Agenda

De BLWG organiseert excursies, weekends en bijeenkomsten voor leden en geïnteresseerden. Hieronder staan alle geplande activiteiten. Bij veel excursies staat vermeld dat ze ook geschikt zijn voor beginners: ook niet-leden van de BLWG en KNNV zijn dan van harte welkom. Kom je voor het eerst mee, denk dan aan de juiste kleding en schoeisel voor een buitenactiviteit, een lunchpakket en een loep om de mossen of korstmossen goed te kunnen bekijken. Excursies duren gewoonlijk tot 15:00 uur. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden, tenzij anders vermeld staat. Opgave is gewenst.

Donderdag 27 april t/m zondag 30 april - BLWG Voorjaarskamp Bakkeveen

Voor het traditionele voorjaarskamp gaan we naar het noorden van ons land: de Kop van Drenthe en oostelijk Friesland.

We verblijven op camping De Ikeleane bij Bakkeveen, www.ikeleane.nl, gelegen ten zuidoosten van Drachten. Op deze camping bestaat ook de mogelijkheid om accommodatie te huren en is er een B&B. Voor deze huuraccommodaties geldt: tijdig reserveren! Plaatsreservering dient rechtstreeks aan de camping te gebeuren; onder vermelding van: BLWG. Zoek je een luxer verblijf of zijn de accomodaties op de camping op, dan kun je een kamer boeken bij Hotel De Stripe, op 5 minuten loopafstand van de camping.

De eerste excursiedag start donderdag 27 april om 9:00 uur vanaf de ingang van camping De Ikeleane, Duerswâldmer Wei 19 te Bakkeveen.

In de landschappelijk fraaie omgeving van Bakkeveen valt voor BLWG'ers genoeg te beleven. De landgoederen en weg-eiken in de regio staan van oudsher bekend om hun rijkdom aan epyfitische korstmossen; o.m. Ramalina lacera, Speldenkussentjes en Tandpastakorsten. In de nabijheid van de camping groeit Chaenotheca furfuracea. In de dorpen volop Haematomma ochroleucum, Pertusaria coccodes en Schismatomma decolorans. Enig speurwerk met de lichtloep levert hier altijd wel leuke 'speldenknopjes' op. Onder andere Chaenotheca chlorella is niet zeldzaam op brink-eiken.

De bryologen kunnen zich verheugen op oude landgoedbossen met o.m. Riempjesmos, en op enkele gerenommeerde Drentse natte heideterreinen. In gezelschap van Beenbreek en Klokjesgentiaan zijn altijd leuke levermosjes en veenmossen te vinden. Wat de Friese moerassen op zullen leveren is nog een verrassing; in de blauwgraslanden rond Twijzel groeit nog Sphagnum contortum, dus de vooruitzichten zijn uitermate gunstig. Dat Cololejeunea minutissima inmiddels de noordelijke provincies heeft bereikt wisten we al, en ook dat Hamsteroortje er niet zeldzaam meer is, al blijven de vondsten op Berk op zich wel tamelijk verrassend. Ook zeer bijzonder is de ontdekking van Lejeunea lamacerina, nieuw voor Nederland. Uit een landgoedbos bij Roden is inmiddels ook een groeiplaats gemeld van Neckera crispa, niet ver van een Eik met de eveneens in 2016 ontdekte populatie van de illustere Witkring (Schismatomma cretaceum). En ga zo maar door.

Het kan haast niet anders of we gaan tijdens het Voorjaarskamp 2017 veel nieuws ontdekken!
22 aanmelding(en) | Aanmelden >
 

Zaterdag 6 mei - Opening Van de Sande Lacostebrug

Vorig jaar nam lichenoloog Henk Timmerman het initiatief om een lichenoloog voor te dragen nadat de gemeente Amsterdam burgers had gevraagd om suggesties voor namen voor bruggen in de stad. op 6 mei is het zover, en krijgt de 19e eeuwse lichenoloog Cornelis van der Sande Lacoste een brug naar zich vernoemd in Park Frankendael. "Brug 141" heet vanaf dat moment de Van de Sande Lacostebrug. Na een korte ceremonie zal door Henk Timmerman een excursie worden geleid die over het prachtige landgoed Frankendael en Klein-Dantzig voert. Hij kan iedereen een interessant inkijkje geven in de intrigerende, kleurrijke en zeer fotogenieke wereld van de korstmossen. Start: 12:00 uur op de stoep bij Huis Frankendael, Middenweg 72, 1097 BS Amsterdam. De excursie duurt twee uur.
Aanmelden >
 

Zaterdag 13 mei - Mossenexcursie landgoed Verwolde

Mossenexcursie onder leiding van Rudi Zielman. In de Achterhoek liggen nog enkele grotere landgoederen in particulier bezit. Deze excursie gaat naar landgoed Verwolde, gelegen ten noorden van Lochem en Laren. Grotendeels terra incognita wat betreft mossen, maar bekend bij wandelaars die het Pieterpad lopen. Een afwisselend landschap met boerenkampjes, maar ook grote bospercelen en enkele heidevelden doen ons hopen op een rijke oogst. De exacte verzamelplaats waar we om 10:00 uur starten, wordt kort van tevoren doorgegeven aan degenen die zich hebben aangemeld.
2 aanmelding(en) | Aanmelden >
 

Vrijdag 15 t/m zondag 17 september - VWBL weekend Dinant

De Vlaamse Werkgroep Bryologie en Lichenologie organiseert een (korst)mossenweekend in de omgevingvan Dinant. Organisatie is in handen van Dries Van den Broeck en Dirk De Beer. Meer informatie...
Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 


Het activiteitenprogramma wordt samengesteld door Margriet Bekking