slechts enkele kilometers van het toeristische plaatsje Cochem verblijven, is het aan te bevelen om snel te reserveren. Een huisjespark, Roompot Ferienresort Cochem, ligt op circa 8 kilometer van de camping (is wel een half uur rijden naar de camping met hotel, omdat er via het Moezeldal gereden moet worden). Aanmelden voor het Voorjaarsweekend via de website en aanmelden voor verblijf aldaar dient rechtstreeks gedaan te worden. Zowel voor een plek op de camping, als in het hotel graag vermelden: Gruppe BLWG, Margriet Bekking. In Buxbaumiella 122 is door Jurgen Nieuwkoop en Henk Siebel een artikel over het gebied geschreven; ‘Bryologen op wintersport – excursies naar de Duitse Trockengebiete’.  Het Voorjaarsweekend is wat te laat voor de wintersoorten, maar er zal nog genoeg aan bijzondere soorten te vinden zijn. Het Moezeldal is bekend van de wijnbouw; op de steile en zonnige hellingen heerst een extreem klimaat.  Op de leisteenbodem, rotsen en stapelmuurtjes zijn mediterrane soorten te vinden zoals mossen uit de Pottiaceae: Tortula inermis (rotssterretje), Trichostomum ssp. (haartandmossen) en andere thermofiele soorten (Grimmia, Schistidium, Hedwigia). Steile rotswanden zijn te vinden bij de Calmont Klettersteig en Brauselay bij Cond. De beboste beekdalen zoals bijvoorbeeld het Dortebach- en het Brohlbachtal bieden een flora van rijkere bossen met soorten als Microeurhynchium pumilum (klein snavelmos) en Taxiphyllum wisgrillii (komkommermos). Ons verblijf ligt in het dal van de 'Wilden Endert' aan de rand van een bos aan een ruisende beek. De Burgruine Winneburg ligt vlakbij.  Qua korstmossen is er nog niet veel van bekend, maar het heeft zeker potentie. Dat is een uitdaging om ook de korstmossen van het Moezeldal en omgeving onder de loep te nemen!

24 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zondag 7 mei - Korstmossenexcursie Forteiland IJmuiden

In de monding van het Noordzeekanaal ligt het Forteiland IJmuiden, met een complex van bunkers uit 1888, een duinachtig landschap, anti-tank piramides van beton (drakentanden) en een stukje basaltdijk. Over de korstmossen hier is vrijwel niets bekend. Dat belooft, net als eerder op Pampus, een lange soortenlijst op te leveren! We gaan onder leiding van Henk Timmerman een hele middag het eilandje uitpluizen. Om zeker te zijn dat niemand de boot mist, verzamelen we om 11.45 uur op het parkeerterrein van treinstation Driehuis. Daarna carpoolen we naar de afvaartplek in IJmuiden, vanwaar we om 12.45 uur de boot naar het eiland nemen (duurt 10 minuten). We varen om 15.15 uur of 17.15 uur weer terug. Na opgave krijg je bericht hoe je de boot moet reserveren (kosten 12,50 euro). Maximaal 20 deelnemers, aanmelden verplicht.
17 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 


Het activiteitenprogramma wordt samengesteld door Koen Verhoogt k.verhoogt@live.nl. Zelf een excursie organiseren? Mail ons jouw voorstel.