Determinatiehulp en vragen

Waarnemershandleiding
De BLWG heeft een inventarisatiehandleiding waarin alle informatie staat die u nodig heeft om waarnemingen door te geven aan de BLWG, een eigen collectie op te bouwen en determinaties te laten controleren.

Controles van waarnemingen van zeer zeldzame soorten mossen
Waarnemingen van bijzondere soorten worden altijd gecontroleerd. Zie hiervoor de pagina Controle van mossenwaarnemingen.

Determinatiehulp voor korstmossen waarnemers
Een aantal specialisten op het gebied van mossen en korstmossen is bereid om verzameld materiaal te controleren of vragen over een specifieke soort te beantwoorden. Wilt u gedroogd materiaal opsturen, dan kunt u het beste vooraf even contact opnemen met de betreffende persoon. Steeds vaker ontvangen wij digitale foto's: deze kunt u het beste op uw eigen website of op MosForum of Waarneming.nl zetten, om zo het e-mailverkeer te ontlasten. Bovendien kunnen anderen dan ook weer van uw vondsten leren.

  • Korstmossen op bomen: Kok van Herk, Wielewaal 42, 3766 VC Soest
  • Korstmossen op steen: AndrĂ© Aptroot, Dr. Kuijperkade 8, 1561 TD Krommenie
  • Korstmossen op hout en grond: Laurens Sparrius, Hollandse Toren 40, 3511 BN Utrecht
  • Korstmossen uit het buitenland: AndrĂ© Aptroot.

Mossen en korstmossen verzamelen
Lees ook de volgende belangrijke informatie wanneer u mossen en/of korstmossen wilt gaan verzamelen: mossen en korstmossen verzamelen en bewaren.

Literatuur over het determineren van mossen
Op de NDFF Verspreidingsatlas is ook een overzicht van literatuur beschikbaar voor het determineren van mossen.

Zakelijke klanten: bent u op zoek naar een mossendeskundige?
De BLWG heeft contacten met diverse freelancers die in opdracht mossen en korstmossen determineren. Afhankelijk van de hoeveelheid materiaal, oorsprong, verpakkingswijze en levertijd zoeken we de juiste specialist erbij. De BLWG voegt determinaties voor klanten altijd toe aan de eigen databank. Informatie: Laurens Sparrius.