Agenda

De BLWG organiseert excursies, weekends en bijeenkomsten voor leden en geïnteresseerden. Hieronder staan alle geplande activiteiten. Bij veel excursies staat vermeld dat ze ook geschikt zijn voor beginners: ook niet-leden van de BLWG en KNNV zijn dan van harte welkom. Kom je voor het eerst mee, denk dan aan de juiste kleding en schoeisel voor een buitenactiviteit, een lunchpakket en een loep om de mossen of korstmossen goed te kunnen bekijken. Excursies duren gewoonlijk tot 15:00 uur. Aan de activiteiten zijn geen kosten verbonden, tenzij anders vermeld staat. Opgave is gewenst.

Vrijdag 23 maart - Korstmossenexcursie Heidestein

Korstmossenexcursie onder leiding van André Aptroot naar Heidestein. Hier bezoeken we een paar rijke Cladonia-plekken, waar we al jaren de korstmossen volgen. Verzamelen om 10.00 uur bij Haagje, ca. een kilometer ten oosten van station Driebergen/Zeist, aan de Arnhemsebovenweg, net aan de noordkant van het spoor. Aanmelden niet meer mogelijk.
11 aanmelding(en) | Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 

Zaterdag 24 maart - Mossenexcursie Lochemse Berg

Mossenexcursie onder leiding van Rudi Zielman naar de Lochemse Berg bij Lochem. Dit gebied is wat mossen betreft grotendeels terra incognita. Vertrek om 10.00 uur vanaf een nader te bepalen parkeerplaats bij de Lochemse Berg. Aanmelding is verplicht. Indien er mensen van de trein gehaald willen worden, dan dit bij aanmelding duidelijk aangeven; er arriveert iets voor 10.00 uur een trein op station Lochem.
4 aanmelding(en) | Aanmelden >
 

Zaterdag 24 maart - Korstmossenexcursie Gasteren

Korstmossenexcursie onder leiding van André Aptroot naar de Gasterense Duinen en het Balloërveld. In de Gasterense duintjes is een groeiplaats met heel veel verschillende Cladonia-soorten. In het Balloërveld groeit nog Roze heikorst. Verzamelen om 11.00 uur aan de Schipborgerweg, ongeveer 1 kilometer noordelijk van Gasteren.
4 aanmelding(en) | Aanmelden >
 

Zaterdag 7 april - Mossenexcurse Laren (Gelderland)

Mossenexcursie onder leiding van Rudi Zielman. We bezoeken de oosthoek van De Kring van Dorth, een afwisselend landschap waar in het boerenland nog tal van kleine landschapselementen liggen, droog en nat. Het uurhok sluit aan op de bossen van Landgoed Verwolde, waar vorig seizoen interessante vondsten gedaan zijn. Verzamelpunt volgt later.
1 aanmelding(en) | Aanmelden >
 

Zaterdag 14 april - Mossenexcursie Berkheide, Katwijk

Mossenexcursie onder leiding van Niko Buiten naar het natuurgebied Berkheide, een onderdeel van het nieuwe Nationale Park Hollandse Duinen. In het kader van het 5000-soorten jaar gaan we het gebied rond het Vlaggeduin bekijken, volgens omwonenden het mooiste zeedorpenduin in Nederland. Zie ook (http://duinbehoud.nl/vlaggenduin-gered/). Verzamelen om 10.00 uur op het parkeerterrein aan de Cantineweg 3, Katwijk aan Zee. Aanmelding is verplicht.
5 aanmelding(en) | Aanmelden >
 

Vrijdag 20 t/m zondag 22 april - BLAM symposium Frankfurt

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de BLAM wordt het symposium Europe's cryptogams in a changing world - 50 years of research and protection of bryophytes and lichens in Central Europe organiseert bij het Senckenberg Naturmuseum in Frankfurt am Main. André Aptroot en Laurens Sparrius verzorgen presentaties over respectievelijk korstmossen in de tropen en het Nederlandse korstmossenonderzoek. Aanmelden kan nog tot 28 maart via de BLAM-website.
Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 

Dinsdag 24 en woensdag 25 april - Cursus mossen voor professionals

BLWG en B-WARE organiseren een mossencursus in Nijmegen voor veldmedewerkers en onderzoekers bij ecologische adviesbureaus met docent Klaas van Dort. Meer informatie en aanmelden...
Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 

Vrijdag 27 april t/m zondag 29 april - BLWG Voorjaarskamp Oost-Groningen

Het BLWG Voorjaarskamp 2018 wordt gehouden van vrijdag 27 april t/m zondag 29 april in Oost-Groningen. Vrijdag bezoeken we het Weenderbos en de omliggende plagplekken in het dal van de Ruiten Aa. Hier maken we kennis met soortenrijke pioniervegetaties met knikmossen, oermos en goudkorrelmossen. Op zaterdag verkennen we heide met vennen en bos in de omgeving van Jipsingbourtange en Sellingen. Op zondag gaan we naar Nieuweschans waar we zeekleibossen met epifyten bekijken. We verblijven op camping Zomers Buiten, Oude Pekela, http://www.campingzomersbuiten.nl Naast een tentenveldje heeft men ook twee B&B-kamers en twee huisjes. Voor deze huuraccommodaties geldt: tijdig reserveren! Plaatsreservering voor tent, caravan, camper onder vermelding van "BLWG" naar de camping. Meer informatie...
4 aanmelding(en) | Aanmelden >
 

Zaterdag 26 mei - Mossenexcursie Brunninkhuisbeek

Mossenexcursie onder leiding van Rudi Zielman naar de Brunninkhuisbeek; een sprengendal bij Ootmarsum. Deze beek is een paar jaar geleden in het kader van het project "Terug naar de Bron" opgeknapt en loopt midden over een mooie camping. Start excursie is 10.00 uur. Aanmelding verplicht.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 14 t/m zaterdag 21 juli 2018 - AKC-kamp Centrale Vogezen

De Algemene Kampeercommissie van de KNNV organiseert van 14 t/m 21 juli 2018 een kampeerkamp in de centrale graniet-Vogezen (zie: K10 Les Collieures). Het BLWG-Zomerkamp in Saint Quirin, gehouden in de noordelijke zandsteen-Vogezen, sluit aan op het AKC-kamp in de centrale graniet-Vogezen. BLWG-ers die een kijkje willen nemen in de graniet-Vogezen, kunnen ook deelnemen aan het AKC-kamp in Les Collieures. Meer informatie: www.knnv.nl, kampeervakanties 2018.
Aanmelden via deze website is niet mogelijk
 

Zaterdag 21 t/m zaterdag 28 juli 2018 - BLWG Zomerkamp 2018

Het BLWG Zomerkamp 2018 gaat naar de Vosges Mosellanes in Oost-Lotharingen (N.O.-Frankrijk) en vindt plaats van zaterdag 21 t/m zaterdag 28 juli 2018. Noteer deze datum alvast in de agenda! Het gebied van de Vosges Mosellanes is gelegen in het noordelijke deel van de Vogezen, aan de voet van het Massif du Donon. Meer informatie...
4 aanmelding(en) | Aanmelden >
 

Zaterdag 29 september - Schoonmaakactie Korstmossen Zeedijk Putten

Help mee met het verwijderen van gras- en mostapijten op één van de mooiste gebieden voor korstmossen in Nederland: de Putterzeedijk. Thijs van Trigt en André Aptroot organiseren deze dag waarbij naast het schoonmaakwerk een wandeling langs de bijzondere korstmossen wordt gemaakt. Krabbers en persoonlijke beschermingsmiddelen worden verzorgd door Waterschap Vallei en Veluwe en Landschapsbeheer Gelderland. Start: 10:00 uur, nabij Zeedijk 7 in Putten ongeveer 1 kilometer ten oosten van de rotonde van de N301 voor het Nijkerkernauw.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 13 oktober - Mossenexcursie Coepelduinen bij Noordwijk

Mossenexcursie onder leiding van Niko Buiten in de Coepelduinen bij Noordwijk, een onderdeel van het nieuwe Nationale Park Hollandse Duinen. Het natuurgebied bevat een dynamische kalkrijke zeereep en zeedorpenlandschap. In het kader van het 5000-soortenjaar in het NP Hollandse Duinen gaan we op zoek naar kenmerkende mossen van stuivende kalkrijke duinen zoals Kalksmaltandmos, Kalkvedermos, Duintrapmos en Getand knikmos. Verzamelen om 10:00 uur op het Pickeplein in Noordwijk. Aanmelding is verplicht.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 20 oktober - Mossenexcursie Hulkesteinse Bos, Flevoland

Mossenexcursie onder leiding van Jan Pellicaan naar het Hulkesteinse Bos. In dit natte bos zijn de laatste jaren bijzondere epifytische vondsten gedaan. Laarzen worden aanbevolen. Verzamelen om 10.00 uur op de parkeerplaats aan de Wielseweg, iets voorbij de manege Stal Hulkestein, Wielseweg 1, bij een informatiebord van Staatsbosbeheer. Ook aan de overzijde van de weg kan geparkeerd worden.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 27 oktober - Mossenexcursie De Zegge, Geel (België)

Mossenexcursie in samenwerking met de AMW (Antwerpse Mossenwerkgroep), onder leiding van Dirk de Beer, naar het natuurgebied De Zegge bij Geel (B.). Details volgen nog.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 

Zaterdag 10 november - Microscopiedag kroesmossen

Microscopiedag onder leiding van Henk Siebel. Nadat vorig jaar de moerasmossen onder de loep zijn genomen, gaan we ditmaal dieper in op de verschillende kenmerken van de kroesmossen. Na een korte inleidende presentatie, gaan we zelf aan de slag met (zelf meegebrachte) microscopen. Voor determinatiesleutels en herbariummateriaal ter vergelijking, wordt gezorgd. Deelnemers dienen zo veel mogelijk zelf (herbarium)-materiaal mee te nemen. Deze dag begint om 10.00 uur en duurt tot 15.00 uur. Voor koffie en thee wordt gezorgd; wel zelf een lunchpakket meenemen. Locatie: Het Groene Huis, Amersfoort-Schothorst.
1 aanmelding(en) | Aanmelden >
 

Zaterdag 17 november - Mossenexcursie Bemmel

Mossenexcursie onder leiding van Jan Pellicaan. Er wordt een zachthoutooibos bij Bemmel bekeken, waar in het recente verleden bijzondere soorten zijn gevonden. Daarna bekijken we de Waalkribben. Het te bezoeken gebied is niet overal even gemakkelijk begaanbaar! Verzamelen om 10.00 uur op de parkeerplaats iets voorbij de schoorsteen van de oude steenfabriek aan de Buitenpolder, Haalderen. Aanmelding verplicht.
Aanmelden kan pas twee maanden voor aanvang
 


Het activiteitenprogramma wordt samengesteld door Margriet Bekking