Agenda

De BLWG organiseert excursies, weekends en bijeenkomsten voor leden en geïnteresseerden. Hieronder staan alle geplande activiteiten. Bij veel excursies staat vermeld dat ze ook geschikt zijn voor beginners: ook niet-leden van de BLWG en KNNV zijn dan van harte welkom. Kom je voor het eerst mee, denk dan aan de juiste kleding en schoeisel voor een buitenactiviteit, een lunchpakket en een loep om de mossen of korstmossen goed te kunnen bekijken. Excursies duren gewoonlijk tot 15:00 uur. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden, tenzij anders vermeld staat. Opgave is gewenst.

Zaterdag 23 februari - Mossenexcursie 't Huis Empe VOL

Jan Pellicaan gaat samen met vrijwilligers van landschapsbeheer mossen inventariseren op het landgoed 't Huis Empe langs de oude IJssel. Met deze excursie kan een groep van maximaal tien bryologen/lichenologen mee. Start: om 10:00 uur binnen bij Boerderij De Krume, Voorsterweg 164 te Tonden. Deze excursie is inmiddels vol. 
7 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 

Zaterdag 2 maart - Korstmossenexcursie Spanderswoud (Hilversum)

Onder leiding van Henk Timmerman bekijken we de groene buitenwijken van noordwest-Hilversum (Trompenberg en Nimrodpark) en een deel van het Spanderswoud; plekken waar nog weinig korstmossen van genoteerd zijn. Vooral in het Spanderswoud zijn bijzondere soorten te verwachten. Als we tijd hebben, nemen we nog een aangrenzende buitenplaats van 's-Graveland mee. Aanvang: 10.00 uur. Verzamelen aan het zuidelijke uiteinde van het westelijke perron van Station Hilversum-Media Park (dus niet de trappen op naar de loopbrug). Aanmelden gewenst.
13 aanmelding(en) | Aanmelden >
 

Zaterdag 2 maart - Mossenexcursie De Strubben-Kniphorstbosch

Op de Hondsrug tussen Schipborg en Anloo ligt het natuurgebied De Strubben-Kniphorstbosch. Het gebied is vooral in cultuurhistorisch en archeologisch opzicht van grote betekenis en heeft, als eerste en tot nu toe enige gebied in ons land, de status van archeologisch reservaat. We bekijken onder leiding van Dirk Blok de mosbegroeiing op zowel eeuwenoude eikenstrubben als ook jonge eiken, op boswallen en greppels. In het recente verleden zijn hier nog soorten gevonden als Frullania tamarisci, Kurzia sylvatica en Scapania nemorea. Start 10.00 uur vanaf parkeerterrein (coördinaten 241.975-564.435) aan de Schipborgerweg tussen Anloo en Schipborg. Aanmelden verplicht.
6 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zaterdag 9 maart - Mossenexcursie Hierden VOL

Onder leiding van Jan Pellicaan gaan we naar de Kievitslanden bij Hierden. We bekijken natte graslanden met veel, waaronder ook zeldzame, Sphagnum-soorten. Ook een oude griend staat op het programma. Vanwege de kwetsbaarheid van het gebied is er toestemming verleend voor een beperkt aantal deelnemers.We starten om 10.00 uur bij de haakse rechterbocht aan de Killenbeekweg te Hulshorst. Bij sneeuw en vorst gaat de excursie niet door. Deze excursie is volgeboekt.
12 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 

Zondag 10 maart - KNNV Beginnersexcursie Korstmossen AWD

Thijs van Trigt neemt ons mee in de wondere wereld van korstmossen en mossen.  We gaan naar de Amsterdamse Waterleiding duinen ingang de Zilk. Neem een loepje mee en als je dat hebt een mossen- of korstmossenboek. Kleed je warm, aan want we staan veel stil. Start: AWD ingang de Zilk, om 10.00 uur. De excursie duurt tot ongeveer 12.30 uur. Deze excursie wordt georganiseerd door KNNV afdeling Bollenstreek.
14 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zaterdag 16 maart - Korstmossenexcursie Julianadorp

Korstmossenexcursie onder leiding van Lukas Verboom en Laurens Sparrius naar Julianadorp. In Julianadorp is langs de wegen en op de parkeerplaatsen een tiental jaren geleden veel graniet neergelegd. Hierop zijn recent wat leuke soorten gevonden. Vandaag gaan we de soortenlijst compleet maken. Als we tijd hebben gaan we gaan we nog even de duinen in. Start om 10:00 uur op de parkeerplaats aan de westkant van station Den Helder Zuid.
4 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zaterdag 16 maart - Mossenexcursie Zenderen-Azelerbeek

Mossenexcursie onder leiding van Rudi Zielman. We bekijken een tamelijk gewoon stukje coulissenlandschap aan de westrand van Borne, waar over de grond van landgoed Twickel de Azelerbeek stroomt. Dit is een inventarisatie op verzoek van Stichting Twickel; we gaan kijken wat het oplevert. Start om 10.00 uur op de parkeerplaats van het Racket&Fit Center Borne, Hosbekkeweg 5, gelegen naast het arrestantencomplex. Coördinaten 246.5/480.0).
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zondag 24 maart - Korstmossenexcursie Brabantse Biesbosch

De laatste BLWG-excursie naar de Biesbosch is al weer enige tijd geleden (Ottergriend, Sliedrechtse Biesbosch 2010). Vooral op korstmossengebied zijn er sindsdien interessante ontwikkelingen. Daarom dit keer onder leiding van Arno van der Pluijm een excursie naar de Grienden van de Dood in de Brabantse Biesbosch. Het oostelijk deel van de Grienden van de Dood is nog regelmatig door enkele lichenologen bezocht. Echter, het middendeel, de percelen Keizersdijk, Rektor en Halfweg zijn nog relatief onbekend (in de oostelijke helft van km-hok 114/417). In deze verouderde wilgenbossen zijn potentieel rijk oude, rechtopstaande wilgenstammen, dood opstaand hout, regeneratietakken van wilgen (met pioniers) en elzen. Je moet er wel veel meters maken, maar in lage dichtheden zijn hier bijvoorbeeld gezien: Arthonia cinnabarina, Graphis inustuloides, Phaeographis ssp., Chaenotheca furfuracea, C. 'gracillima' en C. chlorella. Strigula taylorii is er algemeen. Het gebied is alleen per boot bereikbaar. Staatsbosbeheer is bereid om te varen. Start: 9:00 uur op het parkeerterrein van Staatsbosbeheer aan de Noordwaardweg in polder Steenenmuur (Bloemplaat), km-hok 118,0/419,2. Na een boottocht zullen we dan om ca. 10.00 uur op pad kunnen, startend te voet vanaf het Buitenkooigat. Op dit kaartje staat aangegeven de mogelijke aanlegplek van de boot en het excursiedoel. De excursie is vrij zwaar; geen paden, wel veel omgewaaide bomen met klauterwerk, niet geschikt voor mensen die moeilijk ter been zijn. Als enkele dagen tevoren duidelijk is dat het waterniveau extreem hoog zal zijn, gaat de excursie niet door. Aanmelding verplicht. Max. aantal deelnemers 20 personen.
6 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zaterdag 6 april - Mossenexcursie witte gebieden Hoofddorp

Hoofddorp is wat mossen betreft een minder goed onderzocht deel van Nederland. Vandaag bezoeken we onder leiding van Niko Buiten het uurhok 105-475 met daarin het stedelijk centrum van Hoofddorp, parken en landbouwgebied. Het uurhok wordt doorsneden door de Geniedijk van de Stelling van Amsterdam. Verzamelen om 10.00 uur op het Mercuriusplein (coördinaten 107.960-478.560) bij de noordelijke ingang van het bus-/treinstation Hoofddorp. Aanmelden verplicht.
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Zaterdag 13 april - Mossenexcursie Raalte e.o.

Mossenexcursie onder leiding van Rudi Zielman. Uit het uurhok rond Raalte zijn iets meer dan 60 mossoorten bekend, dus eigenlijk redelijk onbekend. Vorig jaar is het goed bevallen om samen met de mossengroepen van Deventer en Twente op stap te gaan, daarom weer een excursie 'halverwege'. Start om 10.00 uur vanaf station Raalte, Stationsstraat 1. We starten lopend vanaf het station richting R.K. kerkhof om wat steen- en laansoorten te scoren, die staan nog niet op de lijst. Afhankelijk van de groepssamenstelling, weer en interesse gaan we vervolgens op andere plaatsen rondkijken, wellicht natte plaatsen. De excursie duurt tot ver in de middag, lunch en drinken zelf meenemen. Aanmelden is noodzakelijk om het vervoer af te stemmen.
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

Vrijdag 26 april t/m zondag 28 april 2019 - BLWG Voorjaarsweekend Noordoostpolder

In 2019 organiseert de BLWG haar jaarlijkse voorjaarskamp in de Noordoostpolder. De hele excursiedagen zijn vrijdag 26 en zaterdag 27 april. Op zondag 28 april is een halve excursiedag gepland. De excursies beginnen om 09.00 uur van de camping. Glansmos is verdwenen, maar wellicht vinden er op epifytengebied net zulke spannende ontwikkelingen plaats als in Zuid-Flevoland. Dé kenner van deze gebieden is Piet Bremer. Onder zijn leiding gaan we een dag de omgeving van het Voorsterbos bekijken. Rond het Voorsterbos is een aantal nieuwe natuurgebieden ontstaan zoals het Kraggenburger-, Voorster-, Kadoeler- en Leemringveld. Voorts staat het Kuinderbos met daarbij het Schoterveld, waar we pioniermossen kunnen verwachten, op het programma. In de polderbossen zijn de epifyten sterk toegenomen, bij Schokland en Urk zijn minder veranderingen gebleken. We verblijven op Recreatiepark De Voorst, gelegen aan de rand van het Voorsterbos. Recreatiepark De Voorst, Leemringweg 33, 8317 RD Kraggenburg (www.campingdevoorst.nl). Naast tentkamperen is hier ook de mogelijkheid tot het huren van een lodge of chalet. Het verblijf dient individueel rechtstreeks geboekt te worden bij de camping naar Sharon Top: st@vdbrecreatie.nl,  onder vermelding van Voorjaarskamp BLWG. De reservering voor de tentkampeerders is op het veldje Grutto.
8 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden >
 

3 t/m 5 mei - Spring meeting Danish Bryological Society

Naar aanleiding van de deelname afgelopen voorjaar door de Deense bryologen aan het BLWG Voorjaarsweekend in Oude Pekela, ontving de BLWG een uitnodiging van de Danish Bryological Society om deel te nemen aan hun Springmeeting. Die wordt van vrijdag 3 t/m zondag 5 mei 2019 gehouden in de omgeving van Silkeborg, Jutland (DK). Het gebied rond Silkeborg is heuvelachtig met meren, beukenbossen en veentjes met kans op het vinden van zeldzame soorten zoals Hamatocaulis vernicosus, Paludella squarrosa, Tomentypnum nitens, Helodium blandowii en Warnstorfia speudostraminea; een soort die slechts van twee vindplaatsen bekend is in Denemarken. In 2018 is in dit gedeelte van Jutland voor het eerst Buxbaumia viridis gevonden. Ook Buxbaumia aphylla en Diphyscium foliosum zijn hier aangetroffen. Antitrichia curtipendula, Sphagnum strictum en S. majus zijn hier bekend. Verblijfplaats is het onderzoeksstation van de Universiteit van Copenhagen, Salten Skov Laboratoriet, Ryvej 13, 8653 Them. Overnachtingskosten bedragen ongeveer € 35 per nacht, plus € 7 voor huur beddengoed. Er wordt gezamenlijk ingekocht voor ontbijt en lunch. Diner is meestal elders. Aanmelden bij Irina Goldberg, irina.goldberg@gmail.com, uiterlijk 1 april 2019.
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 

Zaterdag 11 mei - Mossenexcursie Deldenerbroek

Mossenexcursie onder leiding van Rudi Zielman. Langs de Hagmolenbeek zijn de afgelopen jaren veel werkzaamheden uitgevoerd om middels plas-dras situaties het langer vasthouden van water en het bergen van water mogelijk te maken, met natuurontwikkeling als prettige bijkomstigheid. Het deel waar we naar toe gaan loopt door het Demmersblok naar de ook aangepaste Regge. Het is in 2017 ingericht, dat zou kunnen betekenen dat 2019 een optimaal moment is om allerlei leuke pioniersoorten te vinden. Start 10.00 uur op de parkeerplaats met infobord aan de Rijssenseweg, iets noordelijk van de kruising met de Zomerweg (coördinaten 239.2/477.6). Het wordt een lange dag, dus loupe, laarzen en lunch zelf meenemen.
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Weekend 8 en 9 juni - 1000-soortendag Naardermeer

De soortenorgansaties en Natuurmonumenten organiseren in het weekend van 8 en 9 juni een 1000-soortendag. Ben je expert op het gebied van mossen of korstmossen (of een andere soortgroep) en vind je het een uitdaging om zoveel mogelijk soorten in het gebied te vinden, meld je dan aan bij Ed Colijn (ed.colijn@naturalis.nl) van EIS-Nederland.
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 

Zaterdag 23 november - Mossenexcursie witte gebieden Badhoevedorp

Badhoevedorp is wat mossen betreft een minder goed onderzocht deel van Nederland. Vandaag bezoeken we onder leiding van Niko Buiten het uurhok 110-480 met daarin het oude dorp Sloten in Amsterdam en het moderne Badhoevedorp met landbouwgebied in de Haarlemmermeer. In het uurhok bevindt zich Natuurpark Vrije Geer dat na het eerste referendum op initiatief van burgers in Amsterdam in 1995 werd opgericht. Een aanzienlijk deel van het uurhok wordt ingenomen door de ontoegankelijke luchthaven Schiphol. Verzamelen om 10.00 uur voor de Molen van Sloten (coördinaten 114.440-483.920) aan de Akersluis in Amsterdam-Sloten. Aanmelden verplicht.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 


Het activiteitenprogramma wordt samengesteld door Margriet Bekking margrietbekking@gmail.com. Zelf een excursie organiseren? Mail ons jouw voorstel.