BLWG Zomerkamp 2022 Urbasa - Noord-Spanje

zaterdag 23 juli t/m zondag 31 juli 2022

Voor het zomerkamp van 2022 is bestemming Navarra (Spanje) gekozen. Het kamp zal worden gehouden in het Parque Natural de Urbasa-Andia, kortweg Urbasa genoemd.

Accomodatie

We verblijven in het natuurpark gelegen op camping Urbasa Bioitza (www.campingurbasa.com). Deze eenvoudige camping (‘Camping zonder capsones’ volgens de recensies) ligt op een plateau op ca. 900 meter hoogte te midden van eeuwenoude beukenbossen. Het is een kleine 1.400 kilometer rijden vanaf Utrecht. Er is een ruim tenten/camperveld. Voor wie niet wil kamperen zijn er 4- of 6-persoons huisjes, en kamers met sanitair te huur. Vanwege de geïsoleerde ligging dient rekening gehouden te worden met een mindere telefoonverbinding. De wifi is goed rond de gebouwen. In de directe omgeving zijn geen winkels. De camping heeft een bar/restaurantje, maar geen supermarkt. Brood is dagelijks verkrijgbaar in de bar. Zoals gebruikelijk in Spanje wordt het avondeten in het restaurant pas vanaf 20.30 uur opgediend. Winkels vind je op 15 minuten rijden van de camping. Rond de camping hoor je dag en nacht de bellen rinkelen van het vee, je ziet regelmatig gieren overvliegen en er kwetteren zangvogeltjes uit de doornstruiken. Verder is het stil. Wil je wat meer luxe, dan zijn op 15-20 minuten rijden hotels en B&B's te vinden, bijvoorbeeld in Zudaire of Alsasua. Algemene informatie op de (Spaanstalige website van Navarra).

Aanmelden

Reserveren van een campingplaats of een huisje op de camping kan tot 15 februari 2022, centraal bij Margriet Bekking, margrietbekking@gmail.com.

Over de streek

Urbasa ligt in het uiterste westen van Navarra, op de grens met Baskenland, circa 70 kilometer ten westen van Pamplona. De kern van het natuurpark wordt gevormd door een steil oprijzend kalkplateau op ongeveer 1000 meter boven zeeniveau. In het noorden van het park heerst een relatief vochtig klimaat (neerslag circa 1800 mm op jaarbasis). Hier overheersen de ‘hayedos’, bossen met beuk als hoofdboomsoort (beuk = haya). Het klimaat aan de voet van het plateau, en in de ten zuiden van Urbasa gelegen Sierra de Loquiz, vertoont duidelijk mediterrane trekjes. In plaats van loofverliezend beukenbos vinden we hier altijdgroene eikenbossen met Quercus humilis en Q. faginea. Buxus sempervirens vormt er een dichte struiklaag. Centraal in het gebied liggen uitgestrekte kalkgraslanden die intensief door half wilde paarden, ezels, koeien en geiten worden begraasd.

Excursieprogramma

1) Omgeving Camping Bioitza
‘Inloopdag’ (23 juli). Vanaf het kampteerterrein volgen we de ‘Itinerario de los pastores’ (de herdersroute) voor een eerste kennismaking met de mossen van de beukenbossen. Op oude beuken zien we een fraai ontwikkeld Antitrichietum curtipendulae, met onder meer Antitrichia curtipendula, Frullania fragilifolia, F. tamarisci, Neckera crispa, N. pumila en Pterigynandrum filiforme. Ook aan epifytische korstmossen is geen gebrek. Pertusaria flavida en P. coronata zijn hier algemeen. Ze groeien in mozaïek met Lecanora-, Ochrolechia- en Opegrapha-soorten, Fuscidea cyathoides var. arborea en verschillende ‘oud bos indicatoren’ zoals Pyrenula nitida en Thelotrema lepadinum. De kalkrotsen gaan schuil onder dikke mosmatten met o.a. Anomodon viticulosus, Tortella tortuosa en Porella arboris-vitae. In de droge kalkgraslanden zijn wellicht leuke pioniermossen en grondkorsten te ontdekken rond drinkplaatsen voor het vee.

2) Itinerario de los montañeros en Raso de Eskiza
Door oude beukenbossen richting Santa Marina, een ‘ermita’ op de rand van het karstplateau, boven het stadje Alsasua. Aandacht voor epifyten en kalkminnende epilieten.

3) Bronnen van Urederra
Vanaf het traditionele dorpje Baquedano door gemengd loofbos naar de bron van de Urederra, een regionale toeristische trekpleister. Kalktufmossen in de beek.

4) San Benito en omgeving
Ermita met eeuwenoude bomen, behalve beuk es, taxus en veldesdoorn. Vochtige kalkgraslanden met Solorina saccata en beschutte rotsen met Gymnostomum calcareum en Seligeria spec.

5) Rustdag
Rustdag met mogelijkheid om van de natuur en cultuur in de omgeving te genieten. Aanbevolen is een bezoek aan de ‘Robles monumentales de Irañeta’, of (gemarkeerde) wandelingen in de omgeving van de Ermita de San Esteban bij Satrustegi, met behalve een fraai landschap met veteraanbomen, waar onder meer Degelia plumbea, Leptogium cyanescens en Pannaria rubiginosa de trekpleisters zijn. Verder zuurminnaars als Imshaugia aleurites en Cladonia parasitica op ontschorste kastanjebomen.

6) Reserva de Basaula
Beschut dal met karstbron ten zuiden van Zudaire. Permanent luchtvochtig bos met groenblijvende eiken. In de dichte ondergroei veel Buxus sempervirens, de stammetjes bedekt met een mantel van afhangende Kringmossen waarop epiphyllische levermossen. Dikke eiken met Leptodon smithii en Pterogonium gracile, maar ook de in heel Europa zeer zeldzame ‘wondvochtspecialist’ Zygodon forsteri. Van de bijzondere boskorstmossen zien we Gyalecta ulmi en verschillende coniocarpen.

7) San Adrian en omgeving
Vanaf de spectaculaire pasweg boven Lizarraga verkennen we de rand van het kalkplateau. Op kronkelbeuken zitten forse elementen van het Lobarion. Behalve het bekende ’vlaggenschip’ Lobaria pulmonaria ook L. amplissima, L. scrobiculata, Cetrelia olivetorum, Nephroma laevigatum en Sticta limbata. In de buurt van het kerkje van San Adrian dennenbos met baardmossen.

8) Klooster van Iranzu
Via Zudaire, Estrella en Abárzuza naar Iranzu. Vanaf het klooster door kloof met warmteminnende begroeiing en eikenbos.

9) Sierra de Loquiz
Mediterrane eikenbossen.