Het mossenseizoen gaat weer van start!
 
Het najaar is begonnen en daarmee breken voor mossenliefhebbers weer spannende tijden aan. De BLWG organiseert in de komende maanden regelmatig excursies waarbij u onder deskundige leiding uw kennis kunt bijspijkeren.
 
Is uw soortenkennis helemaal op orde, dan kunt u meedoen met diverse waarnemingsprojecten, zoals het Witte Gebiedenproject, het DNA Barcodingproject en het Meetnet Mossen. Door in te loggen op de BLWG-website, kunt u zich voor deze projecten aanmelden. 
 
Natuurfotografen met een passie voor detail kunnen bijdragen aan Verspreidingsatlas.nl, waarvoor we van een flink aantal zeldzame soorten nog mooie foto's zoeken.
 

Activiteitenprogramma mossen en korstmossen najaar 2011
 
Zaterdag 24 september - Mossenexcursie Amsterdamse Waterleidingduinen
Buizerdmos-fietsexcursie in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Onder leiding van Niko Buiten gaan we per fiets een paar km de duinen in om te kijken hoe een natuurherstelproject uitpakt voor de mossen. Door demping van een kanaal is hier vernatting opgetreden en door blootleggen van zand ook verstuiving. Hoe reageren kalk- en vochtminnende mossen? En hoe vergaat het het zeldzame Buizerdmos, dat op verscheidene locaties gevonden kon worden? Start: verzamelen om 10.00 uur bij het fietspad aan de Langevelderslag nabij de zeereep in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Inlichtingen en opgave: Niko Buiten (023-5403266/06-12645287). | aanmelden >
 
Zondag 25 september - Excursie Veldgids Korstmossen Soest
Ter gelegenheid van het verschijnen van de Veldgids korstmossen van duin, heide en stuifzand organiseert de BLWG een excursie onder leiding van de drie auteurs van het boek. Tijdens de excursie verkennen we De Stompert bij Soesterberg, een zeer soortenrijk gebied op de Utrechtse Heuvelrug. Aanvang: 11:00 uur, parkeerplaats tegenover restaurant 't Hoogt (kaart) aan de Van Weerden Poelmanweg 220 te Soest. Aanmelden verplicht. | aanmelden >
 
Zaterdag 1 oktober - Congres Van Waarnemen Naar Natuurbeschermen
Tijdens dit congres in Utrecht leren vrijwillige waarnemers, onderzoekers en betrokken burgers hoe ze natuurbescherming zelf ter hand kunnen nemen. Bezoekers worden geïnformeerd over goede voorbeelden van natuurbeschermingsinitiatieven en in workshops wordt hen de praktische kneepjes van het vak bijgebracht door specialisten van onder andere Vogelbescherming Nederland, Landschapsbeheer Nederland, Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu, de Groene elf, FLORON, SOVON, RAVON, de Vlinderstichting en de Universiteit Wageningen. Deelnamekosten: 10 euro en aanmelden verplicht. Meer informatie vind u op de website van de KNNV. De BLWG is aanwezig met een stand waar ook onze nieuwe veldgids te verkrijgen zal zijn.
 
Zaterdag 15 oktober - Korstmossenexcursie Schouwen (Zeeland)
Onder leiding van Hans Toetenel en Laurens Sparrius worden vier locaties op Schouwen bekeken: de kerk van Haamstede en het kasteel Haamstede, Slotbos Haamstede en Zeepeduinen (bomen, duinen met bijzondere Peltigera's, en oude bunkers) en de zeedijk bij Westenschouwen. Als afsluiting zal mogelijk nog een kijkje worden genomen op de Brouwersdam. Start: 10.00 (einde 16.00 uur). Verzamelen op parkeerplaats aan de Kriekemeet in Burgh-Haamstede. | aanmelden >
 
Zaterdag 29 oktober - Mossenexcursie Amelisweerd
Mossenexcursie onder leiding van Jan Pellicaan naar het landgoed Amelisweerd bij Utrecht. Amelisweerd is een oud kleibos met een hoge biodiversiteit, waar veel zeldzaamheden te vinden zijn, ondermeer op oude bunkers. Start: 10.00 uur. Verzamelen op de parkeerplaats aan het begin van de Koningslaan in Bunnik. | aanmelden >
 
Zaterdag 29 oktober - Mossenexcursie Vorden
Onder leiding van Rudi Zielman wordt het grote landgoed De Wiersse bij Vorden bezocht, dat beroemd is om zijn tuinen. Er is veel kans om in dit afwisselende landschap leuke epifyten tegen te komen. De eigenaar van het landgoed is benieuwd naar de mossenrijkdom van zijn domein. Start: 10.15 uur bij station Vorden (aankomst trein uit Zutphen). Aanmelden verplicht. | aanmelden >
 

Nieuwe webwinkel op BLWG-website
 
Sinds enkele weken heeft de BLWG een heuse winkel waarmee u publicaties kunt bestellen. Een overzicht van de producten kunt u vinden op www.blwg.nl/winkel.
 
De nieuwste publicatie is de Veldgids Korstmossen van Duin, Heide en Stuifzand waarin de meeste grondbewonende korstmossen in de genoemde habitattypen te determineren zijn. De veldgids is exclusief verkrijgbaar bij de BLWG. Daarnaast heeft de BLWG o.a. twee onderzoekspakketten voor natuurcursussen en middelbare scholen en zoekkaarten.
 

Meer nieuws in ons ledenblad Buxbaumiella
 
Binnenkort verschijnt het ledenblad Buxbaumiella met nog meer wetenswaardigheden en achtergronden over mossen en korstmossen. Wilt u Buxbaumiella ontvangen? Meld u dan aan als lid of begunstiger lid of begunstiger voor 25 euro per jaar.
 
De BLWG is de vereniging voor onderzoek en bescherming van mossen en korstmossen in Nederland. Meedoen kan onder meer bij 20 mossenwerkgroepen in Nederland.

Colofon - Deze nieuwsbrief is een uitgave van de Bryologische en Lichenologische Werkgroep van de KNNV.

Lid worden van de BLWG - Voor slechts 25 euro (20 euro voor KNNV-leden) per jaar ontvangt u het mossentijdschrift Buxbaumiella. Lid worden.

Powered by YMLP.com