BLWG Zomerkamp 2018

Zaterdag 21 t/m 28 juli 2018

Het BLWG Zomerkamp 2018 gaat naar de Vosges Mosellanes in Oost-Lotharingen (N.O.-Frankrijk) en vindt plaats van zaterdag 21 t/m zaterdag 28 juli 2018. (Het aantal excursiedagen bedraagt acht aaneengesloten hele dagen). De Vosges Mosellanes liggen ongeveer halverwege de lijn Nancy-Strassbourg, per auto vanuit Midden-Nederland op ± 550 km afstand.

Locatie


Grotere kaart weergeven

Accommodatie
We verblijven op de Camping Municipal de Saint Quirin, Rue d’Alsace, F-57560 Saint Quirin. Het is een eenvoudige camping, mooi gelegen aan de rand van het dorp en het aangrenzende bos. Er is ook nog een meertje. Saint Quirin (gemeente Métairies – St. Quirin) is een oud kloosterdorp; een van ‘les plus belles villages’ in de regio en beschikt over een hotelletje. Huurhuisjes en gastenkamers, waar de niet-kamperende BLWG’ers hun intrek zouden kunnen nemen, liggen in het dorp en de nabije omgeving. Er zijn basisvoorzieningen als Alimentation, Dépôt de Pain, Boucherie-Charcuterie, Bureau de la Poste. Een dorp verder, in Lorquin, is een kleine supermarkt. Op ongeveer 15 kilometer afstand ligt de stad Sarrebourg met een treinstation. Voor wie niet wil kamperen: op 11 kilometer van Saint Quirin (15 minuten rijden) ligt vakantiepark Center Parcs Les Trois Forêts in Hattigny.

Omgeving
Daar waar de hoge centrale Vogezen grotendeels uit graniet bestaan, is het noordelijke deel, de Zandsteen-Vogezen of Vosges Mosellanes, minder bekend, maar zeker zo interessant. De mooie rode zandsteen (‘Buntsandstein’) vind je in het Massif du Donon, met een paar toppen net boven de 1.000m. Op korte afstand vind je een licht kalkhoudende leem (‘Muschelkalk’); iets verder bij Lorquin de eerste kalk-cuesta van het Bekken van Parijs. De bossen – variërend van puur productie tot semi-natuurlijk – zijn o.a. rijk aan varens en wolfsklauwen. Tijdens een KNNV/AKC-kamp in 2016 is o.m. naar mossen en korstmossen gekeken; o.a. Buxbaumia viridis, Trichocolea tomentella, Hookeria lucens en Bazzania trilobata behoren tot de waargenomen soorten.

Meer informatie onder www.saintquirin.fr en ook onder www.moselle-tourisme.com/dormir. Van het AKC-kamp in 2016 gehouden, is het verslag te vinden onder Verslag 2016 St. Quirin.

Aanmelden
U kunt zich tot een maand voor aanvang (verplicht) aanmelden bij Margriet Bekking (margrietbekking@gmail.com).