Agenda

De BLWG organiseert excursies, weekends en bijeenkomsten voor leden en geïnteresseerden. Hieronder staan alle geplande activiteiten. Bij veel excursies staat vermeld dat ze ook geschikt zijn voor beginners: ook niet-leden van de BLWG en KNNV zijn dan van harte welkom. Kom je voor het eerst mee, denk dan aan de juiste kleding en schoeisel voor een buitenactiviteit, een lunchpakket en een loep om de mossen of korstmossen goed te kunnen bekijken. Excursies duren gewoonlijk tot 15:00 uur. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden, tenzij anders vermeld staat. Opgave is gewenst.

Zaterdag 24 juli t/m zondag 1 augustus 2021 - BLWG Zomerkamp

Op dit moment zitten we nog midden in de coronacrisis met de daarbij behorende maatregelen. Een besluit over het al dan niet doorgaan van het BLWG-Zomerkamp willen we eind april/begin mei nemen. Dan is hopelijk meer duidelijk over de mogelijkheden om binnen Europa weer te reizen. Het zomerkamp in Noord-Spanje staat gepland van zaterdag 24 juli t/m zondag 1 augustus 2021. We gaan naar de regio Navarra in het noorden van Spanje, midden in Parque Natural de Urbasa-Andia. We verblijven op camping Urbasa Bioitza. Er is een ruim tentenveld en er zijn huisjes te huur.
15 aanmelding(en) | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 2 oktober - Mossen-/korstmossenexcursie Nationaal Bomenmuseum

We gaan met Miranda van Engelshoven naar het Nationaal Bomenmuseum (voorheen Von Gimborn Arboretum) in Doorn. Deze in 1924 door Max von Gimborn aangelegde bomentuin van 26,5 ha bevat een wereldberoemde collectie bomen en struiken uit alle delen van de wereld. Het arboretum is een hotspot van biodiversiteit met een enorme afwisseling aan biotopen. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar mossen en korstmossen. De entree voor dit Bomenmuseum is euro 6,50 p.p. (Museumjaarkaart is niet geldig). We houden ons aan de dan geldende Covid-19 maatregelen. Dat zou kunnen inhouden dat we opsplitsen in groepjes van vier personen. Verzamelen om 10.00 uur op de parkeerplaats bij de ingang van het museum aan de Velperengh 13, 3941 BZ Doorn. 
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 16 oktober 2021 - Mossenexcursie Hedelse Bovenwaard

Wie over de A2 rijdt, ziet net ten noorden van de Maasbrug bij 's Hertogenbosch aan de westkant van de weg de Hedelse Bovenwaard liggen. Ook wel eens gedacht: 'daar moet ik een keer naar toe', dan is dit je kans! De Maasuiterwaarden zijn door het lagere kalkgehalte van de klei net wat anders dan de Waaluiterwaarden. Ze hebben ook veel minder aandacht gekregen. We maken een rondwandeling om de grote zandwinplas, langs de Maasoever, door een stroomdalgrasland, een jong wilgenbos en we doorwaden een watergang. De doorwading is afhankelijk van de waterstand: als deze niet te hoog is, kunnen we er doorheen (waterschoentjes wenselijk vanwege de stenen), anders zit er niets anders op dan 3 kilometer terug te lopen. Excursieleider is Jurgen Nieuwkoop. Verzamelen om 10.00 uur op de parkeerplaats aan het einde van de Gementweg in de uiterwaard (coördinaten 147.710-417.490). Behalve stevige wandelschoenen zijn ook waterschoentjes wenselijk.
14 aanmelding(en) | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 6 november - Mossenexcursie Hurwenensche Uiterwaard

De Hurwenensche Uiterwaard ten oosten van Zaltbommel werd in 1975 en 1982 voor het laatst door de werkgroep bezocht. Tijd voor een hernieuwde kennismaking. Het is een grote uiterwaard met diverse biotopen. Zo zijn er rivieroevers, wilgenbossen, dijktaluds, oude kleiputten en gegraven verlagingen op zand. De waterstand zal mede bepalen welke biotopen we bezoeken. Excursieleider is Jurgen Nieuwkoop. Laarzen zijn wenselijk. We starten om 10.00 uur. Verzamelpunt: volgt later omdat dit mede afhankelijk is van de waterstand en het aantal deelnemers. Er kunnen zich maximaal 10 deelnemers aanmelden.
11 aanmelding(en) | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 20 november - Mossenexcursie rivierengebied bij Rijswijk (Gld.)

Op 20 november houdt Jan Pellicaan een excursie naar het rivierengebied van de Neder-Rijn bij het plaatsje Rijswijk in Gelderland. In het verre verleden is hier vlakbij een van de twee Nederlandse vondsten van toen nog Pottia recta (nu Microbryum rectum) gedaan, zoals beschreven in Buxbaumiella 29-1. Die soort staat er waarschijnlijk niet meer, maar wel andere soorten van het rivierengebied. De beschoeiing van het Amsterdan-Rijnkanaal is plaatselijk begroeid met grote plekken Scleropodium cespitans. Als we tijd over hebben, kunnen we een bosje bij Maurik bezoeken waar in het verleden drie soorten Neckera en twee soorten Anomodon zijn gevonden. Garantie wordt echter niet gegeven. We verzamelen om 10.00 uur op de parkeerplaats tegenover Cafetaria 't Veer, De Heuvel, 4023 AA Rijswijk (Gld.).
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 


Het activiteitenprogramma wordt samengesteld door Margriet Bekking margrietbekking@gmail.com. Zelf een excursie organiseren? Mail ons jouw voorstel.