Agenda

De BLWG organiseert excursies, weekends en bijeenkomsten voor leden en geĂ¯nteresseerden. Hieronder staan alle geplande activiteiten. Bij veel excursies staat vermeld dat ze ook geschikt zijn voor beginners: ook niet-leden van de BLWG en KNNV zijn dan van harte welkom. Kom je voor het eerst mee, denk dan aan de juiste kleding en schoeisel voor een buitenactiviteit, een lunchpakket en een loep om de mossen of korstmossen goed te kunnen bekijken. Excursies duren gewoonlijk tot 15:00 uur. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden, tenzij anders vermeld staat. Opgave is gewenst.

Zaterdag 25 november - Mossenexcursie Veenendaal

Mossenexcursie onder leiding van Jan Pellicaan naar twee natuurgebieden bij Veenendaal. 's Morgens wordt het natuurontwikkelingsgebied De Groene Grens, gelegen tussen Ede en Veenendaal, bezocht. Hier vind je o.a. kalkrijke kwel met interessante mossen, waaronder drie soorten Drepanocladus. 's Middags gaan we per auto naar het Meeuwenkampje bij Veenendaal, een interessant blauwgrasland. Start om 10.00u vanaf adres Groene Grens 11, bij een klein nieuwbouwproject te Veenendaal: via de rondweg-Oost naar Essenlaan, aan het einde daarvan rechts een betonplatenweg inrijden en aan het einde rechts; Dragonderweg. Iets verder links parkeren bij nr. 11. Dus niet via de Dragonderweg rijden want die is gedeeltelijk afgesloten!
6 aanmelding(en) | Aanmelden >
 

Zaterdag 2 december - Mossenexcursie rivierengebied Montferland

Mossenexcursie onder leiding van Jurgen Nieuwkoop naar aanleiding van het eerste BLWG najaarskamp in november 1947, 70 jaar geleden. Een verslag hiervan staat in Buxbaumia 2e jaargang no. 1-2, jan.-febr. 1948 in artikel "Najaarskamp Montferland". Men bezocht in 1947 zowel het Bergherbos als ook het uiterwaardengebied. Bij de excursie van vandaag gaan we in het uiterwaardengebied bij de Lobbersche Waard en de Geitenwaard kijken of we de soorten van destijds nog steeds aantreffen; o.a. Leucodon sciuroides, Homalia trichomanoides, Neckera complanata, en wat er na 70 jaar wellicht aan, met name, epifieten is bijgekomen. Start 10:00 uur. Verzamelplek volgt nog.

3 aanmelding(en) | Aanmelden >
 

Vrijdag 8 december - Symposium Biodiversiteit en Leefgebieden (Brabant)

De Provincie Noord-Brabant organiseert samen met diverse soortenorganisaties het symposium Biodiversiteit en Leefgebieden. Namens de BLWG verzorgt Laurens Sparrius een korte presentatie over de NDFF Verspreidingsatlas en een workshop Korstmossen en Ammoniak. Dit symposium is bedoeld voor natuurvrijwilligers en beleidsmakers uit de provincie Noord-Brabant. Meer informatie en aanmelden...
Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 

Zaterdag 9 december - FLORON-dag

De FLORON-dag 2017 wordt weer georganiseerd in Nijmegen. Meer informatie...

Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 

Zaterdag 16 december - Korstmossenexcursie Kasteel Rosendael

Korstmossenexcursie onder leiding van Klaas van Dort naar Kasteel Rosendael bij Velp. We gaan op zoek naar schorssteeltjes en boomspijkers op de oude bomen in het kasteelpark. Ook komen de muurtjes en de beelden in de tuin aan bod. Wellicht zitten er ook leuke aquatische soorten op de keien in en langs de beek. De verleende vergunning is geldig voor max. 16 personen; aanmelding is verplicht en deelname is op volgorde van binnenkomst inschrijving. Verzamelen: om 10.00u op de parkeerplaats langs de Beekhuizenseweg, Velp, schuin tegenover het kasteel.
6 aanmelding(en) | Aanmelden >
 

Zaterdag 6 januari - 5000-soortenjaar NP Hollandse Duinen

Aftrap van het 5000-soortenjaar. In 2018 houden Dunea, Staatsbosbeheer en EIS Kenniscentrum Insecten een 5000-soortenjaar in het NP Hollandse Duinen. Samen met een aantal natuurorganisaties worden inventarisatie-activiteiten gehouden. De verwachting is dat dit veel nieuwe verspreidingsgegevens oplevert. Vandaag is de aftrap van dit project met excursies gericht op o.a. stranddieren, planten, mossen, vogels en waterdieren. Het streven is om op deze dag al 1000 soorten te zien. Onder leiding van Niko Buiten wordt vandaag naar mossen gekeken. Start om 10.00 uur bij het Dunea-bezoekerscentrum De Tapuit in Meijendel.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 27 januari - Mossenexcursie Bemmel

Deze mossenexcursie onder leiding van Jan Pellicaan gaat eerst naar een zachthoutooibos bij Bemmel, waar in het recente verleden bijzondere soorten zijn gevonden zoals twee soorten Anomodon, Porella cordeana en P. platyphylla, alsook Plagiochila porelloides. Daarna bekijken we de Waalkribben. Het te bezoeken gebied is niet overal even gemakkelijk begaanbaar! Verzamelen om 10:00 uur op de parkeerplaats iets voorbij de schoorsteen van de oude steenfabriek aan de Buitenpolder, Haalderen.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 3 februari - BLWG Lezingendag

Jaarlijkse lezingendag van BLWG in Amersfoort met onder meer de presentatie van de nieuwe Veldgids Korstmossen.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 17 februari 2018 - Mossenexcursie Hoek van Holland

Mossenexcursie geleid door Karel Gort en Jan Pellicaan naar het duingebied bij Hoek van Holland. Er wordt gekeken naar droge en natte duinen. Verzamelen om 10.00 uur op de Strandboulevard van Hoek van Holland, waar halverwege in de bocht bij een informatiebord en een grote kunstmeeuw geparkeerd kan worden. Bij sneeuw en vorst gaat de excursie niet door.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 3 maart 2018 - Mossenexcursie Hulkesteinse Bos, Flevoland

Mossenexcursie onder leiding van Jan Pellicaan naar het Hulkesteinse Bos. In dit natte bos zijn de laatste jaren bijzondere epifytische vondsten gedaan; waaronder Antitrichia curtipendula en Lejeunea lamacerina. Laarzen worden aanbevolen. We verzamelen om 10.00 uur op de parkeerplaats aan de Wielseweg, iets voorbij de manege Stal Hulkestein, Wielseweg 1, bij een informatiebord van Staatsbosbeheer. Ook aan de overzijde van de weg kan geparkeerd worden. Bij sneeuw/vorst gaat de excursie niet door.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 10 maart - Korstmossenexcursie Berkheide

Korstmossenexcursie in het kader van het 5000-soortenjaar in Berkheide (Nationaal Park Hollandse Duinen.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 17 maart 2018 - korstmossen combi-excursie schoonmaakactie

Op zaterdag 17 maart 2018 geven Thijs van Trigt en AndrĂ© Aptroot een combi-excursie op de dijk Nijkerk/Putten. Na het succes in het voorjaar van 2017, waarbij een groot deel van de dijk werd schoongemaakt, gaan we het laatste deel van plot 4 schoonmaken tot en met Aspicilia simoensis. Dit natuurlijk afgewisseld met het onderzoeken van korstmossen in plot 1, 2 en 4. Verzamelpunt is onder aan de Puttensedijk. Route: op de rotonde van de N301 voor het Nijkerkernauw rechts afslaan en na ongeveer 1 kilometer verzamelen onder aan de dijk. Aanvang is 10.00 uur. 
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 14 april 2018 - Mossenexcursie Berkheide, Katwijk

Mossenexcursie onder leiding van Niko Buiten naar het natuurgebied Berkheide, een onderdeel van het nieuwe Nationale Park Hollandse Duinen. In het kader van het 5000-soorten jaar gaan we het gebied rond het Vlaggeduin bekijken. Nadere informatie volgt.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Vrijdag 20 t/m zondag 22 april - BLAM symposium Frankfurt

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de BLAM, organiseren BLAM en Senckenberg het symposium Europe's cryptogams in a changing world - 50 years of research and protection of bryophytes and lichens in Central Europe bij het Senckenberg Institut in Frankfurt am Main. BLAM-leden krijgen instructies hoe ze zich kunnen aanmelden.
Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 

Vrijdag 27 april t/m zondag 29 april 2018 - BLWG Voorjaarskamp Oost-Groningen

Het BLWG Voorjaarskamp 2018 wordt gehouden van vrijdag 27 april t/m zondag 29 april in de regio Oost-Groningen. In totaal zijn er twee volle excursiedagen en op de zondag een halve dag. In het noorden ligt een zeekleigebied, het Oldambt. In het zuidoostelijke deel ligt Westerwolde, dat overwegend uit zandgebieden bestaat. Hier ligt het heringerichte dal van de Ruiten Aa. We verblijven op camping Zomers Buiten, Oude Pekela, http://www.campingzomersbuiten.nl Naast een tentenveldje heeft men ook twee B&B-kamers en twee huisjes. Voor deze huuraccommodaties geldt: tijdig reserveren! Plaatsreservering voor tent, caravan, camper onder vermelding van "BLWG" naar de camping. Meer informatie...

Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 14 t/m zaterdag 21 juli 2018 - AKC-kamp Centrale Vogezen

De Algemene Kampeercommissie van de KNNV organiseert van 14 t/m 21 juli 2018 een kampeerkamp in de centrale graniet-Vogezen (zie: K10 Les Collieures). Het BLWG-Zomerkamp in Saint Quirin, gehouden in de noordelijke zandsteen-Vogezen, sluit aan op het AKC-kamp in de centrale graniet-Vogezen. BLWG-ers die een kijkje willen nemen in de graniet-Vogezen, kunnen ook deelnemen aan het AKC-kamp in Les Collieures. Meer informatie: www.knnv.nl, kampeervakanties 2018.
Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 

Zaterdag 21 t/m zaterdag 28 juli 2018 - BLWG Zomerkamp 2018

Het BLWG Zomerkamp 2018 gaat naar de Vosges Mosellanes in Oost-Lotharingen (N.O.-Frankrijk) en vindt plaats van zaterdag 21 t/m zaterdag 28 juli 2018. Noteer deze datum alvast in de agenda! Het gebied van de Vosges Mosellanes is gelegen in het noordelijke deel van de Vogezen, aan de voet van het Massif du Donon. Meer informatie...
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 


Het activiteitenprogramma wordt samengesteld door Margriet Bekking