Agenda

De BLWG organiseert excursies, weekends en bijeenkomsten voor leden en geïnteresseerden. Hieronder staan alle geplande activiteiten. Bij veel excursies staat vermeld dat ze ook geschikt zijn voor beginners: ook niet-leden van de BLWG en KNNV zijn dan van harte welkom. Kom je voor het eerst mee, denk dan aan de juiste kleding en schoeisel voor een buitenactiviteit, een lunchpakket en een loep om de mossen of korstmossen goed te kunnen bekijken. Excursies duren gewoonlijk tot 15:00 uur. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden, tenzij anders vermeld staat. Opgave is verplicht.

Zaterdag 24 februari - Mossenexcursie Nieuw Wulven

Mossenexcursie naar het bos Nieuw Wulven, ten noorden van Houten onder leiding van Jan Pellicaan. Het is eigendom van Staatsbosbeheer en is aangelegd vanaf het jaar 2000. Het is een multifunctioneel bos met verschillende boomsoorten en bostypen. Zowel nat als droog bos met ieder een verschillende mosflora. Dankzij de vruchtbare kleibodem oogt het bos al aardig volwassen. Door de verschillende boomsoorten is het bos rijk aan epifyten, vorig jaar is hier onder andere Orthotrichum rogeri gevonden. De kans dat we die soort vinden is niet groot maar geeft wel de potentie van het gebied aan. We mogen van de paden af. We verzamelen op de parkeerplaats ten noorden van het bos, de Marsdijk 4, Bunnik. Bij vorst en/of sneeuw gaat de excursie niet door.
14 aanmelding(en) | 1 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden (verplicht) >
 

Zaterdag 2 maart - Korstmossenexcursie Vorden

Korstmosexcursie onder leiding van Henk Timmerman en Hans Toetenel in en om Vorden. Vorden is een dorp in de gemeente Bronckhorst in de Nederlandse provincie Gelderland. Het ligt ongeveer 10 km ten zuidoosten van Zutphen. Vorden is bekend omdat het acht kastelen telt, waarmee het een van de meest kastelen-rijke dorpen van Nederland is. Huis Vorden staat aan de rand van het dorp, de andere zeven staan er in een kring omheen. Van de korstmossen aldaar is niet veel bekend. We gaan de gebouwen en omliggende landgoederen van enkele kastelen bekijken. Ook kijken we in Vorden zelf, een mooi oud dorpje. We beginnen bij Kasteel Den Bramel, verzamelen om 10 uur bij parkeerplaats Natuurmonumenten, Almenseweg 53 in Vorden.
12 aanmelding(en) | 3 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden (verplicht) >
 

Zaterdag 2 maart - Mossenexcursie Boeschoterbos

Samen met Rudi Zielman gaan we op pad in het Boeschoterbos nabij Voorthuizen. Dit slecht onderzochte uurhok bestaat uit bosgebieden met daartussen kleine heideveldjes verscholen. Een leuk afwisselend terrein dus waar van alles mogelijk is. De start is om 10:00 uur op de parkeerplaats Stroeze zand, aan de zuidkant van de weg van Voorthuizen naar Apeldoorn. Eigen lunch mee en vergeet vooral een loep niet. 
11 aanmelding(en) | 1 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden (verplicht) >
 

Zaterdag 9 maart - Korstmossenexcursie Eindhoven

De Genneperparken zijn een gebied met een hoge lichenologische potentie omdat veel bomen al wat ouder zijn, er voldoende steen aanwezig is en de milieuomstandigheden beinvloed worden door de door het gebied stromende Dommel. Een mooie gelegenheid voor de echte cracks om de korstmosflora van dit gebied uit te vlooien en voor de meer beginnend lichenoloog een prachtkans om kennis te maken met de wat lastiger soortjes. Jan Mudde telt deze dag de koppen. We verzamelen om 10:00 uur bij Genneper watermolen, Genneperweg 143, Eindhoven.
10 aanmelding(en) | 10 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden (verplicht) >
 

Zaterdag 16 maart - Mossenexcursie Sibculo

Deze zaterdag gaan we onder leiding van Rudi Zielman de mossen van Sibculo in kaart brengen. We beginnen bij de begraafplaats van het dorpje waar hopelijk een mooie variatie aan steen en schrale bodem is. Vervolgens bekijken we de mossen in de dorpskern en in het uitloopgebied ernaast. Een mooi gevarieerd terrein waar dus ook een mooie gevarieerde mossenflora mogelijk is. We verzamelen om 10:00 uur op de parkeerplaats van de begraafplaats.
4 aanmelding(en) | 11 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden (verplicht) >
 

Zaterdag 16 maart - (korst)mossenexcursie Schoonhoven

We gaan speuren naar (korst)mossen in en rond de oude binnenstad van het aan de Lek gelegen zilverstadje Schoonhoven. We lopen met Miranda Engelshoven langs de interessantste plekken: o.a. (stad)muurtjes, wallen, poorten, grachtjes, het Springerpark, een begraafplaats en het haventje. We verzamelen om 10:00 uur bij parkeerplaats P2, Buiten de Veerpoort, Schoonhoven. Bij slecht weer verplaatsen we de excursie.
15 aanmelding(en) | 0 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelding gesloten (vol)
 

Zaterdag 23 maart - Beschermingswerkdag korstmossen oude zeedijk Nijkerk

De vele zeldzame korstmossen op de oude zeedijk bij Nijkerk worden bedreigd door oprukkende begroeiing van planten en slaapmossen. Onder leiding van Thijs van Trigt en Henk-Jan van der Kolk steken we de handen uit de mouwen en maken we rond belangrijke groeiplaatsen de stenen vrij van klauwtjesmos en bramen, zodat de korstmossen voorlopig weer de ruimte hebben. Na de lunch volgt als beloning voor het werk een excursie waarbij we een aantal van de bijzondere korstmossen gaan opzoeken en bekijken. Voor materialen wordt gezorgd. We starten om 10:00 uur bij de parkeerplaats van het Stoomgemaal.
10 aanmelding(en) | 2 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden (verplicht) >
 

Zaterdag 30 maart - Korstmossenexcursie Meerssen

Samen met Koen Verhoogt reizen we af naar het zuiden van het land, een omgeving waar we nauwelijks komen, maar zeker de moeite waard kan zijn! We beginnen in een jong hellingbos, het Meerssenerbroek, waar recent een aantal leuke bossoorten zijn gevonden, maar zeker meer te verwachten is. Vervolgens bezoeken we een aantal leuk uitziende leemkantjes nabij de Curfsgroeve. Als we daarna nog tijd over hebben rijden we naar het dorpje om daar de oude basiliek te bekijken. We verzamelen om 10 uur bij de parkeerplaats 'de Nachtegaal' (Gemeentebroek 6 Meerssen).
12 aanmelding(en) | 0 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelding gesloten (vol)
 

Zaterdag 6 april - Korstmossenexcursie Waalre

Als onderdeel van een minicursus Korstmossen door Ton Hermans voor de KNNV-afdeling Eindhoven hebben we een bezoek gebracht aan de Oude Willibrorduskerk en wijdere omgeving. Tijdens dit bezoek bleek dat er ook hier een zeer aantrekkelijke soortenrijkdom aan lichenen voorhanden is die er gewoonweg om vraagt nader uitgeplozen te worden. Onder begeleiding van Jan Mudde is dat wat we dan ook gaan doen vandaag! we verzamelen om 10:00 uur op het Parkeerterrein Basisschool De Wilderen, Meester Slootsweg 1, Waalre
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden (verplicht) >
 

Zaterdag 6 april - Mossenexcursie Wesepe

Samen met Rudi Zielman bezoeken we een slecht onderzocht hok tussen Wesepe en Heeten. Middenin het agrarisch gebied liggen enkele grotere stukken bos die er kansrijk uitzien. Doordat Er nog niks bekend is, is alles ook nog mogelijk. De verzamelplaats wordt doorgestuurd ca. één week voor de excursie.
2 aanmelding(en) | 10 beschikbaar | Aanmelden (verplicht) >
 

Zaterdag 6 april - Mossenexcursie Burgummerheide

Op zaterdag 6 april kunnen we onder begeleiding van Harry Waltje & Jakob Hanenburg naar de Burgummerheide en het Swartenbergsbos bij  Noardburgum gaan, km-hok 197-582. Hier liggen twee afgeplagde terreinen op leemgrond. Op het eerste zijn veel levermossen met onder andere Preissia quadrata te vinden; op het tweede heideterreintje meer veenmossen. Als er nog tijd is kunnen we een haagbeukenaanplant bekijken met veel epifyten (196-583). Er zijn al veel soorten bekend. Start om 10.00 uur aan het eind van de Verbindingsweg van de Westersingel en de Oostersingel (is een onverharde weg) aan de kant van de Oostersingel.
1 aanmelding(en) | 14 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden (verplicht) >
 

Vrijdag 26 april t/m zondag 28 april 2024 - BLWG voorjaarsweekend Vechtdal Ommen-Hardenberg

In het Vechtpark bij Hardenberg is dit jaar een x-soorten jaar georganiseerd waar wij een bijdrage willen leveren. Maar er is heeel veel meer te beleven. Droge bossen, vochtige bossen, Vecht uiterwaarden met verse spoelstrandjes van zand, silt, leem, vennetjes, zandverstuivingen enzovoort. Vele jaren geleden zijn er tijdens een voorjaarsweekend allerlei bijzonderheden, zowel bryologisch als lichenologisch ontdekt. Maar, we zijn lang niet overal geweest en hebben lang niet alles gezien.

Voor kampeerders is een trekkers-veldje gereserveerd op camping De Zwiese, met nabij plek voor een of twee campers. Mensen die een wat comfortabeler onderkomen dan een tentje prefereren kunnen zelf een keuze maken uit het grote aanbod aan verblijfsaccomodatie rond Hardenberg. Onderaan deze aankondiging op het grijze balkje kun je namen van deelnemers vinden en dan in de ledenlijst de contact gegevens opzoeken.

De excursies vertrekken op zaterdag en zondag om 9:00 uur, vanaf de parkeerplaats van de camping, Hardenbergerweg 23, 7778 HP Loozen. Geef vast even aan of je vooral naar mossen of korstmossen wilt kijken (mag wisselen per dag) en ook of je zelf onderkomen zoekt of samen wilt kamperen.
1 aanmelding(en) | 24 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden (verplicht) >
 

Zaterdag 10 t/m 17 augustus - Zomerkamp Polen 2024 UPDATE

Het tweejaarlijkse BLWG zomerkamp gaat in 2024 naar Polen, van 10 t/m 17 augustus, dit zijn de eerste en laatste excursie dag. In het noordwesten van Polen ligt het nationaal park Drawienski, de thuisbasis van Jacob Koopman die ons alle mooie plekken van het park kan laten zien. Er zijn prachtige meren en vennen (zowel zuur als kalkrijk), waar de bryologen hun hart op kunnen halen aan soorten als Helodium blandowii, Paludella squarrosa en nog veel meer. Voor lichenologen is er ook veel te zien. Het gebied staat bekend om haar soortenrijke beekdalen met oude hellingbossen bestaande uit o.a. Beuk, Haagbeuk en Eik. Ook wordt het gebied doorkruist door oude lanen met daarnaast zeer oude laanbomen. Voor steensoorten moeten we het hebben van enkele plekken met zure stenen bij rivieren en oude verlaten kerken in het Nationaal park.Voor de kampeerders is er in het stadje Drawno een fraaie camping, vlakbij het nationaal park. Voor de mensen die wat meer luxe prefereren is er op iets verdere afstand een leuk hotelletje genaamd Razem in Choszczno. Aanmelden kan tot 23 februari als je het hotel via de BLWG wilt laten boeken, en tot 28 maart als je de camping via de BLWG wilt laten boeken.
23 aanmelding(en) | 2 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden (verplicht) >
 

Zaterdag 16 november - Korstmossenexcursie Bakkeveense Duinen

Onder leiding van Henk-Jan van der Kolk en Hinko Talsma bezoeken we de Bakkeveense Duinen. We bekijken vooral grondbewonende korstmossen op de nog open plekken tussen de heide. Er groeit hier in ieder geval Hamerblaadje (Cladonia strepsilis) en Mosoogje (Micarea leprosa), maar mogelijk komen er meer bijzondere soorten voor. In de middag bekijken we ook de korstmossen op bomen. Verzamelen om 10:00uur op de parkeerplaats Mjûmster Wei 16, Bakkeveen.
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 


Het activiteitenprogramma wordt samengesteld door Rudi Zielman activiteiten@blwg.nl. Zelf een excursie organiseren? Mail ons jouw voorstel.