Nummer 2 van de digitale Nieuwsbrief van de BLWG, vol nieuws over mossen en korstmossen.

Verspreidingatlas korstmossen online

http://www.blwg.nl/mossen/waarnemers/mailinglist/nieuwsbrieven/verspreidingsatlas.gifDe BLWG heeft een betaversie van de verspreidingatlas korstmossen online gezet. De verspreidingsatlas is voor de zeldzamere soorten compleet. Van de algemene soorten ontbreken nog veel gegevens. Deze zullen later worden toegevoegd. De atlas is tot stand gekomen met medewerking van André Aptroot, Kok van Herk en Maarten Brand. Iedereen kan bijdragen aan deze atlas, door waarnemingen in te sturen, of foto's te plaatsen. 

Soortinformatie op Telmee.nl

De website Telmee.nl is er voor het doorgeven van losse waarnemingen van  mossen en korstmossen aan de BLWG, en alle andere soortgroepen. Sinds afgelopen week kan ook soortinformatie worden opgevraagd. Hierin zijn verspreidingskaartjes te zien met de gegevens die je zelf en anderen hebben ingevoerd.

Bezoek Telmee.nl

Met de BLWG naar buiten…

 

Zaterdag 12 april  -   Mossenexcursie in Heerhugowaard
Uit de Kop van Noord-Holland zijn nog weinig mossen bekend. Vandaag bezoeken we Nieuwe Niedorp en omgeving om dit een beetje te veranderen. We verwachten er soorten van het stedelijk gebied en polders te vinden. De excursie is geschikt voor beginners. Neem eten, drinken en eventueel iets tegen de regen mee. We verzamelen om 10.00 uur bij NS-station Heerhugowaard. | aanmelden...

 

Zondag 13 april - Korstmossenexcursie op de Hellendoornse Berg
We zullen onder leiding van André Aptroot een van de betere terreintjes voor rendiermossen en bekermossen in Salland bezoeken. Daarna bekijken nog andere interessante plekken in de omgeving. Verzamelen 10:00 uur 2 km ten oosten van Luttenberg op coordinaten 224,2 / 490,0. | aanmelden...

 

Zaterdag 19 april  - Mossenexcursie Den Treek Mossenexcursie
Onder leiding van Jan Pellicaan naar landgoed Den Treek (kmhok 154-455) o.a. naar de normaal niet toegankelijke Veenplas. Hier kunnen we bijzondere soorten Bisschopsmuts zien. Bij de Veenplas komen veel veenmossoorten voor. Start: om 10.00 uur NS-station Maarn. 
| aanmelden...

 

Vrijdag 2 tot en met maandag 5 mei   -   BLWG Voorjaarsweekend bij Roosendaal
BLWG Voorjaarsweekend in de omgeving van Roosendaal (westelijk Noord-Brabant). We overnachten op een camping in Oud-Gastel. Meer informatie...

Onderzoekspakket korstmossen

Het succesvolle Onderzoekspakket Korstmossen en Ammoniak (bijna 1000 exemplaren verkocht) kan nu eenvoudig online worden besteld en betaald met iDEAL. In mei verschijnt ook een onderzoekspakket voor mossen. De onderzoekspakketten zijn bedoeld voor scholieren uit het voortgezet onderwijs en leden van natuurverenigingen. De juiste balans tussen nieuwe lesstof en een praktische insteek maakt deze cursus zeer effectief.

BLWG lezingendag goed bezocht

Tijdens de mossenlezingendag in Tilburg waren zo'n 80 mossenliefhebbers en waarnemers aanwezig, waaronder enkele Vlaamse leden. Bekijk de fotopagina.

De BLWG is de vereniging voor onderzoek en bescherming van mossen en korstmossen in Nederland. Meedoen kan bij 20 mossenwerkgroepen in Nederland en tijdens excursies en landelijke dagen.

Colofon - Deze tweemaandelijkse nieuwsbrief is een uitgave van de Bryologische en Lichenologische Werkgroep. Kopij inzenden voor het maartnummer kan tot 1 mei bij nieuwsbrief@blwg.nl.

Lid worden van de BLWG - Voor slechts 20 euro (15 euro voor KNNV-leden) per jaar ontvangt u het mossentijdschrift Buxbaumiella. Lid worden.