Nieuw: Veldgids Korstmossen van duin, heide en stuifzand
 
De Veldgids korstmossen van duin, heide en stuifzand is een handzame gids die 65 soorten grondbewonende korstmossen uit de Nederlandse duinen, heide- en stuifzandgebieden behandelt. Het boekje omvat daarmee alle grotere en karakteristieke korstmossen uit deze milieus.
 
Ten opzichte van eerdere veldgidsen zijn meestal meerdere foto's per soort opgenomen, die door een groep van tien fotografen zijn gemaakt. Ook zijn tekeningen uit het boekje 'De Nederlandse Cladonia's' (1978) overgenomen en aangevuld met nieuwe tekeningen. Zo komt de variatie in groeivormen en kleur goed tot uitdrukking. De determinatietabellen van Cladonia (bekermossen, rendiermossen en heidestaartjes) en Peltigera (leermossen) zijn ook nieuw en voorzien van diverse nieuwe kenmerken. Ook is van elke soort een korte karakteristiek opgenomen, die ervoor moet zorgen dat het de lezer snel duidelijk is of de determinatie klopt.
 
Grondbewonende korstmossen zijn een goede indicator voor de zuurgraad van de bodem. Voor elk soort is daarom een beschrijving van het milieu opgenomen. In de inleiding staat per biotoop, zoals kalkrijke duinen, kalkarme duinen, stuifzanden en heiden de te verwachten soorten.
 
Naast grondbewonende soorten zijn in de veldgids de geslachten Cladonia en Peltigera volledig opgenomen, inclusief enkele soorten die in bossen op dood hout en boomschors voorkomen.
 
Auteurs: André Aptroot, Kok van Herk & Laurens Sparrius
De veldgids is een uitgave van de BLWG
ISBN: 9789081149501
158 pagina's, full color, harde kaft
Prijs: € 24,95
 
 
De BLWG is de vereniging voor onderzoek en bescherming van mossen en korstmossen in Nederland. Meedoen kan onder meer bij 20 mossenwerkgroepen in Nederland.

Colofon - Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Bryologische en Lichenologische Werkgroep van de KNNV.

Lid worden van de BLWG - Voor slechts 25 euro (20 euro voor KNNV-leden) per jaar ontvangt u het mossentijdschrift Buxbaumiella. Lid worden.

Powered by YMLP.com