BLWG Zomerkamp 2020 Urbasa - Noord-Spanje

25 juli t/m 2 augustus 2020

Voor het zomerkamp van 2020 is bestemming Navarra (Spanje) gekozen. Het kamp zal worden gehouden in het Parque Natural de Urbasa-Andia, kortweg Urbasa genoemd.

Accomodatie

We verblijven in het natuurpark gelegen op camping Urbasa Bioitza (www.campingurbasa.com). Er is een ruim tentenveld en er zijn huisjes te huur. De camping heeft een bar/restaurantje, maar geen supermarkt. Voor inkopen moeten we naar Altsasu of Estrella. Overnachten kan ook in Hostal Irigoyen (website), een eenvoudige accommodatie met prima keuken in Zudaire, op 20 minuten rijden van Bioitza. Algemene informatie op de (Spaanstalige website van Navarra).

Reservering

Reservering van een plaatsje op de camping of een huurhuisje kan tot uiterlijk 1 maart 2020 bij Margriet Bekking, margrietbekking@gmail.com.

Over de streek

Urbasa ligt in het uiterste westen van Navarra, op de grens met Baskenland, circa 70 kilometer ten westen van Pamplona. De kern van het natuurpark wordt gevormd door een steil oprijzend kalkplateau op ongeveer 1000 meter boven zeeniveau. In het noorden van het park heerst een relatief vochtig klimaat (neerslag circa 1800 mm op jaarbasis). Hier overheersen de ‘hayedos’, bossen met beuk als hoofdboomsoort (beuk = haya). Het klimaat aan de voet van het plateau, en in de ten zuiden van Urbasa gelegen Sierra de Loquiz, vertoont duidelijk mediterrane trekjes. In plaats van loofverliezend beukenbos vinden we hier altijdgroene eikenbossen met Quercus humilis en Q. faginea. Buxus sempervirens vormt er een dichte struiklaag. Centraal in het gebied liggen uitgestrekte kalkgraslanden die intensief door half wilde paarden, ezels, koeien en geiten worden begraasd.

Excursieprogramma *

1) Omgeving Camping Bioitza
‘Inloopdagje’. Vanaf het kampteerterrein volgen we de ‘Itinerario de los pastores’ (de herdersroute) voor een eerste kennismaking met de mossen van de beukenbossen. Op oude beuken zien we een fraai ontwikkeld Antitrichietum curtipendulae, met onder meer Antitrichia curtipendula, Frullania fragilifolia, F. tamarisci, Neckera crispa, N. pumila en Pterigynandrum filiforme. Ook aan epifytische korstmossen is geen gebrek. Pertusaria flavida en P. coronata zijn hier algemeen. Ze groeien in mozaïek met Lecanora-, Ochrolechia- en Opegrapha-soorten, Fuscidea cyathoides var. arborea en verschillende ‘oud bos indicatoren’ zoals Pyrenula nitida en Thelotrema lepadinum. De kalkrotsen gaan schuil onder dikke mosmatten met o.a. Anomodon viticulosus, Tortella tortuosa en Porella arboris-vitae. In de droge kalkgraslanden zijn wellicht leuke pioniermossen en grondkorsten te ontdekken rond drinkplaatsen voor het vee.

2) Itinerario de los montañeros en Raso de Eskiza
Door oude beukenbossen richting Santa Marina, een ‘ermita’ op de rand van het karstplateau, boven het stadje Altsasu. Aandacht voor epifyten en kalkminnende epilieten.

3) Bronnen van Urederra
Vanaf het traditionele dorpje Baquedano door gemengd loofbos naar de bron van de Urederra, een regionale toeristische trekpleister. Kalktufmossen in de beek.

4) San Benito en omgeving
Ermita met eeuwenoude bomen, behalve beuk es, taxus en veldesdoorn. Vochtige kalkgraslanden met Solorina saccata en beschutte rotsen met Gymnostomum calcareum en Seligeria spec.

5) Reserva de Basaula
Beschut dal met karstbron ten zuiden van Zudaire. Permanent luchtvochtig bos met groenblijvende eiken. In de dichte ondergroei veel Buxus sempervirens, de stammetjes bedekt met een mantel van afhangende Kringmossen waarop epiphyllische levermossen. Dikke eiken met Leptodon smithii en Pterogonium gracile, maar ook de in heel Europa zeer zeldzame ‘wondvochtspecialist’ Zygodon forsteri. Van de bijzondere boskorstmossen zien we Gyalecta ulmi en verschillende coniocarpen.

6) San Adrian en omgeving
Vanaf de spectaculaire pasweg boven Lizarraga verkennen we de rand van het kalkplateau. Op kronkelbeuken zitten forse elementen van het Lobarion. Behalve het bekende ’vlaggenschip’ Lobaria pulmonaria ook L. amplissima, L. scrobiculata, Cetrelia olivetorum, Nephroma laevigatum en Sticta limbata. In de buurt van het kerkje van San Adrian dennenbos met baardmossen.

7) Klooster van Iranzu
Via Zudaire, Estrella en Abarzuza naar Iranzu. Vanaf het klooster door kloof met warmteminnende begroeiing en eikenbos.

8) Sierra de Loquiz
Mediterrane eikenbossen.

* Het programma kan nog wijzigen