Mossen- en korstmossenactiviteiten najaar 2013
 
De BLWG organiseert jaarlijks enkele tientallen activiteiten om mossen en korstmossen nog beter te leren kennen. Meer informatie over onderstaande activiteiten en aanmelding kunt u vinden op www.blwg.nl onder Agenda.
 
Zaterdag 23 november - Mossenexcursie op de Hoge Veluwe
Onder leiding van Jan Pellicaan en Rienk-Jan Bijlsma worden de bryologische hoogtepunten bezocht van het Nationaal Park Hoge Veluwe: Franse Berg, de betonnen fundamenten van het nooit gerealiseerde museum, zandsteenblokken enz. Entree park kost € 8,40 per persoon, parkeren € 3,00. Er zal met de gratis witte fietsen verder worden gereden. Start: 10:00 uur, ingang Otterlo. aanmelden >
 
Dinsdag 3 december - Lezing korstmossen bij de KNNV in Roosendaal
De KNNV in Roosendaal organiseert een lezing over korstmossen door lichenoloog Laurens Sparrius. Aanvang 19:30 uur. Toegang gratis. Meer informatie op de website van de KNNV Roosendaal.
 
Zondag 15 december - Korstmossen in Amsterdam, toen en nu
Rond 1850 heeft de lichenoloog van der Sande Lacoste de korstmossen van Amsterdam uitvoerig geïnventariseerd. Bij deze excursie volgen we hem in zijn voetsporen om te zien hoe de korstmossenflora van de hoofdstad sindsdien is veranderd. De wandeling van ca. 6 km voert langs de Weesperzijde (met net als in 1850 rijk begroeide iepen), door de Watergraafsmeer (komen bijzondere soorten hier weer terug?), over de Diemerzeedijk (nog steeds interessant gebied) en uiteindelijk naar de voormalige herberg Zeeburg (vroeger baardmossen op de hekken!). Bijzonder aan deze excursie is de aandacht voor de ecologische veranderingen en de geschiedenis van het stads- en suburbane landschap. Start: 11:00 uur voor de ingang van museum Hermitage aan de Amstel (zie route). De excursie eindigt rond 16:00 uur bij de herberg Zeeburg. aanmelden >
 
In de volgende nieuwsbrief leest u meer over de BLWG lezingendag in februari 2014.

Veldgids Korstmossen weer leverbaar
 
De KNNV Uitgeverij en de BLWG hebben een herdruk van de Veldgids Korstmossen mogelijk gemaakt. De oorspronkelijke gids uit 2004 was enige tijd uitverkocht, maar is nu weer leverbaar. Bestellen kan in bij de KNNV Uitgeverij of in de BLWG-webwinkel.
 
 
 
  
  
 
 

Rendiermossen determineren
 
In de koude wintermaanden staan korstmossen er onveranderd mooi bij. Sterker zelfs, als het niet vriest is de winterperiode voor korstmossen het moment om flink te groeien. Veel soorten staan er nu op hun mooist bij. Na een herfst- of winterwandeling door de duinen of over de heide kom je regelmatig rendiermossen en bekermossen tegen. Met de Veldgids korstmossen van duin, heide en stuifzand kun je ze gemakkelijk op naam brengen.
 
 
 

Meer nieuws in ons ledenblad Buxbaumiella
 
Binnenkort verschijnt het ledenblad Buxbaumiella met nog meer wetenswaardigheden en achtergronden over mossen en korstmossen. Wilt u Buxbaumiella ontvangen? Meld u dan aan als lid of begunstiger lid of begunstiger voor 25 euro per jaar. In 2014 verschijnt het speciale 100ste nummer. Wist u dat u oude nummers na drie jaar terug kunt lezen op www.buxbaumiella.nl ?
 

Verspreidingsatlas.nl breekt records
 
Op de website www.verspreidingsatlas.nl, waar kaarten, foto's en soortinformatie van alle plantengroepen te vinden zijn, komt steeds meer informatie over mossen en korstmossen te staan. In 2013 zijn soortteksten van 100 korstmossen toegevoegd, zoals bij Groot dooiermos en er volgen er binnenkort nog meer, ook voor planten. De website haalde in de maand november een recordaantal van 17.000 bezoekers die meer dan 150.000 pagina's bekeken.
 
De BLWG is de vereniging voor onderzoek en bescherming van mossen en korstmossen in Nederland. Meedoen kan onder meer bij 20 mossenwerkgroepen in Nederland.

Colofon - Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Bryologische en Lichenologische Werkgroep van de KNNV.

Lid worden van de BLWG - Voor slechts 25 euro (20 euro voor KNNV-leden) per jaar ontvangt u het mossentijdschrift Buxbaumiella. Lid worden.

Powered by YMLP.com