Agenda

De BLWG organiseert excursies, weekends en bijeenkomsten voor leden en geïnteresseerden. Hieronder staan alle geplande activiteiten. Bij veel excursies staat vermeld dat ze ook geschikt zijn voor beginners: ook niet-leden van de BLWG en KNNV zijn dan van harte welkom. Kom je voor het eerst mee, denk dan aan de juiste kleding en schoeisel voor een buitenactiviteit, een lunchpakket en een loep om de mossen of korstmossen goed te kunnen bekijken. Excursies duren gewoonlijk tot 15:00 uur. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden, tenzij anders vermeld staat. Opgave is verplicht.

Zaterdag 5 oktober - Kalkhellingen in het Teutoburger Wald

Onder leiding van Bert Haamberg en Rudi Zielman gaan we hellingen met kalkgraslanden bewonderen in de omgeving van Lengerich. Dit is een dik uur rijden vanaf de grens, hou daar wel rekening mee bij je aanmelding. Voor mensen 'ver van de duinen en / of ver van Limburg' is dit een uitgelezen kans om soorten als Abietinella, Entodon en Ditrichum gracile te zien. De precieze tijd en afspreek plek worden later bepaald. We gaan kijken of we met wat minder auto's Duitsland in rijden. Reken op vertrek om 9:00 of 9:30 langs de A1.
4 aanmelding(en) | 11 beschikbaar | Aanmelden (verplicht) >
 

Zaterdag 12 oktober - Mossen én Korstmossen, Bussum

Mossen- en korstmossenexcursie voor beginners en gevorderden in het Bussum, onder leiding van Lukas Verboom en Miranda Engelshoven. De dorpen in het Gooi zijn bijzonder goed voor zowel epifytische mossen als korstmossen. Toch zijn uit Bussum maar weinig waarnemingen bekend. Het hok 139-476 is het minst goed onderzocht, met maar drie korstmos- en 17 mossoorten na 2000. Daar gaan we wat aan doen! We beginnen om 10:00 aan de westkant van station Naarden-Bussum, bij de fietsenstalling.
15 aanmelding(en) | 0 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelding gesloten (vol)
 

Zondag 13 oktober - Korstmossen voor gevorderden in Hoogvliet

Korstmossenexcursie voor gevorderden in Hoogvliet, onder leiding van Lukas Verboom. Het dorp Hoogvliet, ten zuiden van Rotterdam, blijkt bijzonder rijk te zijn aan epifytische korstmossen. Op een aantal eiken in het centrum bleken baardmossen, purper geweimos, gewoon muggenstrontjesmos en groene schotelkorst te groeien. Dat vraagt om een uitgebreide zoektocht naar meer moois! Start: 10:00  uur aan de westkant van metrostation Hoogvliet. Als we tijd over hebben gaan we nog in het bosje langs de rivier kijken.
8 aanmelding(en) | 0 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelding gesloten (vol)
 

Zaterdag 19 oktober - (Korst)mossen in het Vechtdalpark in Hardenberg

Een excursie in het kader van het 1000-soortenjaar in het Vechtpark Hardenberg, waarbij we zoveel mogelijk soorten proberen te vinden. Na een eerder bezoek dit voorjaar gaan we nu met lager water nogmaals langs de Vecht kijken. Dat levert nieuwe mossoorten op en ook bij de korstmossen waren er na het voorjaarsweekend nog open einden. Deze excursie wordt ook lokaal aangekondigd en is ook voor beginners geschikt. Start: 10:00 uur bij Natuureducatiecentrum De Koppel.
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden (verplicht) >
 

Zaterdag 26 oktober - Mossenexcursie Bolgerijen en Autena, Vijfheerenlanden

Onder leiding van Dick Kerkhof gaan naar om de Bolgerijen en Autena om de huidige score van 26 mossoorten in dit km-hok (137-440) aanmerkelijk te verbeteren. Het Waterschap Rivierenland heeft in 2022 en 2023 langs de Bolgerijsekade 7 hectare waterberging aangelegd door enkele percelen op kalkarme klei-op-veenbodem geheel of gedeeltelijk af te graven. Daar staan nu veel pioniersoorten. En of dat niet genoeg is: er zijn (o.m. heel oude) grienden en oude bruggetjes over sloten. Neem laarzen mee! Start: 10:00 uur aan de Bolgerijsekade (zie locatie).
14 aanmelding(en) | 1 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden (verplicht) >
 

Donderdag 7 november - Ochtendsymposium Stikstof monitoren met korstmossen

Al bijna 40 jaar worden korstmossen door de provincies gebruikt voor het meten van het effect van luchtkwaliteit op biodiversiteit. Sinds enkele jaren wordt dit werk door de BLWG uitgevoerd in opdracht van de provincies. Tijdens het symposium Stikstof monitoren met korstmossen laten we zien wat er de afgelopen 40 jaar bereikt is en hoe we het meetnet in de toekomst vorm willen geven. Sprekers zijn Kok van Herk (LON), Henk-Jan van der Kolk (BLWG), Richard Verweij (CBS) en Roland Bobbink (B-WARE). Het definitieve programma maken we begin oktober bekend. We richten ons op iedereen die betrokken is bij het monitoring van effecten van stikstof in Natura 2000 en het landelijk gebied, bij provincies, het rijk en belangenorganisaties. Locatie: The Social Impact Factory, Vredenburg 4, Utrecht. Inloop vanaf 9:00 uur. Start 9:30. Einde: 11:45 uur met naar keuze aansluitend een lunch in het restaurant.
7 aanmelding(en) | 68 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden (verplicht) >
 

Zaterdag 9 november - Mossenexcursie Piekenwaard

Onder leiding van Jurgen Nieuwkoop gaan we 2 (delen van) kilometerhokken bekijken waarvan het ene 0 soorten en de ander slechts 10 soorten kent. Maar ...
De Piekenwaard is een oude geaccidenteerde uiterwaard bij Alem aan de Maas (Bommelerwaard). In 1941 vond Victor Westhof hier Homalothecium lutescens en Brachythecium glareosum. Met name die laatste vondst is opmerkelijk. De kans dat die er nog staat is klein, maar wie weet. In de graslanden op oude rivierduintjes groeit wel Rhynchostegium megapolitanum.  Behalve de Piekenwaard bezoeken we ook het ’schiereiland’ Alem en het Alemsche Gat. Voor de liefhebbers kunnen we na afloop een opmerkelijke populatie Sematophyllum substrumulosum bekijken.

Start 10 uur. Verzamelplaats wordt bekendgemaakt aan de deelnemers.
6 aanmelding(en) | 4 beschikbaar | Aanmelden (verplicht) >
 

Zaterdag 16 november - Korstmossenexcursie Bakkeveense Duinen

Onder leiding van Henk-Jan van der Kolk en Hinko Talsma bezoeken we de Bakkeveense Duinen. We bekijken vooral grondbewonende korstmossen op de nog open plekken tussen de heide. Er groeit hier in ieder geval Hamerblaadje en Mosoogje, maar mogelijk komen er meer bijzondere soorten voor. In de middag bekijken we ook de korstmossen op bomen. Start: 10:00 uur op de parkeerplaats Mjûmster Wei 16 in Bakkeveen.
8 aanmelding(en) | 0 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelding gesloten (vol)
 

Zaterdag 30 november - Korstmossen inventariseren in Het Quin (Afferden)

Korstmossen inventariseren in het Quin met Koen Verhoogt. Het Quin is een mooi gevarieerd landschap met heideterreinen voor de bekermossen, vrijstaande bomen voor de epifytische soorten, maar ook oude bos-relicten die veel potentie hebben. Naast een zo compleet mogelijk lijst te genereren voor het gebied leent het zich ook uitstekend om de variatie aan alle soorten te overzien, dus de excursie is ook zeer geschikt voor beginners. Start: 10:00 uur bij de parkeerplaats 'Het Quin' aan de Nieuw Erfse Kerkweg in Afferden.
4 aanmelding(en) | 6 beschikbaar | Toon locatie in Google Maps | Aanmelden (verplicht) >
 

Zaterdag 7 december - Mossen en Korstmossen, Mander

Mossen en Korstmossen kijken en mogelijk fotograferen met Ron Poot en Hans Toetenel op de Manderheide. De Manderheide en Cirkels van Jannink zijn een Natura2000 gebied waar recent veel verbeteringen zijn gedaan. Hier zijn droge heide, heischraal grasland en eiken-hakhout met liggend dood hout te vinden met tal van korstmossen en mossen. Start 10:00.
Toon locatie in Google Maps | Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 


Het activiteitenprogramma wordt samengesteld door Rudi Zielman activiteiten@blwg.nl. Zelf een excursie organiseren? Mail ons jouw voorstel.