Agenda

De BLWG organiseert excursies, weekends en bijeenkomsten voor leden en geïnteresseerden. Hieronder staan alle geplande activiteiten. Bij veel excursies staat vermeld dat ze ook geschikt zijn voor beginners: ook niet-leden van de BLWG en KNNV zijn dan van harte welkom. Kom je voor het eerst mee, denk dan aan de juiste kleding en schoeisel voor een buitenactiviteit, een lunchpakket en een loep om de mossen of korstmossen goed te kunnen bekijken. Excursies duren gewoonlijk tot 15:00 uur. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden, tenzij anders vermeld staat. Opgave is gewenst.

Zaterdag 15 december - Korstmossenexcursie Groenlo

Tijdens deze excursie zoeken we naar korstmossen in de omgeving van Groenlo in de Achterhoek, onder leiding van Henk-Jan van der Kolk. In Groenlo zijn recent geen korstmossen gemeld. We bekijken onder andere laanbomen en muren in het centrum en de begraafplaats. Als er tijd over is, bezoeken we enkele andere locaties in de omgeving. Start: 10.00 uur op de parkeerplaats tegenover de Deken Hooijmansingel 27 in Groenlo.
11 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zaterdag 19 januari - Mossenexcursie Gamerensche Waarden

Onder leiding van Jurgen Nieuwkoop wordt een mossenexcursie gehouden naar de Gamerensche Waarden, ten westen van Zaltbommel. In de Gamerensche Waarden is eind jaren negentig veel zand en klei gewonnen voor de dijkverzwaring naar aanleiding van het hoge water van 1995/96. De Gamerensche steenfabriek is gesloopt en er werd een nieuwe winterdijk aangelegd. In 2009/10 zijn er meestromende nevengeulen aangelegd en zijn de zandgaten verondiept met baggerspecie. In 2013 werd een leeflaag aangelegd. Inmiddels is het gebied dus vijf jaar 'oud'. Tijd om eens te gaan kijken hoe de mosflora er bij staat. Tijdens een wandeling in de zomer van 2018 zag het gebied er veelbelovend uit met o.a. hoge afslagkanten en droogvallende oevers. We gaan kijken of daar ook kenmerkende mossen groeien. Aanvang: 10.00 uur. Aanmelden verplicht, laarzen handig. In overleg is vervoer vanaf NS-station Zaltbommel mogelijk. We verzamelen bij een van de dijkafgangen, afhankelijk van waterstanden, en wordt kort tevoren aan de deelnemers doorgegeven.
3 aanmelding(en) | Aanmelden >
 

Zaterdag 26 januari - Mossen- en korstmossenexcursie Landgoed Mattemburg

Onder leiding van Petra van der Wiel en Klaas van Dort wordt op het landgoed Mattemburg bij Bergen op Zoom een mossen- en korstmossenexcursie gehouden. We gaan op zoek naar soorten van oud loofbos; onder meer Grof snavelmos. Er ligt veel dood hout, waardoor we een goede kans maken op het vinden van Breed moerasvorkje en Krulbladmos. Een inspectie van veteraanbomen levert wellicht zeldzame Schorssteeltjes op. We bezoeken het deel van Brabants Landschap waar in april 2018 de opnames voor Vroege Vogels zijn gemaakt. Er ligt hier veel doodhout en er zijn enkele natte laagten. Start om 10.00 uur. Parkeren langs het halfverharde bospad in de buurt van de kruising Zuidgeest-Zandven, circa honderd meter voorbij Camping De Nieuwe Drenck (Zuidgeest 17, Bergen op Zoom). De coördinaten zijn: 081,971-386,149. Laarzen aanbevolen. Informatie over het gebied is te vinden in dit bericht op NatureToday en het filmpje van Vroege Vogels van april dit jaar (tip doorspoelen naar 7.00 minuten).
4 aanmelding(en) | Aanmelden >
 

Zaterdag 2 februari - BLWG Lezingendag Tilburg

Jaarlijkse lezingendag van de BLWG met zes sprekers over onderzoek aan mossen en korstmossen. We zijn te gast in het Natuurmuseum Brabant in Tilburg. Het programma wordt in december bekend gemaakt.
3 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zaterdag 2 maart - Korstmossenexcursie Spanderswoud (Hilversum)

Onder leiding van Henk Timmerman bekijken we de groene buitenwijken van noordwest-Hilversum (Trompenberg en Nimrodpark) en een deel van het Spanderswoud; plekken waar nog weinig korstmossen van genoteerd zijn. Vooral in het Spanderswoud zijn bijzondere soorten te verwachten. Als we tijd hebben, nemen we nog een aangrenzende buitenplaats van 's-Graveland mee. Aanvang: 10.00 uur. Verzamelen aan het zuidelijke uiteinde van het westelijke perron van Station Hilversum-Media Park (dus niet de trappen op naar de loopbrug). Aanmelden gewenst.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zondag 10 maart - KNNV Beginnersexcursie Korstmossen AWD

Thijs van Trigt neemt ons mee in de wondere wereld van korstmossen en mossen.  We gaan naar de Amsterdamse Waterleiding duinen ingang de Zilk. Neem een loepje mee en als je dat hebt een mossen- of korstmossenboek. Kleed je warm, aan want we staan veel stil. Start: AWD ingang de Zilk, om 10.00 uur. De excursie duurt tot ongeveer 12.30 uur. Deze excursie wordt georganiseerd door KNNV afdeling Bollenstreek.
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Vrijdag 26 april t/m zondag 28 april 2019 - BLWG Voorjaarsweekend Noordoostpolder

In 2019 organiseert de BLWG haar jaarlijkse voorjaarskamp in de Noordoostpolder. De voormalige eilanden Urk en Schokland staan op de nominatie en verder doorzoeken we natuurlijk het Kuinderbos en het Voorsterbos. Glansmos is verdwenen, maar wellicht vinden er op epifytengebied net zulke spannende ontwikkelingen plaats als in Zuid-Flevoland. 
1 aanmelding(en) | Aanmelden >
 


Het activiteitenprogramma wordt samengesteld door Margriet Bekking